Reklama

Reklama

Nomád

  • Francie Nomad (více)
Trailer

Obsahy(1)

18-té století Kazachstán. Obrovský región strohé a kruté krásy, ohraničené Čínou, Tibetem a Ruskem. Hrdý a bojovný kazašský kmen přežil staletí, vzdoroval kočovným nájezdníkům, odolával hrozivým Jungarům a též odvrátil zkázy přicházející z vlastních řad. Oraz, mystické a bojové místo (velké síly), předpovídá zrození nového hrdiny. Tento chlapec Mansur je určený k sjednocení kazašského rodu a k tomu, aby ho vedl k slavnému vítězství proti nepřátelům. Hrozná předpověď Orazu, Jungar panovník Galdanu povolal generála Sharisha, aby našel chlapce a zabil ho. Avšak Oraz se za každou cenu snaží Mansura ukrýt a odevzdat ho jeho otci Sultanovi Walimovi. Léta plynou. Mansur potomek legendárního bojovníka Ghenghis Khana, a Erali opuštěný sirotek neznámého pastýře, jsou cvičeni v bojových umění. Chlapci spolu vyrůstají, spolu trénují a jsou si blízcí jako bratři. Jeden je tu, aby vedl Kazachstán k úspěšnému vítězství a druhý, aby mu ukázal jakou cenu má v životě přátelství

Když se Mansur i Erali bezhlavě zamilují do statečné a krásné Gaukhar, jejich vzájemná oddanost se ztrácí pod náporem mocné čarodějky lásky. Město Turkestan spadne pod nadvládu Galdanu. Mansurův otec je zavražděný a Gaukhar unesená Jungary. Nastává čas boje muže proti muži. Mansur zabije mocného Sharishe, ale sám je chycen Galdanem. A je to právě Gaukhar, která ho zachrání před jistou smrtí a umožní mu čelit svému osudu. Nomád je epický příběh jednoho hrdinského osudu a o záchraně království před invazí. Dobro v konfrontaci se zlem, přátelství je pokoušeno žárlivostí, láska je obětována na oltář smrti. Legenda se zrodila. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Terva 

všechny recenze uživatele

Legenda se zrodila. Režie: Ivan Passer, Sergey Bodrov a Talgat Temenov. Scénář : Rustam Ibragimbekov. Kamera : Ueli Steiger a Dan Laustsen. Soundtrack - Účinkují : Bulgarian Symphony Orchestra, Kazakh Kurmangazi Orchestra Of Folk Instruments a další. Ocenění - 2007 - Golden Globes, USA - nominace ( Nejlepší originální score ). ()

Davson odpad!

všechny recenze uživatele

Ve snaze prorazit do zahraničí a zavděčit se co největší mase diváků se Kazachstánci rozhodli natočit svůj národní filmový epos se striktním dodržováním hollywoodských šablon. Máme tady dva nejlepší přátele milujíc stejnou ženu, neporazitelný hlavní hrdina je snad samotný Hercules, hrdinův učitel/kmet promlouvá prázdné monology... Ale všechno tohle by ještě nebylo tak strašné, kdyby Nomádi nebyli v celku tak zoufale nudní a ničím nezajímaví. Teda, nedovedu se představit, že by to mohlo dopadnout hůř. ()

Reklama

Silas 

všechny recenze uživatele

Ač byste podle synopse čekali velký výpravný velkofilm zaměřený na politiku, osídlování a podobné problémy, nic takového se nekoná. Passer naprosto nepochopitelně klade důraz ne na historii a dobové reálie, ale vizuální stránku a bojové scény. Ty zprvu působí v celkovém vyprávění svěže, ale dále zjišťujeme, že to je hlavní pilíř celého snímku a téma sjednocení kmenů jaksi ustupuje do pozadí a je pouhým pojítkem mezi dalšími a dalšími akčními orgiemi, které jako by byly převzaty z Království nebeského nebo Pána prstenů. Je nám jen připomínáno, že stará dobrá ruská (resp. kazachstánská; ale to je jedno) kinematografie je zřejmě pryč a ta nová se chce ubírat směrem Noční hlídky. A je to škoda, protože před 20 lety mohl být z tohoto námětu skutečný trhák, a ne jen „hollywoodský produkt“ blízkého východu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman presents...Celkom slušný historický film o snahe zjednotenia kazažských kmeňov v boji proti ich spoločnému nepriateľovi. Príbeh o dvoch chlapcoch, z ktorých sa jeden stane vyvoleným zjednotiteľom. Film funguje dobre, ale tesne pred záverom, kde sa stretnú ako bojovníci v aréne proti sebe, by mohol ešte lepšie, keby sa režisér ich vzťahu v predchádzajúcich minútach venoval viac. Takto bohužiaľ iba slušný priemer aj vďaka najlepšej scéne vo filme, v ktorej je vyvolený nútený na koni prebehnúť určitý úsek a vyhnúť sa desiatkam smrteľných šípov lukostrelcov. Film 60%. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Film o osvobodě a sjednocení kazašského národa, o lásce, přátelství, zradě a samozřejmě nezbytném boji. Do velkoleposti amerických filmů jako Alexander Veliký, Trója nebo Gladiátor, se kterými je tento film srovnáván, má však daleko. Na druhou stranu je natočen ve starém stylu a připomene to lepší ze žánru historických velkofilmů minulého století. Triky zde nahrazuje klasická výpravnost. Film ale jinak spíš průměr, málo známí a spíš neviditelní herci, žádný na sebe nestrhl po vzoru těch amerických veškerou pozornost (Crowe, Pitt aj), k tomu nějaké historické nesrovnalosti, ochuzené bitvy působící unaveným dojmem. Hodně mluvení, pomálu akce a soubojů, ale když už nějaká je, tak pěkně natvrdo jako např. rozčtvrcení kazašského posla pomocí čtyř koňů - ne v náznaku jako v jiných filmech, ale přímo v detailu:-( Na Kazachy však, jak říkám, dobré. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (3)

  • Nejdražší kazašský projekt všech dob. Náklady na jeho výrobu se vyšplhaly až ke 40 milionům dolarů. (Karlos80)
  • Snímek se natáčel na přelomu let 2003 a 2004 v centrální Asii v Kazachstánu. (Lynette)

Související novinky

Česká nová vlna opět boduje!

Česká nová vlna opět boduje!

01.03.2007

Česká nová vlna trvala v rozmezí od začátku 60. let až po jejich konec, respektive nástup normalizace. To, že se jednalo o opravdu zlatý věk československého filmu, snad dostatečně dokazuje čtyřleté… (více)

Reklama

Reklama