Reklama

Reklama

Dobyvatel

  • Japonsko Aoki Ôkami: Chi Hate Umi Tsukiru Made (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vládce největší říše světa. Historický velkofilm. Vždy udeř první! Na začátku bylo sjednocení mongolských kmenů do jednoho národa a na konci útok na Velkou čínskou zeď i celou císařskou dynastii Jin. Fascinující osud Temüdžina, jenž se stal slavným Čingischánem ožívá ve výpravném historickém snímku! (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

RexT 

všechny recenze uživatele

Někdo se sice snažil, ale celý film je tak trochu "asiatsky" toporný. Snad je to jinou kulturou, asijským filmům, vynecháme-li akční Hong-Kong obvykle chybí spád a připomínají spíše nafilmované divadlo. Také se místy ve filmu divák, neznalý tolik dějin Mongolska, ztrácí. Možná je to překladem. Ty bitevní scény, nevím, snad by se daly udělat lépe. Více jak 3* podle mě dát nelze. Jinak souhlasím s "klerikem". I já si u tohoto filmu, kdovíproč, vzpomněl na staré indiánky. ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Koprodukčný film Japonska a Mongolska natočený k 800. výročiu zjednotenia mongolských kmeňov pod Džingischánom - čiže prakticky k výročiu založenia Mongolska. Film zobrazuje Džingischánov život od okolností okolo jeho narodenia až po vpád do Číny a zozačiatku sa vyvíja pomerne dobre a historické udalosti dobre zapája do príbehu (iba s minimálnymi historickými chybami). Po "náhodnom" nájdení a nepochopiteľnom pripojení sa mladej mongolskej "bojovníčky" (?), ktorá nemá vo filme prakticky nijakú rolu, sa to ale zvrtne a film sa posunie do vymyslenej, fantastickejšej, familiárnejšej a divácky prijateľnejšej línie, v ktorej chcú tvorcovia celou silou vypovedať nejaké posolstvo - napr. o realite života v tomto období a najmä utrpení žien a detí v tých krutých časoch (ktoré samo o sebe nie je zbytočné a jeho spracovanie nie je zlé a stojí za povšimnutie), problémom ale je, že sa to v závere zvrhne na prehnaný emocionálny žmýkač so záverom, ktorý sa histórii vyslovene vysmieva... Problémom sú sčasti aj Japonci - sledovať "Mongolov" ako rozprávajú po japonsky je netradičné, ale nemusí sa to brať ako chyba - problémom je, že všetci herci sa kompletne správajú, rozprávajú, kráčajú, jazdia a aj strieľajú takmer akoby hrali samurajov, len sú oblečení v mongolských kostýmoch, čím vzniká celkom zvláštny dojem... Hudba je väčšinu filmu oslavná a veľkolepá - či už ide o vyhlásenie za Džingischána alebo masakre a krvavé boje, kam sa samozrejme žiadna veľkoleposť vôbec nehodí, no a v závere je plná emócií. Určite treba ale pochváliť masové scény - vo filme údajne hralo vyše 20 000 komparzistov, čo je aj vidieť a menšie neduhy (nereálnosti, identické pády z koní atď.) možno odpustiť. Tu sa ale prejaví ďalšia tak trochu zvláštna vec a to uniformy - všetky armády sú odlíšené často až pestrofarebnými uniformami, čo pôsobí skôr nereálne a rušivo. Film zozačiatku výborne zobrazuje históriu a divákovi predostiera kvalitne spracované fakty, čím ho možno zaradiť zrejme k najhistorickejšiemu filmu o Džingischánovi, v závere sa ale od histórie úplne zvrtne k nereálnej, sentimentálnej, nepravdepodobnej, naivnej, rodinnej a uplakanej fikcii, ktorá má s históriou pramálo spoločné a dramaticky sa od nej odkláňa. Film mal očividne veľké ambície a snaží sa byť veľkolepý aj duchaplný zároveň a sčasti sa mu to aj podarilo, nič to ale nemení na tom, že viaceré scenáristické aj filmárske chyby ho nechávajú na hranici priemernosti. ()

Reklama

Yossaretix 

všechny recenze uživatele

Nejhorší film o Čingischánovi, co jsem viděl, chvílemi mi to přišlo jako afektované samurajské melodrama, bojoval aby se už nikdy nebojovalo a byl to ochránce žen, začátky celkem šli, filmu, bitev, linky přátelství, lásky, otcovství, vůdcovství, ale pak se pokračování to všeho rozteklo do bezbarvých rozpaků. Ovšem mongolské exteriéry byly úžasné. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

To byl historický film nebo historická komedie :-). Nějak jsem tam nenašel rozdíl ty dialogy jsou perly klinematografie (příklad nezabíjej mé dítě nezabiju dítě ale Merkyta :-) a hlavní představitel Temudžina přehrává snad ještě více než všichni naši herci v Ordinaci a Ulici zároveň. Už dlouho jsem se tak nezasmál navíc boje jsou tak trapné že bitvy v Bathory jsou rovnou oskarové :-) ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Film pojednávající o sjednocení kmenů na území dnešního Mongolska pod vládou jediného člověka - Čingischána. Námětem i dějem dílo podobné filmu "Čingischán - Mongol", dokonce i ze stejného roku. Nejspíše oba natočeny k 800. výročí založení Mongolska. Bohužel tenhle je o hodně slabší. Nevím, jestli je to českým dabingem nebo celkově špatným scénářem, ale hodně dialogů a monologů je vysloveno většinou bez emocí a nejakého hlubšího hlasového zabarvení. Bojové scény, ikdyž se zdají masové, jsou velmi krátké a nepropracované. Celkově méně vyrazné dílo. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Snímek je rozsáhlou filmovou adaptací dvojice knižních historických novel "Chi Hate Umi Tsukiru Made: Shōsetsu Chingisu Hān" a "Chi Hate Umi Tsukiru Made: Shōsetsu Chingisu Hān". Jejich autorem je japonský novelista a historik Seiichi Morimura. (Conspi)
  • Výsledná cena snímku byla zaokrouhlena na 30 mil. amerických dolarů. Celková doba natáčení činila více jak 4 celé měsíce. To probíhalo převážně v Mongolsku, kde se k potřebám filmařů v roli mongolské armády činilo nad 5 tis. dobrovolných členů mongolských vojenských jednotek. To je ale jen zlomek použitých lidských zdrojů, neboť k natočení epických bitev bylo filmaři využito nad 27 tis. dobrovolníků. (Conspi)

Reklama

Reklama