Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

suicide 

všechny recenze uživatele

A další hřebíček do rakve zelených mužíčků - aneb vývojová psychologie v praxi. Sice se film na svět dívá jenom růžovými brýlemi (doslova) nebo zelenými, ale přesto myslím, že je o to reálnější... Lidské vědomí má úžasnou moc vytěsnit události, které se staly nebo se dějí, ale film není jen o tom, protože to by ho diváci vytěsnili vzápětí také. Je o hledání, nalézání, ale také o tom, jak láska může vzbudit nenávist... ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Jakožto věrný fanoušek knih mistra Burroughse jsem byl vždy přesvědčen, že jsem divák otrlý vůči všem homo výjevům, jaké mi může film naservírovat, ale jako obvykle jsem byl zbaven iluzí perverzností mnohonásobného kalibru. Už samotná myšlenka, že si osmiletý klučina může pedofilní hrátky užívat, je natolik pokroucená, že musela vykvasit v mozkovně přihřátější než tekuté olovo. Na druhou stranu ale věřím, že ten prdelomilný požírač jezevčíků, který to má na svědomí, ví, o čem mluví. A na třetí stranu je vlastně chvályhodné, že má někdo koule překročit hranice o dobré světelné roky a ukázat obskakování předškolních řiťáků ve zcela jiném světle, tedy obohacené o šťavňaťoučké detaily, nad kterými si zdravý člověk pohoršeně zacpává uši a pedofilovi rupá poklopec. Ale co, Mysterious skin je brilantní exhibice zvrácenosti, přesných hereckých výkonů a všeho ostatního z dob, kdy nezávisláky nebyly snůška vykalkulovaných slzopudných sraček. Má heterosexualita každopádně utržila pár dalších šrámů, aspoň houževnatí. ()

Reklama

Immortal17 

všechny recenze uživatele

Nikdo by si nikdy nechtěl projít tím, čím si prochází hlavní hrdinové v tomto filmu. Strnule jsem seděla na gauči a sledovala dění ve filmu. Když se člověk zamyslí a uvědomí si, že tohle se děje i ve skutečnosti, přepadne ho jakási "hrůza" z toho, co se děje, co naše oči ještě nikdy nespatřili či nespatříme, ale přitom je to všude kolem nás. Po světě se pohybuje spoustu dětí a dospělých lidí, co již od raného dětství na srdci nosí obrovské břímě a snaží se zatlačit vzpomínky co nejhlouběji do sebe, až jednoho dne se vše vyvalí na povrch a nikdy byste nevěřili jak zdrcující minulostí si museli projít. ()

Sokkk_y 

všechny recenze uživatele

Mysterious Skin je perfektní věc o dvou chlapcích, kteří mají absolutně jinou povahu, ale přesto mají jedno společné. Minulost. A té nemohou uniknout, ať se snaží jak se snaží. Strhující příběh o tom, jak se jeden chlapec snaží najít odpovědi na své zdánlivě nesmyslné otázky, zatímco ten druhý si vydělává prostitucí, je doplněn úžasnými hereckými výkony všech přítomných - od malých dětí až po pedofilního trenéra baseballu. Povětšinou temné prostředí se snaží jakýmsi způsobem proniknout do lidské psychiky a zcela podtrhuje už tak tajemnou atmosféru celého snímku. Tenhle film byla moje premiéra Arakiho tvorby a doufám, že bude následovat i nějaká repríza. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Čas rány nezaceluje, to jen naše mysl je překrývá tajemnou tkání iluzí a zapomnění. A ten parchant Araki tentokrát upozadil cynismus a jde přímo po duši. Na příběhu dvou chlapců ukazuje mechanismy, jimiž reareaguje neopravitelně poraněná psychika. Z nebe, po které se prohání UFO, tu prší barevné cereálie, z utrženého sluchátka promlouvá Bůh a po koupelnové scéně hororovější než té z Psycha i Osvícení si budete kontrolovat záklopky na dveřích. Brady Corbet vystihl mimoňství i sílu brýlouna Briana, Michelle "Buffy" T. je tu něžně a beznadějně zamilovaná a Joe Gordon-Levitt v ústřední roli Neila - prodejné Lotity a Jamese Deana v jednom - podal až neuvěřitelně odvážný výkon. Těžko vydýchatelný film, ale nelituju. Dík za tip, Lu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Film, na který se Brian (George Webster) a Eric (Jeffrey Licon) dívají, než je vyruší matka, je Dead Next Door (1988). (Listeroman)
  • Podle psychologa Richarda Gartnera je ve filmu velmi přesné zobrazení sexuálního zneužívání chlapců. (lyukassza)

Reklama

Reklama