Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal pohádku o obyčejné dívce (D. Patrasová), která dostane za úkol ke králi (J. Čenský) přijet-nepřijet, oblečená-neoblečená a přinést dar-nedar. Pohádky Jana Wericha se chopila scenáristka H. Sýkorová a v režii L. Ráži s výborným hereckým obsazením a s pomocí melodických písniček autorské dvojice J. Uhlíř a Z. Svěrák tak před lety vznikla půvabná televizní klasika. Pojďme tedy znovu obdivovat chytrost Zdeničky, která nejenže vynalezne koloběžku, ale pro svůj důvtip se nakonec stane královnou Koloběžkou první. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

julie_mie 

všechny recenze uživatele

Jasných pět za Rytířku z Trychtýřovic a krásnou češtinu, kterou zde vládne nejen jazyk Jitky Molavcové, ale i celý dvůr. Jen pár perliček - "Obávám se, že jeho Veličenstvo je poněkud zaneprázdněno"..."Od té doby, co jsem zde, se neustále zaneprázdňuje"... "S netrpělivostí sobě vlastní Vás budu očekávat"... jedna perla za druhou... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Některé komentáře ke KOLOBĚŽCE jsou obtížně srozumitelné. To krásné werichovské převyprávění pohádky Němcové - srovnání s nimi snese snad jen Erben nebo bratři Čapkové - je zde umocněno velmi dobrým scénářem H. Sýkorové a tradičně výbornou režií Ludvíka Ráži. Rybářská dcerka Dagmar Patrasové má všechny vlastnosti Němcové hrdinky a nadto vlastní půvab a šarm. Závěr, že soudnost je více než byť i sebeosvícenější sebestřednost, jde nad rámec pohádkové předlohy v duchu své neopakovatelné werichovské modernizace. Přehlídka jiskřivého vtipu, nečekaných zvratů, invence, založená na dodržení - nikoliv znásilnění - původní předlohy, to všechno jsou v kostce hlavní znaky, jimiž tato pohádka vítězí naprosto jednoznačně ve srovnáních s většinou polistopadové produkce pro děti a mládež. Typické je v této souvislosti ještě něco: ač barevná a skvělá, dodnes na DVD neuvedená. Není to můj ani první a určitě ani poslední povzdech tohoto druhu. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

K hereckému obsazení nemám, co bych dodala. To bylo výborné. Jitka Molavcová se svou krabičkou s bonbóny byla parádní. Pohádky z pera Jana Wericha jsou milé, inteligentní a hlavně poučné. Zdenička byla na tolik chytrá, že přelstila i samotného pana krále. Jestli pak si pamatujete, co jí bylo nejmilejší? ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Další z pohádek, které jsem kdysi měla celkem ráda. To víte, Dáda byla vzor. Ne, ale jako malá jsem ji měla celkem ráda. Dnes je mi docela lhostejná, ale to neznamená, že bych si ráda nezavzpomínala na nějaký podobný film, třeba i na pohádku, které dnes teda dobrovolně rozhodně nevyhledávám. Tahle je vcelku fajn, Werich jde cítit. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu moderní a vcelku povedená, dnes už klasická televizní pohádka, s celkem nápaditou myšlenkou v podobě chytrosti chytré a podšité horákyně, plná nečekaných zvratů, a hlavně také pěkných, nezapomenutelných a zpěvných písniček, a samozřejmě nesmím zapomenout ani na celkem dobře sehrané herecké party a to téměř ve všech rolích. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Ani jedna z knih v královské knihovně nemá na hřbetu napsaný název knihy a téměř všechny jsou zlaté. (Nick321)
  • Televize vyhlásila zvláštní výzvu. V určitý den se měly dostavit do Průhonic děti se svojí koloběžkou. Sjely se jich stovky! (Karlos80)
  • Psi v pohádce jsou slovenští čuvači. (greeneye)

Reklama

Reklama