Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(10)

Bývalý válečník, nyní mnich, vypráví příběh o tom, jak se Artuš stal válečným vůdcem navzdory nelegitimitě svého trůnu... Seriál Zimní král vychází z knižné série "Kronika válečníkova" spisovatele Bernarda Cornwella a je odvážným a revizionistickým zpracováním oblíbených artušovských legend. Série se odehrává v pátém století, dávno před sjednocením Británie, v kruté zemi válčících frakcí a kmenů, kde byly životy často pomíjivé. Seriál sleduje Artuše Pendragona, který se z vyděděnce stává legendárním válečníkem a vůdcem. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Četl jsem skoro všechny knihy od Cornwella, viděl celé Poslední království a nyní i Zimního krále. JE to jako srovnávat Monu Lisu s čmáranicí vašeho dítěte. A není to jen tím, že je raně středověká Anglie tak krásně multikulturní. Černošští herci zde hrají náhodou dobře. Už samotná knižní sága nebyla nic moc, proto měla jen pár dílů. Sama o sobě byla šmrncutá fantasy, takže se seriálu v tomto ohledu nedá nic vyčítat. Jen se to zkrátka tak nějak nevyvedlo. Předpovídám tomuto seriálu rychlé zapadnutí do hlubin zapomnění. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předlohu miluju. Byla to moje první série od Cornwella, po Svatyni druhá kniha, kterou jsem od něj četl. Dovedla mě k celoživotnímu zájmu o kombinaci historie a fikce a samotnou Artušovskou legendu. Proto nemůžu říct nic, než jen to, že celá tahle série je jen výsměch předloze. Ale nejsem debil, chápu pointu adaptací, a tak jsem schopnej se odprostit od mnoha kravin, které tvůrci vytvořili. Přes něco ale vlaky nejezdí, a pokud výsledek nerespektuje předlohu a dokonce ji zesměšňuje, nelze adaptaci respektovat a nemít ji jen za vtip. _____________ Chybí rozpočet. Forma. Řemeslo. Když už nemůžu respektovat předlohu v historických ohledech, tak ať mám aspoň peníze na to udělat to vizuálně pěkný. Můžete říkat, co chcete, ale Amazon aspoň do Prstenů narval pěkný peníze, který se projevily ve výpravě a vizuální produkci. The Winter King nemá kromě obsazení Nimue, Artuše a ve výsledku i toho kluka s vlasy jako sláma nic. Absolutně nic. ____________ A ani tý jedný bitvy u Lugg Vale jsme se nedočkali. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nepozerá sa na to zle, žiadna nuda nehrozí. Stále sa tu niečo deje a Artuš musí stále riešiť nejaký problém. Seriál však ako mnoho iných dopláca na svoju až smiešne prehnanú korektnosť a človeku to už vážne lezie na nervy. Merlin a černoch? To kam sme dospeli? Do frasa, ako by to vyzeralo, keby si Martina Luthera Kinga zahral Stelan Skarsgard alebo Orlando Bloom? Tiež by to bolo korektné? Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

JanniV 

všechny recenze uživatele

Takhle… Být to jen fantasy beze stopy Artušovské legendy, a ten hlavní týpek se jmenoval třeba Tyknecht Prachybudou, kouzelník třeba Těnažáb U’Proměním, tak by to bylo docela v pohodě, ten příběh zase není tak špatnej. Ale když to má být pátý století v Británii, kurnik, kde se tam berou Indové, Pákistánci a černoši? Hele, mě je barva kůže u prdele, ale jako historik vím, že tohle nebylo možný ani teoreticky, jak nám podsouvají nedostudovaní BLM z předražených emerických univerzit. Ani teoreticky! Hvězda dolu. ()

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem zjistil, že bude adaptována Cornwellova Kronika válečníkova, zajásal jsem. Utherdovy osudy vyšly takřka na jedničku a tak nebyl důvod se netěšit. Úplně jsem viděl Derfela coby starce, jak namáčí brk do inkoustu a v ústraní prochladlého kláštera začíná psát svoje paměti. Jenže........ . Začalo to ještě jakž takž a když se po pár minutách objevil černoch, tak jsem si říkal, že to nejspíš bude Sagramor, což je Afričan, který v knihách skutečně vystupuje. Jenže byl to Merlin. A pak už šlo všechno do kopru. Hele fakt jsem se snažil ty barvy kůže nevnímat, ale to prostě nešlo. Kor když se ukázalo, že z černého kontinentu je i Guinevra. Ale i když se od toho oprostím, stojí to stejně za starou bačkoru. Předně je celá knižní série prodchnutá řežbou se Sasy, ale prvního nájezdníka divák vidí vlastně až v posledním díle. Stejně tak boj mezi křesťanstvím a pohanstvím je vyjádřený značně kostrbatě a neuměle. Zůstává tak především politikaření, které je většinou k uzoufání nudné. Člověk si pak začne všímat blbostí, jako jsou prkna a dlaždice z Hornbachu, což seriálu také zrovna nepřidává. A špatné je to i po herecké stránce. Připadalo mi, že při castingu hrálo hlavní roli charisma, ale vybíralo se stylem čím méně, tím lépe. Tenhle Artuš je snad nejnevýraznější v dějinách filmu a televize a Derfel je vyloženě nesympatický a protivný fracek. Snad jen Nimue se povedlo trefit. Jediný, kdo mě nezklamal, byl zkušený seriálový harcovník Simon Merrells coby záporák Gundleus, ale ten to utáhnout nemohl. Po třech dílech jsem si začal pokládat otázku, jestli by z toho nebylo alespoň dobré porno. Nebylo. A to asi hovoří za vše. ()

Galerie (565)

Reklama

Reklama