Reklama

Reklama

Ivanhoe: Balada o statečném rytíři

  • Sovětský svaz Ballada o doblestnom rycare Ajvengo (více)

Obsahy(1)

Nejznámější historický román skotského spisovatele Waltera Scotta ožil v roce 1983 v sovětském snímku, který se ihned stal filmem dětství současné střední generace. Vracíme se v něm do středověké Anglie na sklonku 12. století za vlády krále Richarda Lví srdce. Romantický příběh ze života statečného rytíře Wilfreda z Ivanhoe dokonale vystihuje ovzduší tehdejší doby, v níž na jedné straně panovala vzpoura, zvůle a násilnictví, na druhé pak hrdinství a statečnost psanců. Román měl ihned po svém vydání obrovský ohlas a roku 1891 byla podle něho dokonce zkomponována opera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Arkos 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke stáří se jedná o velice slušně natočený historický film. Akční děj, dobrá výprava /kam se hrabe třeba novinka Kyklop/ i herecké výkony. Jediné co mně vadilo, bylo zbytečně moc ruských písní, kdy jedna z nich začíná při závěrečném útoku na hrad, což na mně působilo značně rušivě. Ale i tak je tento film příjemným návratem do doby mého mládí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z hlavních filmů mého dětství. Tak rád bych to viděl někdy znovu. Kam se na to hrabou všechny ty nový adaptace i Vašutem coby Richardem lví srdce. :) Rusové (taky Tarasov) natočili taky výborného Quentyna Durwarda. Update: Viděno, pocity mírně rozporuplné, ale z nostalgie nechám hodnocení jak je. ()

Reklama

honz 

všechny recenze uživatele

Režisér Sergej Tarasov opět uchopil látku z anglického středověku a opět tak vznikl líbivý výpravný snímek. Knižní předlohou byl historicko-dobrodružný román Ivanhoe jednoho z nejznámějších autorů období romantismu Waltera Scotta. Odehrává se na konci 12. století - v době třetí křížové výpravy do Svaté země, v jejímž čele jako jeden z panovníků stojí i anglický král Richard I. Lví srdce. Ve filmu se rytíř Ivanhoe mj. setkává s vůdcem zlodějů Robinem Hoodem, který kupodivu bojuje po jeho boku. Film je skutečnou podívanou s opravdu kvalitními hereckými výkony. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Cítím to podobně jako flanker.27 - Jde o film mého dětství . No ano, za část těch hvězdiček může nostalgie. Něco sám film ... a zcela zásadní úlohu zde mají písně Vladimíra Vysockého. Balada o knížních dětech je do dnes můj nejoblíbenější track od něj. "Jestli při bezpráví se ti zatíná pěst, jestli nad vavřín, slávu kladeš pravdu a čest, jestli hloupost ti vadí a chceš změnit ten svět, pak věz že v mladí knihy dobré si čet." :) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek v dobách socialismu hojně podporován a podbízen Čechoslovákům. Sověti se pustili i do historického románu z dob krále Richarda Lví Srdce. Ve své době pochopitelně dosti oblíben. Ono nic jiného ani nebylo. Při dnešním pohledu se jedná o opatrnou záležitost, která dává pozor, aby nebyli překročeny socialistické meze. Děj se odvíjí velmi pomalu, je podkládán písněmi, které příběh oživují, a snaží se z hlavní postavy vytvořit romantického hrdinu. Ale ono to nějak nefunguje. Celé to připomíná spíše divadelní představení v přírodě. Scéna dobývání hradu vypadá jako dětská hra. Aby ne, tehdy se filmaři nesměli přibližovat k imperialistické tvorbě, a tak to podle toho taky vypadá. A anglické postavy, které mají ruské tváře? To je jako by Mongol hrál Jana Žižku. Na druhou stranu úplná slátanina to zase také není, a tak se pro mnohé tento film stává pouhou příjemnou nostalgickou vzpomínkou. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama