Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Lawrence Kasdan se ve svých filmech soustřeďuje převážně na výpověď o své generaci. Tomuto tématu zůstává věrný i v Grand Canyonu. Uvažuje o podivném stavu, v němž se zmítá současná Amerika, zachvácená násilím a bezohledností. Děj se odehrává v Los Angeles a předjímá tragické události, jež se tu nedávno staly. Je mozaikou všednodenních osudů několika obyvatel podivného velkoměsta, v němž těsně vedle sebe koexistují přepych a brutální násilí. Dominantními prvky jasně zacíleného příběhu jsou však lidská sounáležitost a víra v rodinný život. Kasdan opět volí žánr smutné komedie; po počátečním "nárazu" se situace pozvolna uklidňuje a ústí v záměrně vyhrocený happy-end. Slavný Grand Canyon (Velký kaňon) slouží jako metafora pro vyjádření vztahu lidského jedince a mohutnosti přírody. Černošský autoopravář Simon právě tímto srovnáním argumentuje pochybujícímu, dobře situovanému právníkovi Mackovi, jemuž možná zachránil život. Z mužů se stávají přátelé a z lidí v jejich okolí protagonisté dalších epizod. Opakujícím se motivem je policejní helikoptéra, kroužící věčně nad městem: může registrovat některé situace, ale nemůže vidět "za ně", nemůže pomoci prostému člověku v nouzi... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Když jsem to kolem roku 1995 zahlédl v TV NOVA s podivným obrazem i zvukem, vůbec jsem si nemyslel, že se jedná o skutečný film. Kamarád, který se nenechal odradit a film viděl a řekl mi, že stojí za to. Následně se film objevil v našem tehdejším kině náročného diváka a já zjistil, že se o film jedná. Dokonce o dost dobrý film, který si přes drobné křečovitosti klestí cestu naším podělaným světem k naději! Hudba po letech vyčpěla, ale film s nádechem vůní magnolie a americké krásy zůstal. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stavím na první místo jak dlouho mi trvalo se dodívat. Tak rozkouskovaný film jsem snad ještě nikdy neměla. Přišlo mi to bez vážnější zápletky. Hodně lidí, hodně "příběhů" ale nic z toho. 3* hodně slabé a to přidávám za sympatické herecké složení. Nejlepší byla asi hudba, hlavně v závěrečné části. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná spleť udalostí a ich následných vplyvov na životy v rôznych spoločenských vrstvách zložitej americkej spoločnosti. Tri nezávislé príbehy rodín nepriamo prepojené letmo pripomenuli (skvelé, dnes do nebies vyspevované) Iñárrituove dielka, ale aj Kasdan dokázal, že sa vie s podobnou témou zručne pohrať. Od začiatku ma pohltilo pomalé tempo a príbehu skvelo zodpovedajúca hudba. Škoda však, že tempo je počas filmu prakticky identické, občas chýba nejaký dramatický výstup hlavných postáv, ktorý by prebudil v divákovi väčší záujem o ich osudy. A tak z príbehu zostáva pocit že je nesporne zaujímavý, originálny, no hlboké divácke uspokojenie zďaleka nie je na dosah. 80%. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Úspěšnému právníkovi Mackovi (Kevin Kline) jednoho večera vypoví službu auto v té nejhorší možné situaci - uprostřed černošského ghetta. Právě když je napaden skupinou mladistvých, zachrání mu život autoopravář Simon (Danny Glover). Z obou mužů se stávají přátelé. Další Mackův kamarád, režisér Davis (Steve Martin) je napaden zfetovaným bezdomovcem, a kvůli pár šupů málem zastřelen. Spousta malých střípků je seskládána do mozaiky obyčejných životů ... Některé (obecně velmi oblíbené) filmy prostě nechápu. Grand Canyon je přesně jedním z nich - jednotlivé ústřižky byly docela fajn, ale jako celek mi to přišlo extrémně roztříštěné (což byl asi i záměr Lawrenceho Kasdana) a dost nudné. Chvilkama jsem usínal, a ani trojlístek hlavních hrdinů mě ze spánku moc nevytrhl. Jak tu píše někdo okolo Magnolia či Crash na podobném principu byly o něčem úplně jiném. Sorry, ale nemůžu si pomoct ... ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém se toho příliš moc neděje, ale přesto je něčím výjimečný. Je to stylem vyprávění, skvělým obsazením a možná i atmosférou devadesátých let. Záměrem tvůrců asi bylo ukázat, že v životě jde i to, snažit se udělat pro sebe i ostatní víc, než jen to, co je snadné nebo co se očekává. A to platilo tenkrát a bude platit pořád. A to mi bylo na filmu sympatické. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (1)

  • Scéna kdy Macka skoro zabije autobus, byla do filmu napsána podle zkušeností z vlastního života režiséra Lawrence Kasdana. (Pumiiix)

Reklama

Reklama