Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prostá venkovská dívka Basanta (I. Bittová) se snaží přes všechny útrapy vysvobodit svého vyvoleného prince Parikšára (P. Zatloukal) z moci zlé čarodějky (M. Beránková). Za to, že jej zbaví prokletí jehlové smrti, je ale potrestána. Milující dívka se však nevzdá a nakonec všechnu nenávist, zlobu a kouzla zlomí. Na strastiplné cestě za láskou a štěstím provází oba hrdiny zelený ptáček jako symbol spravedlnosti, která přináší radost i slzy. Exotický příběh plný tajemného napětí a nečekaných zvratů napsal scenárista P. Aujezdský na motivy bengálské lidové skladby "O spravedlivém papouškovi a dívce Kádžalreghá". Atmosféru orientální pohádky dokresluje hudba P. Skoumala a výprava O. Schüllera. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zelený ptáček vyniká tím, že žvaní, aniž by otevřel zobák, kupec Dukandar tím, že je lakomý jako chudý i jako bohatý, jeho dcera Basanta tím, že se pohybuje jako polospící mátoha a čarodějnice Durdžana tím, že neumí vařit a přesto se pokusí prince Parikšára okouzlit vlastnoručně připraveným pokrmem. Pro dobro prince Parikšára jeho omámení z jehlové smrti (ad absurdum dovedené "jdi se bodnout?") skončí svatbou s tou z přítomných samiček, která vařit umí. A v pohádce tak zase jednou všechno dobře dopadlo. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Brno se tak nějak zaměřuje na exotické pohádky a toto je tak jen jedna z dalších. Nutno dodat, že kulisy jsou studiové a nijak extra zajímavé a herecké výkony spíše matné. Zelený ptáček se v pohádce sem tam objeví, ale vlastně nemá žádnou podstatnou roli kromě jedné, dvou rad, které udělí. Příběh ale začíná otcem Basanty jehož dějová linka záhy končí a není dovedena nijak zvlášť do konce. Souboj s čarodějnicí pak probíhá u plotny a záhy je čarodějnice snadno poražena. Neznám bengálskou lidovou, ale přepsání pro české diváky se nepovedlo. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Exotická kulisová pohádka z Brna a Bengálska s indickým bratrancem Lotranda Tomarem Bipadem. Tahle pohádka neurazí ani moc nenadchne, silnější dvě hvězdy. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama