Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války bylo roku 1944 v Itálii zajato pět spojeneckých generálů a uvězněno v malém italském zámečku hraběnky De Montefiore. Generálové sice uvažovali o útěku, problém však byl v tom, že všichni měli stejnou hodnost a tak se nedokázali dohodnout na tom, kdo z nich bude akci velet. A to je chvíle, kdy do děje vstupuje vojín Harry Frigg, permanentní potížista, který spíše než na bojišti tráví většinu času v různých vězeních. Jeho specialitou jsou totiž útěky a zatím žádná basa ho nedokázala zadržet déle než on sám chtěl. Velení ho tedy pověří speciální misí, jejíž úspěšné splnění by pro něj znamenalo zahlazení všech trestů. Jako nepříliš ochotný dobrovolník je tedy dočasně povýšen do hodnosti brigádního generála, pochopitelně do hodnosti vyšší než mají zajatí generálové, nechá se zajmout a pak začne plánovat velký útěk. Což se nezdá pro Harryho jako příliš obtížný úkol, protože stráže pod velením plukovníka Ferrucciho nejsou příliš ostražité. Situace se však zkomplikuje ve chvíli, kdy se Harry setká s krásnou italskou hraběnkou De Montefiore a zamiluje se do ní. Navíc se generálové, kterým se v zámečku daří víc než dobře, rozhodnou útěk odložit, protože nechtějí svému vězniteli Ferruccimu pokazit oslavu jeho povýšení. Jenže pak Itálie kapituluje, střežení důležitých vězňů převezmou od Italů mnohem ostražitější Němci. Pro Harryho Frigga to však znamená pouze novou výzvu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Milá "skoroparodie" z prostředí WWII, kdy jistý vychytralý vojín zachraňuje pod mnoha frčkami zajatou pětici-šestici generálů Spojeneckých armád. Přebal DVD je torchu přemrštěně akční, neboť ve filmu dojde tak maximálně k jednomu zranění a to rozbitému nosu jednoho esesáčka v internačním táboře rukou hlavního hrdiny. :-) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Komediální příběh zasazený do válečného prostředí s chronickým uprchlíkem Paulem Newmanem v hlavní roli? Proč ne? Krátce po zhlédnutí: proč jo? Děj se táhne, dialogy netěší, výsledek je prchavý, jak bublinky v sodovce. Příznivci dramat z válečných dob i milovníci vypointovaného humoru budou podle všeho naštvaní, filmaři jakoby si odškrtávali položku po položce v seznamu, který se někde měsíce, možná roky válel a je jim jedno, jak to bude na diváky působit. Ostatně i můj oblíbený Newman jakoby netušil, jak svou postavu pojmout. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kterak generálvojín Harry lajdák partu nixmochrů generálskejch z bryndy vytáhl a sám ku štěstí přišel... ;-) . . . Dobově stylová, více konverzační než akční, válečně vláčná komedie s Newmanem k zulíbání a jak to bylo dál... . . . Nu, pravda je, že ten filmek trošku zestárl, ale na svou dobu to byla myslím taková docela dobrá >rodinná< komedie... . . . Poctivé tři hvězdy i po těch více jak čtyřiceti letech, ale není myslím nijak tajné, že válečných komedií bylo i v té době natočeno povícero a s větším tvůrčím nasazením... Zeptejte se když tak Ika... ;o) - - - - - (Poprvé viděno 21.5.2011 na dvd s původní zvukovou stopou a č. titulky, hodnocení 86., komentář zde jako jedenáctý - 21.5.2011) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Válečná komedie nikdy nebyla mým oblíbeným subžánrem a čím dál víc tuším, že tu úplně první vlašťovku z našich končin Nikdo nic neví (1947) ve své svěžosti a originalitě v mých očích jen tak nic nepřekoná. Tajná válka Harryho Friga má vtipnou či přinejmenším vynalézavou hlavní postavu generála z nevlastní vůle, v níž září v méně obvyklé komediální poloze Paul Newman, a taky celkem ucházející zápletku o útěku vězňů. Tajné návštěvy hraběnky a cesty z krbu do krbu mají své kouzlo a chvílemi šlo o dost povedenou zábavu. A mohlo klidně jít o daleko povedenější, kdyby se Smight coby režisér čistokrevní komedie neutápěl v tolik rozvláčném tempu, netoužil, aby jeho snímek trval alespoň necelé dvě hodiny a nedošlo by pak mezi řadou zdařilých scén i dialogů na řadu hluché vaty. 60% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Chronický uprchlík Paul Newman má zachránit hejno generálů, zajatých nepřítelem. Ano, tak prostě se dá shrnout zápletka filmu, který ale není "o ničem", jak by se mohlo zdát. Je to malý příběh televizních parametrů, ale s nápadem, elegancí, příjemnými herci a humorem jemným jako dětský zásyp. Nádherná je hlavně figurka, kterou hraje Vito Scotti: italský (ne)přítel drží generály "v zajetí" luxusního zámku, kde je úslužně obsluhuje, protože je v civilu ředitelem luxusního hotelu. To je nápad za milion. 70 % ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama