foto

Buck Henry

  • nar. 9.12.1930 (87 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Henry Zuckermann, známý spíše jako Buck Henry, je americký herec, scénárista, filmový a televizní režisér. Byl dvakrát nominován na cenu Academy Awards. V roce 1968 za nejlepší scénář k filmu THE GRADUATE a v roce 1979 za nejlepší režii k filmu HEAVEN CAN WAIT.

Henry se narodil v New Yorku filmové herečce Ruth Taylor a Paulu Stuartovi Zuckermanovi – bývalému generálu leteckých sil a taktéž burzovnímu makléři. Buck navštěvoval The Choate School /nyní Choate Rosemary Hall/ a pak Dartmouth College, kde spoluvydával humoristický magazín Dartmouth Jack-O-Lantern. V letech 1952-1962 byl součástí hoaxového projektu komika Alana Abela, kde se prezentoval jako G.Clifford Prout – labilní prezident společnosti bojující proti obscénnosti nahých zvířat /Society for Indecency to Naked Animals/.

Henryho suchý humor zaujal širokou bavičskou komunitu a stal se častým hostem TV pořadů jako THE NEW STEVE ALLEN SHOW /1961/ nebo THAT WAS THE WEEK THAT WAS /1964-1965/. Byl spolutvůrcem a scénáristou komediálního seriálu GET SMART /1965-1970/ spolu s Melem Brooksem. Dva následující projekty měly krátkou vysílací životnost ale zapsaly se do paměti seriálových fanoušků. Jednalo se o seriál CAPTAIN NICE /1967/ v hlavní roli s Williamem Danielsem a seriál QUARK /1978/ s Richardem Benjaminem.

Jako guest star se objevil v TV sitcomu WILL AND GRACE /1998-2006/, dvakrát hrál v satirickém pořadu THE DAILY SHOW /1996-současnost 2014/. Účinkoval ve dvou episodách seriálu 30 ROCK /2006-2013/ a v roce 2011 v multi-episodě seriálu HOT IN CLEVELAND /2010-současnost 2014/.

Henry byl moderátorem deseti dílů talkshow SATURDAY NIGHT LIVE. První se odvysílala v roce 1976 a poslední v roce 1980. Bylo pravidlem, že moderoval vždy poslední show v sezóně. Během show vysílané 30.listopadu 1976 byl při gagu předváděném Joshem Belushim poraněn katanou na hlavě a musel po zbytek show nosit obvaz.

Na filmovém plátně se jako herec objevil ve více než 40 filmech: v komedii Miloše Formana TAKING OFF /1971/, v krimi-thrilleru GLORIA /1980/, ve sbírkovém britském filmu ARIA /1987/, v komedii s Peterem Falkem a Keannu Reevesem TUNE IN TOMORROW /1990/, v satirickém filmu Roberta Altmana THE PLAYER /1992/ nebo v kultovní komedii GRUMPY OLD MEN /1993/.

Mezi scénáristické počiny můžeme zařadit soft sexy komedii CANDY /1968/ s Marlonem Brandem a Ewou Aulin, romantickou komedii THE OWL AND THE PUSSYCAT /1970/, film na motivy románu Josepha Hellera CATCH-22 /1970/, komedii s Goldie Hawn PROTOCOL /1984/ nebo krimi-komedii s Nicole Kidman TO DIE FOR /1995/.

Na Broadwayi hrál ve hře MORNING'S AT SEVEN /2002/ a na Off-Broadwayi účinkoval spolu s Holland Taylor ve hře Lisy Ebersole "Mother" /2009/. V roce 1977 získal na Austin Film Festival cenu Distinguished Screenwriter Award.

Buck Henry je ženatý s manželkou Sally.

Lukáš "gatuso" Častulík

Scenáristická filmografie

Filmy

2014 The Humbling
2008 Dostaňte agenty Bruce a Lloyda
2001 Taková rodinná romance
1995 Zemřít pro...
1984 Protokol
1980 Prezident a jeho rodina
1973 Den delfína
1972 Co dál, doktore?
1971 Is There Sex After Death?
1970 Básník a kočička
Hlava 22
1968 Candy
1967 Absolvent
1964 Troublemaker, The

TV seriály

1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1977 Quark (TV seriál)
1967 Captain Nice (TV seriál)
1965 Agent Smart (TV seriál)

Dokumentární

1994 Velké vyhlídkové železnice (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

2015 Kiss Kiss Fingerbang
2011 Pták z nebes
2007 Cinemaville
2004 Poslední výstřel
2001 Lásce na stopě
Taková rodinná romance
2000 Famous
1999 Snídaně šampionů
1998 1999
I'm Losing You
Láska až za hrob
Man Who Counted, The
1997 Opravdová blondýnka
1995 Harrison Bergeron (TV film)
Zemřít pro...
1993 Dej si pohov, kámoši
I na kovbojky občas padne smutek
Prostřihy
1992 Hráč
Lounge People, The
Mastergate (TV film)
Nechci už zpátky (TV film)
1991 Chraň si svůj život
Shakespeare's Plan 12 From Outer Space
Velká sázka
1990 Julie a její milenci
1989 Rude Awakening
1988 Temný úsvit
1987 Árie
1985 Best of John Belushi, The
1982 Eating Raoul
1981 Strong Medicine
1980 Gloria
Prezident a jeho rodina
1979 Old Boyfriends
1978 Nebe může počkat
1977 Absent-Minded Waiter, The
1976 Muž, který spadl na Zemi
1973 Den delfína
1971 Is There Sex After Death?
Taking Off
1970 Básník a kočička
Hlava 22
1968 Candy
Tajná válka Harryho Frigga
1967 Absolvent
1964 Troublemaker, The
1959 Most

TV seriály

2013 Franklin a Bash (TV seriál)
Control (S03E07)
Good Lovin' (S03E03)
2012 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Lessons Learned (S14E08)
2010 Nouzové přistání (TV seriál)
Studio 30 Rock (TV seriál)
Gentleman's Intermission (S05E06)
2007 Studio 30 Rock (TV seriál)
Vánoční mejdan (S02E09)
2005 Will a Grace (TV seriál)
Will partnerem a bez partnera (S07E14)
2003 New Show, The (TV seriál)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1977 Quark (TV seriál)

Dokumentární

2013 Mel Brooks: Make a Noise (TV film)
Plný život Samuela Fullera
2012 Casting By
2011 David Amram: The First 80 Years
Příběh filmu: Odysea (TV seriál)
2008 Americká párty
2007 Man of Cinema: Pierre Rissient
2006 Greatest Movie Love Scenes (TV film)
2004 Biography: Don Adams - Would You Believe? (TV film)
2002 Reel Radicals: The Sixties Revolution in Film (TV film)
2001 Inside TV Land: Get Smart (TV film)
2000 Režiséři: Robert Altman
1999 'Psycho' Path
The Directors (TV seriál)
1998 Playboy: The Story of X
1995 Shotgun Freeway: Drives Through Lost L.A.
1993 Luck, Trust & Ketchup: Robert Altman In Carver Country
1991 The Republic Pictures Story (TV film)
1986 Steve Martin Live

TV pořady

2011 On Story (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
1964 That Was the Week That Was (TV pořad)
1961 The New Steve Allen Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace