Reklama

Reklama

Profesionálové

  • USA The Professionals (více)
Trailer

VOD (1)

Americký western Profesionálové má některé zajímavé společné rysy s klasickým snímkem žánru Sedm statečných (1960). I zde jsou hlavními hrdiny najatí střelci, které jejich úkol zavede Mexika, a i zde jsou to muži se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, který žádná suma peněz nemůže zviklat. Titulní čtveřici (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionář (Ralph Bellamy), aby mu přivedla zpět manželku (Claudia Cardinaleová), unesenou mexickými povstalci. Jak se ovšem postupně ukáže, pravda je trochu jiná… Skutečnými profesionály nejsou jen hrdinové snímku a jejich představitelé, ale i muži za kamerou v čele se scenáristou a režisérem Richardem Brooksem, kameramanem Conradem Hallem a hudebním skladatelem Mauricem Jarrem. Vedle perfektně zvládnutých akčních scén však Profesionálové nabízejí i něco navíc. Doba, do níž je příběh zasazen (doznívající mexická revoluce v roce 1917), nabízí pozoruhodné reflexe o revoluci jako takové, jež vedly bedlivé cenzory v sedmdesátých letech (při prvním televizním uvedení filmu) ke střihovým úpravám. I když se film odehrává převážně v Mexiku, natáčel se v nevadských a kalifornských exteriérech, mj. ve známém Údolí smrti. Profesionálové se vedle dalších ocenění dočkali i tří oscarových nominací (nejlepší scénář, režie a kamera). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Parádní western, kterému chybí jen něco málo, aby byl fenomenální. Výborní herci v dobrých postavách. Možná některé ty postavy jsou zbytečně hrány trochu odlehčeně, i když by tomu temnější pojetí slušelo. Ale i tak dobré, no a Claudia Cardinale tu byla naprosto nádherná, mnohem živočišnější než třeba v "Tenkrát na Západě". ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Charismatickými borci obsazený dobrodružný western s velkým potenciálem (nejatraktivnější je samozřejmě právě to obsazení ve spojení s ohranou, ale přesto lákavou a funkční zápletkou, která slibuje mnoho zábavy), který byl naštěstí převážně naplněn. Nicméně film ke konci trochu uvadá (místo toho, aby gradoval) a neuspokojivý konec z něj dělá v podstatě zbytečnou záležitost, jelikož vlastně popře smysl celého předchozího dění a zanechá tak v divákovi mírně rozporuplné pocity. 70 - 80 % ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad bombasticko explozívny western. Po podrobnejšom zamyslení ide len plytké zamýšľanie sa nad revolúciou, také v štýle prevarených krčmových múdier. A keďže intelektuálne film príliš neoslovuje, ostávajú pre divákov servírované bomby. A aby to bolo zábavné, tak bombometčík je často bez nohavíc. Len v spodkách. No neušúľajte sa od smiechu.Našťastie herci svoje posty obsadili s dostatočnou gráciou, hodnou ich mena a tak bežný divák môže ostať spokojný. Veď to malo spád, výbušnosť a prekvapivú pointu. Takže priemer najpriemernejší. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dobrý western se špičkovým obsazením, kterému vévodí Lee Marvin v roli tvrdého a dobrého velitele, zatímco Burt Lancaster si vystřihl roli lamače dívčích srdcí, zároveň však i dobrého pistolníka. Čtyři samozvaní hrdinové se vydávají do Mexika, aby přivedli jednomu boháči zpět jeho ženu, jež byla unesena mexickými revolucionáři. Film se svou náladou hodně podobá Sedmi statečným, o hrdiny se moc bát nemusíme, neboť hudba i některé hlášky jasně dávají najevo, že moc vážnosti tento film nepobral. Pro milovníky westernu povinnost. Hudba: Maurice Jarre ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Western ze staré školy. Neústupní sympatičtí frajeři Burt Lancaster a Lee Marvin, krásná prérie doprovázená hudbou, že máte okamžitě chuť naskočit do letadla a projíždět se krajinou jako zdejší hrdinové. No a samozřejmě nemůže chybět krásná žena, tentokrát je tou vyvolenou osmadvacítka Claudia Cardinale, jenž je přesně na vrcholu sexuální přitažlivosti. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (12)

  • Lee Marvin natočil svoju úvodnú scénu pod vplyvom alkoholu. Ide o scénu, kde strieľa z guľometu. (westerns)
  • Snímek byl natočen na motivy románu „A Mule For The Marquesa“, který napsal Frank O´Rourke. (Hans.)

Reklama

Reklama