Reklama

Reklama

Profesionálové

  • USA The Professionals (více)
Trailer

VOD (1)

Americký western Profesionálové má některé zajímavé společné rysy s klasickým snímkem žánru Sedm statečných (1960). I zde jsou hlavními hrdiny najatí střelci, které jejich úkol zavede Mexika, a i zde jsou to muži se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, který žádná suma peněz nemůže zviklat. Titulní čtveřici (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionář (Ralph Bellamy), aby mu přivedla zpět manželku (Claudia Cardinaleová), unesenou mexickými povstalci. Jak se ovšem postupně ukáže, pravda je trochu jiná… Skutečnými profesionály nejsou jen hrdinové snímku a jejich představitelé, ale i muži za kamerou v čele se scenáristou a režisérem Richardem Brooksem, kameramanem Conradem Hallem a hudebním skladatelem Mauricem Jarrem. Vedle perfektně zvládnutých akčních scén však Profesionálové nabízejí i něco navíc. Doba, do níž je příběh zasazen (doznívající mexická revoluce v roce 1917), nabízí pozoruhodné reflexe o revoluci jako takové, jež vedly bedlivé cenzory v sedmdesátých letech (při prvním televizním uvedení filmu) ke střihovým úpravám. I když se film odehrává převážně v Mexiku, natáčel se v nevadských a kalifornských exteriérech, mj. ve známém Údolí smrti. Profesionálové se vedle dalších ocenění dočkali i tří oscarových nominací (nejlepší scénář, režie a kamera). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, který zrovna tak může být zajímavý v originále. Dabovaná verze (ČT) film určitě obohacuje, ale taky mu něco bere. Výborný dabing Borise Rösnera má jedinou slabinu, jeho hlas se ke tváři Lee Marvina vůbec nehodí. Dále skvělý Alois Švehlík, jako vždy ironický suchar sázející vtipy jak stromky v sadu. Claudia Cardinale o dva roky mladší než v Tenkrát na Západě a nejmíň o tisíc procent hezčí. A to ve westernové klasice Sergio Leona je fakt krásná. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Sú to taký westernový Expendables. Príbeh to má na prvý pohľad jednoduchý, ale postupne sa dočkáme nejakého prekvapenia. Ústredná štvorka pištoľníkov je skvele obsadená a typovo dobre rozdelená. Mne bol najviac sympatický dobrák Robert Ryan so slabosťou pre kone. Burt Lancaster je tu za frajera, ktorý sa neohrozene vrhá do každej akcie. Lee Marvin je charizmatický vodca, ktorý si vie vydobyť rešpekt a černoch Woody Strode je dokonalý stopár. Chýbal tu už len nejaký kung-fu aziat. Holt Jet Li ešte len ťahal káčera. Trochu pôsobivejší mohol byť záporák. Síce ho stvárnil Jack Palance, ale nejaký veľký priestor sa predviesť tu nemá. Zato Claudia Cardinale je ako vždy nádhernou ozdobou filmu. Ďalším plusom filmu je na western neskutočne svižné tempo a množstvo akčných scén. Naháňačky na koňoch, prestrelky v kaňonoch, ale aj megaprestrelky pri prepadnutí vlaku alebo hlavnej osady záporákov. Kvalitou síce nesklamú, ale mohli byť natočené štýlovejšie. Na tie najlepšie vo svojom žánri proste nemajú. Na druhý deň po pozretí ma ešte napadlo, že filmu chýba poriadny zapamätateľný hudobný motív. Nič také čo by som si týždeň po dopozeraní v duchu pískal tu nie je. Celkovo to je rozhodne jeden z tých lepších westernov u ktorého sa Sly v niektorých aspektov pravdepodobne inšpiroval pri vymýšľaní Expendables. 7/10. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Hrozně roztahané. Přesto poměrně koukatelná skupinka "žoldáků", co jde zachránit unesenou ženušku bohatého pupkáče. Od začátku bylo jasné, jak to s únosem skutečně je, ale přesto to mělo atmosféru očekávání. A prd, poslední třetina "po akci" byla už hodně hloupá a zbytečná. Kdyby Claudia při předaní raději omylem umřela a po partičce profesionálů začal zbohatlík jít, načež by se teprve zjišťovalo, jak to vlastně bylo, bylo by to snad zajímavější, než tupoučký patos na konci. ~~~ 2,5* ()

topi 

všechny recenze uživatele

Profesionálové jsou svým duchem na stejném levelu jako třeba Sedm statečných nebo Tucet špinavců. Každý je svým vyprávěním jinde, ale ve všech případech jde o chlapácké a čestné hrdiny, kteří jdou někomu nakopat zadek. V tomto případě čtveřice zcela odlišných charakterů, které si najal bohatej chlápek, aby mu vypátrali a donesli zpět jeho ženu a oni musejí podniknout nebezpečnou cestu napříč mexickým územím, plným skalnatých kaňonů a pouští a samozřejmě číhajících nepřátel a banditů. Z historického hlediska je příběh zasazen do doby mexické revoluce roku 1917 a vrhá na události zajímavé fakta. Obsazení nemá cenu komentovat, naprostá špička a navíc třešnička na dortu Claudia Cardinale! ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Vynikající western natočený na motivy stejnojmenné knihy. Profesionálové jsou podle mě jeden z nejlepších westernů. Je to jeden z mých nejoblíbenějších starších westernů. Božský Lee Marvin byl pro mě vždy tvrdý ať už westernový nebo válečný muž. Burt Lancaster vždy doplní situaci nějakou svou hláškou, Robert Ryan se postará o koně a Woody Strode bude všechny krýt svým lukem. Richard Brooks byl velice dobrý režisér a tohle je podle mě jeho nejlepší film. Scénář adaptoval skvěle. I když musím podotknout, že v knize se děj neodehrává na divokém západě, ale v současných letech. Je to skvělý příběh. Příběh o čtyřech individuích, které pan Grant najme na záchranu své ženy, aby se později dozvěděli, že je to všechno trošku jinak...:-). Skvělý film doplnila výtečná kamera Conrada L. Halla a velice působivá hudba, kterou složil Maurice Jarre. Herecky, kromě hlavní čtveřice, byla skvělá i neodolatelná Claudia Cardinale, která je mou oblíbenkyní a Jack Palance v roli Razy. U mě má tento film nejlepší hodnocení. Nejlepší scénu nedokážu asi určit, ale cesta čtveřice do Mexika. Jsou to prostě profesionálové. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (12)

  • Natáčanie filmu bolo sužované mnohými komplikáciami, vrátane dažďa, snehu, intenzívnej púštnej horúčavy a dokonca aj bleskovej povodne. (westerns)
  • Burt Lancaster (vo veku 52 rokov) trval na tom, že bude robiť vo filme všetky svoje kaskadérske kúsky sám. (westerns)
  • Lee Marvin natočil svoju úvodnú scénu pod vplyvom alkoholu. Ide o scénu, kde strieľa z guľometu. (westerns)

Reklama

Reklama