Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek NEŽ SE SETMÍ vypráví příběh kubánského básníka a spisovatele Reinalda Arenase (oscarový Javier Bardem). Arenas vyrůstal ve čtyřicátých letech minulého století na Kubě v provincii Oriente, kde se zrodila jeho celoživotní láska k moři a vodě. Coby dospívající mladík odchází z domova a stěhuje se do Havany, kde propadne revolučnímu zápalu a připojí se k okruhu spisovatelů a umělců. Jeho první román "Celestýna před svítáním" je vydán na Kubě, kde však sílí represe Castrova režimu a Arenas začne být coby homosexuál a politický spisovatel tvrdě pronásledován. Poté, co je falešně obviněn ze sexuálního obtěžování, je Arenas zatčen a uvězněn v pevnosti El Morro. Když je po nelidském zacházení z vězení nakonec propuštěn, uprchne Arenas v roce 1980 z Kuby na lodi Mariel Harbor. V New Yorku, kam se uchýlí se svým přítelem Lazarem Gomezem Carillesem, jsou Arenasovy naděje na lepší život rozmetány nemocí AIDS, na kterou v roce 1993 ve věku pětačtyřiceti let zemře. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (92)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Nuda. Průměr. Neustále se vracející ruční kamera. Bardem, který je mi nesympatický až běda. Johnny, kvůli kterému jsem si DVD koupil - štětka ve štěku trvajícím tak dvě minuty. Zklamání. (a jak tak koukám na fotky, hrál i toho homofóbního vyšetřovatele s obrovským penisem, nutící Bardema k orální stimulaci své zbraně;) ()

Kochanski 

všechny recenze uživatele

Výborný a poutavý začátek, který oslní poetikou... pouze na začátku máme možnost sledovat postavu jako vyjímečně citlivého básníka/ spisovatele. Zbytek filmu je o všech možných částech Arenasovi osobnosti, ale o jeho díle je zde zoufale málo. Arenase si budu pamatovat jako homosexuála z Kuby, nikoliv spisovatele! ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Reinald Arenas, kubánský básník a spisovatel, neměl věru jednoduchý život. Kromě svého díla dráždil místní úřady i svou neskrývanou homosexualitou. Několikráte byl ve vězení, než se mu v roce 1980 podařilo vycestovat do USA. Zde ale brzy umírá na zákeřnou nemoc ... Už jsem psal několikrát, že životopisné filmy moc rád nemám - většinou se u nich dokážu uzívat nudou, a leckdy i skoro usnout. Ale někdy mne i tento druh filmů mile překvapí - nedávno třebas Basquiat, a nyní zas Before Night Falls. Oba filmy mají hodně společného - např. jsem o hlavním hrdinovi až do shlédnutí filmu nikdy neslyšel (jojo, jsem holt hotentot), umění produkované ústřední postavou jde úplně mimo mne (taky jsem ajťák, a obrazy, básničky a podobné nejsou moje hobby) a i stylově mi filmy přišly podobné (ha, až teďka jsem si všiml, že je má na krku stejnej režisér - to leccos vysvětluje). A taky mne v obou zaujal nelehký život hlavního hrdinu (fakt to maj ti umělci těžký, kdyby se tak naučili programovat). Javier Bardem, jak ho moc nemusím, tak bych řekl že zde předvedl svůj životní výkon - asi není moc lehké zahrát homosexuálního kubánského básníka. Škoda jen malých rolí Johnnyho Deppa, a ostatních známějších tváří... ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Film o homosexuálním spisovateli co se zprotivil kubánskému režimu. Mno, filmy o homosexuálech jsem nikdy nemusel. Celý film, a zvláště ke konci jsem se docela suverénně nudil. Fakt bída. Ovšem potěšil mě skvěle jetý Bon Bon a vyšetřovací důstojník v jedné herecké osobě - Johnny Depp. Díky němu tři hvězdy, jinak bych s klidem dal dvě. ()

cold 

všechny recenze uživatele

Nevyrovnaný scénář schodilo tento film jen na pole průměrný. Johnny Depp byl jen chvíli, ale za to opět skvělý (ten člověk má prostě charisma). Nesmým zapomenout ani na Javiera Bardema, kterého neznám, ale jeho výkon byl ke konci filmu jediný na co se dalo koukat. Jsou lepší životopisy, ale jednou vidět nikomu neuškodí. Když vás více zajímá kubánská literatura, tak jste už tento film viděli a nebo se na něj podíváte, ať napíši cokoli (pro vás to bude lepší zážitek a možná i přehlédnete několik hluchých míst). ()

Galerie (29)

Zajímavosti (7)

  • Národní rada pro přezkoumání cen (Board of Review Awards) udělila roku 2000 tomuto snímku první cenu v kategorii Svoboda projevu. (Terva)
  • Celý film je natočen v Mexiku, přestože se děj odehrává na Kubě. (D3VIL)
  • Režisérova manželka Olatz López Garmendia hraje ve filmu matku Javier Bardemovi. A všechny režisérovi děti se ve filmu taktéž objevují. (formelin)

Reklama

Reklama