Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Compton ztratí svou práci bankovního úředníka v Londýně, načež se rozhodne následovat svého otce v kariéře v tajných službách a stane se ruským špiónem. Jeho prvním úkolem je ukrást tajné dokumenty z trezoru Sira Reginalda Dumfreye. Netuší ale, že dokumenty jsou falešné a nastražila je britská tajná služba, aby tak odhalila zahraniční špionážní síť. Comptonovou průvodkyní je sličná Penelope, která se zdá být prostoduchou blondýnkou...
Poté, co se Édouard Molinaro uvedl jako tvůrce kriminálních filmů, v polovině šedesátých let soustředil své síly na realizaci komedií. Pro film NÁDHERNÝ IDIOT (Une ravissante idiote) použil literární předlohu zavedeného autora detektivních románů Charlese Exbrayata. Ke spolupráci na scénáři pak Molinaro přizval několik dalších autorů, podařilo se mu především zajistit mezinárodní hvězdné obsazení Brigitte Bardot – Anthony Perkins. Molinarův první pokus o komedii v žánru parodie na špionážní filmy nedopadl úplně špatně, i když podle mínění odborníků za cenu příliš násilné snahy o humor. Premiéra proběhla 13. března 1964, a i když se návštěvnost ve francouzských kinech vyhoupla přes dva milióny návštěvníků, nejednalo se v tomto roce ani zdaleka o nejúspěšnější titul; je nutno připomenout, že rok 1964 byl nabitý dodnes slavnými filmy (první díl Angeliky, Fantomase a Četníka) a v premiérovém nasazení se neúspěšně utkal s Belmondovým Mužem z Ria. (argenson)

(více)

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Komediálna špionážna detektívka. Zábavný mix s grotesknými scénami a skvelým Anthony Perkinsom, ktorému slušne sekunduje Brigitte Bardot ( hoci je prvou hviezdou filmu BB ). Druhý komentár. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Perkinsa som nejak obiede prezil, no, nemam ho rad, film som pozeral hlavne kvoli genialnej BB. Bola proste ... skvela, dokonca este aj spionazna zapletka , za mna teda maximalna spokojnost . 100 % ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Pohodová komédia s prekvapivo milou BB, ktorej úloha naivnej blondíny veľmi sadla. Určite jedna z tých lepších špionážnych komédií. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Špionážní idiot ohromující, úchvatný nebo rozkošný? Asi od všeho trochu. Špionážní komedie posouvající hranice grotesky, v níž se objevuje naivita při nejrůznějších eskapádách ruského agenta s mladou tváří Anthonyho Perkinse na francouzském území ve snaze získat plány NATO. No jo, ale jak už to v takových příbězích o agentech bývá, do cesty se mu připlete kráska, v tomto případě s tváří Bridget Bardot, která mu zamotá hlavu, čímž následné události vezmou za své. S komediálního žánru děj obsahuje vše. Vtipné konverzace a gagy, dokonce i ty groteskní. A právě to je možná největší problém celkové anabáze filmu, protože je tu příliš mnoho rádoby vtipných hloupostí na úkor špionážního příběhu. Děj tak trochu ztrácí na vážnosti a do popředí se tak dostávají vtipy, kterých pro pobavení není zase tolik. Brigitte Bardot je stále svá a naopak komediální výkon Antonia Perkinse je docela překvapivý. Zvláště u českého publika, kde je známý snad jen díky roli Normana Batese ve slavném hororovém thrilleru Alfreda Hitchcocka. Film jako celek sice nedosahuje ani průměrných kvalit, ale v kontextu klasiky není zase až tak špatný, aby nepřinesl alespoň nějaký odpočinkový filmový zážitek. Dalo by se říci, že naopak, pokud groteskní veselohru a nucené vtipy někteří diváci poberou jen jako lehký humor. ()

Isard 

všechny recenze uživatele

Pěkná šedesátková špionážní komedie. Velkou pochvalu si zaslouží příběh, i přes všechnu legraci (a „legraci“) drží pohromadě až k překvapivému vyvrcholení. Zápletka se složkou s plány je taková mile starosvětská, ještě z dob, než začali filmová plátna plnit superagenti střižení podle bondovské formule. Těžší je to s humorem. Občasné groteskové vložky jsou podle mě zbytečné, protože opravdu vtipných scén je ve filmu více než dost, někdy prostě méně bývá více. Ve výsledku tady dostáváme krásně zábavný starosvětský eurospy. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama