Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

reditelka 

všechny recenze uživatele

Lebensborn je rozhodně lákavé téma, což pro mě byla u tohoto filmu polovina úspěchu. Také mě zaujala Vilma Cibulková, která byla jak vystřižená z nacistického špitálu, a lidový Bronislav Poloczek. I přes to všechno bych film nenazvala "strhující", jak ho popisuje oficiální text distributora. Chyběly mi silnější, emotivnější scény a hudba, která by je umocnila. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Výborný námet, výborne vybraté exteriéry i interiéry, a najmä výborná MONIKA HILMEROVÁ : to sú záruky, že príbeh Grétky zaujme. Možno by to chcelo ešte trochu viac dotiahnuté detaily ( napríklad krajší komparz - minimále polovica dievčat v zobrazenom Lebensborne vyzerala takmer odpudivo, a to by sa snáď pri povestnej precáznosti vtedajších mocipánov, ktorým ležala na srdci čistota árijskej rasy naozaj mohlo stať len ťažko). Mierne ma iritoval i románik hlavnej hrdinky : v podstate sa mohol stať, no celý čas som sa pýtala - musel sa stať ? Myslím, že film by bol dosť silný i bez neho ... To je však len moja subjektívna mienka ; podstatné je, že tento film patrí naozaj k tým najlepším, aké v Česko v tomto miléniu vznikli. Aspoň čo sa mojej mienky týka. ()

Reklama

Sairina 

všechny recenze uživatele

Taková blbost a získá ještě Lva za scénář. Česká dívka s nordickými rysy se dostává do "pěstovny" mladých německých fašistů, aby mohla splodit dítě dle norem. Bláhově se však zamiluje do mladého žida. Nakonec se místo s německým důstjníkem výspí s oním židem. No a jakto u podobných "uměleckých" děl bývá, je velmi nápaditý konec. ()

lioncel

všechny recenze uživatele

Výkvět árijské rasy a dle šéflékařky polobůh = Odillo .. elita rasy, příslušník SS .. a hraje ho herec, který je odbarvený na blond - ale v maskérně mu přitom nechají jeho husté černé obočí .. fuj, ach jo .. podobný jev = ve filmech s námětem z koncentračních táborů (CZ + SK), kde hrají vězně, slušně řečeno, pěkně vykrmení herci (Tomáš Töpfer, Andrej Hryc) ... ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Víc než dobrý film s neobvyklou tématikou stojí a padá celý především na velmi dobrých hercích - především výborné Cibulkové a chladně dokonalého Dobrého. S Hilmerovou jsem zpočátku úplně spokojený nebyl, zdála se mi moc křehká a působila minimálně první půlhodinu jako neherečka, její role se však počala vyvíjet natolik, že na konci filmu už nebylo ani památky po špatném herectví. Jediné co ještě musím vytknout (a kvůli tomu ubrat i na hodnocení) byla scéna na konci filmu, z prostředí koncentráku. Tento film opravdu nepotřeboval urychlit a zdynamizovat děj, tvůrci ho měli nechat pomalu plynout, koncentrák se konat nemusel, protože to dalo filmu příchuť jiného žánru či druhu filmu a otevřeli další kapitolu. Ale což, i přesto velmi povedené... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Filmaři mimo jiné natáčeli roku 1999 i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách. (Lynette)
  • Rodný dům hlavní hrdinky stojí v osadě Květná u Starého Města pod Sněžníkem, kostel s hřbitovem se natáčel v Nových Losinách u Jindřichova v okrese Šumperk a Zámek s rybníkem jsou Žinkovy, západně od Nepomuku. Natáčelo se také v přírodní rezervaci Slowiński Park Narodowy Leba a v bývalémkoncentračním táboře Stutthof ve Sztutowu. (ČSFD)
  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)

Reklama

Reklama