Reklama

Reklama

100 pušek

  • USA 100 Rifles (více)
TV spot

Svobodu nebo smrt! Na sklonku šedesátých let se bouřlivá společenská atmosféra přelévala i do filmů. Nejen do těch současných, ale i do tak klasického žánru, jakým je western. Film 100 pušek (1968), který vznikl z finančních důvodů ve španělských exteriérech, se odehrává na počátku 20. století v Mexiku, kde tamní vládní jednotky bojují s indiány kmene Yaqui. Poloviční indián Yaqui Joe (Burt Reynolds) za peníze z bankovní loupeže zakoupil titulní zbraně, aby se primitivně vyzbrojení Yaquiové mohli bránit programovému vyhlazení. Po jeho stopě se ovšem vydává černý zástupce zákona Lyedecker (Jim Brown) a už tak výbušnou situaci mezi oběma muži ještě zkomplikuje přitažlivá indiánská vdova Sarita (Raquel Welchová). Vedle spravedlivého boje proti genocidě (narážka na vietnamský konflikt) se do popředí ještě dostává silný rasový podtext (intimní sblížení mezi Lyedeckerem a Saritou bylo jednou z prvních rasově smíšených milostných scén v hollywoodském filmu). Tvůrci snímku ani na chvíli neskrývají, kde leží jejich sympatie, neboť v čele mexických jednotek stojí arogantní generál Verdugo (Fernando Lamas), což ve španělštině znamená kat. Bývalá televizní hvězda Burt Reynolds se teprve prosazovala ve filmu na rozdíl od někdejší fotbalové hvězdy Jima Browna, který své nesporné herecké nadání prokázal už ve westernu Rio Conchos (1964). Režisérem byl televizní veterán Tom Gries, z jehož tvorby známe jiný western, příběh honáka Will Penny (1967). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (53)

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Ano, dobrý western. Nezklame, pobaví. Nechybí tu trocha vtipu, trocha napětí a ani trocha erotiky - díky Raquel Welch. Reynolds hraje dobře - kukuč mazaného lišáka i přitroublého neviňátka. Přestřelky hromadné, přehledné a pro mě tudíž dobré. A demolice na konec taky stojí za to. K westernovému orgasmu však u mě nedošlo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nakrúcanie v Španielsku má za následok to, že 100 pušiek pôsobí skôr ako spagetti western než klasická Amerika, ale v podstate bez humoru. Zato je film správne krvavý, s charizmatickými hercami, veľkou dávkou akčných scén a nejakého toho pnutia medzi postavami. Zabudnite ale na bielych prisťahovalcov, toto je záležitosť Indiánov, Mexičanov a jedného Černocha. Nechýba masaker civilistov, kruté popravy pre malé prehrešky, ešte krutejšie, ale prekvapivo premyslené akcie pomsty a samozrejme Raquel Welch, ktorej prítomnosť vo filme sa neprávom zužuje len na sprchovaciu scénu. Jasné, Peckinpah by to nakrútil inak, Ford by to nakrútil inak, niekto z Nového Hollywoodu možno viac artovo a niekto ako čisto historický film, ale ono je to dobré tak ako to je. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Někdo tu zmínil, že film je nudný. Ptám se, kde teda ta nuda byla? Já jsem totiž žádnou nepostřehla. A že film vaří z velmi ohraných propriet? Tak to mi taky nevadilo, protože bylo na co se dívat. Burt Reynolds byl skutečně sympaťák. Raquel Welch byla hodně sexy a svých předností samozřejmě náležitě využívala, ale tak tu roli měla napsanou. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Western, který se tváří značně sebevědomě, ale ve skutečnosti je to jen póza, kterou se snaží zakrýt své nedostatky - a vady na kráse svých hrdinů. Koho tady vlastně máme ? Našel by se jeden mírně natvrdlý strážce zákona (nebo spíš lovec odměn, chcete-li), který usiluje o stálé zaměstnání. Dalším v pořadí je úspěšný bankovní lupič, který s ukořistěnými penězi naložil poněkud netradičním způsobem - a zpočátku to vypadá, že se navzdory své proklamované chytrosti nechává chytit při každé vhodné i nevhodné příležitosti. Pak se tu vyskytuje hrdá a odbojná mladá dáma, která je stejně krásná jako schopná ... téměř všeho - a oba výše jmenované hravě strčí do kapsy. Následuje větší počet místních obyvatel - indiánů určených k likvidaci ... jak jinak. Na opačné straně barikády se pak nachází krajně nesympatické vojenské uskupení, o kterém se nehodlám nijak zvlášť rozepisovat. Za prvé mám pocit, že mi za to nestojí - a za druhé jeho globální inteligence prostě nemůže převýšit zprůměrovanou inteligenci našich hrdinů ... to aby byly síly alespoň v něčem vyrovnané. Důležitou úlohu hraje pochopitelně i oněch 100 funkčních pušek, o které jde - a které se nemůžou dočkat nějaké větší akce, kde by mohly předvést své dovednosti. Zápletku tudíž není třeba blíž představovat. Vyvíjí se vcelku podle očekávání - i když závěr byste si možná představovali jinak. Jenomže pokud nejste scénáristé ani režiséři, máte smůlu. Musíte se spokojit s tím, co vymysleli a následně natočili jiní. Slabé 3* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Western, který zřejmě má pár zásadních filmařských momentů. Hlavní roli si tu střihnul černoch Jim Brown, který tu působil sice jak pěst na oko, ale mně nezaujatého v Black Lives Matters to nijak neuráželo. Pak se tu také ukázala na tehdejší dobu nezvykle vostrá Raquel Welch, která nenechala na nikom nit suchou. Námětem je to ale nekonečná bitka s Mexičany, kde zaujmou hlavně masové scény. ()

Galerie (30)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama