Reklama

Reklama

Má je pomsta

(festivalový název)
  • Jižní Korea Boksuneun naui geot (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hluchoněmý Ryu se ze všech sil snaží vydělat dost peněz, aby mohl svoji umírající sestru poslat na transplantaci ledvin (což není zrovna snadné, když jste právě přišli o práci a ještě ke všemu vám v nemocnici řekli, že potřebný orgán není k dispozici). Po menší epizodě s překupníky s lidskými orgány dá Ryu na radu své přítelkyně a rozhodne se získat peníze na sestřinu operaci únosem malé holčičky. Zpočátku slibně rozjetá akce se ale velmi brzy příšerným způsobem zvrtne a únos uvede do chodu kolotoč událostí, které všem pořádně zacloumají životy. Úvodní díl Parkovy trilogie o pomstě (následovaný snímky OLDBOY a SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) získal v roce 2003 na filmovém festivalu ve Philadelphii první cenu za nejlepší film. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (265)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Sympathy for Mr. Vengeance je prvním z Parkovy trilogie filmů zabývajících se pomstou (druhým filmem je Oldboy, třetí myslím teprve vzniká). A ačkoliv se mi Oldboy jako film líbil více po všech stránkách (měl zajímavější zápletku, větší spád, více napětí, lepší herecké výkony, skvělou hudbu,..), tak myslím, že samotný motiv pomsty je mnohem lépe rozebrán zde. Jinak všechno podstatné již napsal Lhurgoyf (i když IMHO až moc prozradil o vývoji děje, téměr polovinu). ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Spíš zpruzeně uznalé než potěšené třihvězdičky. Možná jsem na takto rozvláčný asijský thriler jen dnes neměl náladu, možná není Park můj šálek kávy (což je pravděpodobnější). Uvědomuju si, že v průměru na mě mnohem víc působí asijské romance, než asijské thrillery, což je - vzhledem k mému jinak temnému filmovému zaměření - celkem překvapující... ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. A v tomto filmu si jednotlivé ústřední postavy užijí zoufalství z bezmocnosti do sytosti. A právě jeden zoufalý čin roztočí kolotoč násilí a pomst. Film je rovněž velmi silně kritický k poměrům v jihokorejské "demokratické" společnosti, kdy lidem z nejnižších sociálních vrstev nezbývá nic jiného než se uchýlit na cestu zločinu, protože je to jediná zbývající možnost k přežití. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Silný film, v podstatě sociální drama, syrově reflektující bídný a zoufalý život lidí na okraji společnosti, vedoucí některé z nich k fatálnímu porušení norem a následné cestě k sebezáhubě. Tempo filmu je pozvolné, atmosféra dusivá, formální stránka brilantní, herci bravurní a konání pár jimi zahraných postav šokující a brutální, až se z toho mohou citlivým povahám zvedat žaludky. Na filmu mě nejvíce zaujal hlučivý a klustrofobický svět, ve kterém žije hluchoněmý Ryu. Ze svých osobních zkušeností můžu říct, že jeho podání ve filmu naprosto odpovídá realitě. 9/10 ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Mistrně zkonstruované vyprávění o několika různých mstitelích, z nichž každý si z jistého úhlu pohledu zaslouží pochopení či sympatie, jejichž úsilí však směřuje k podobně marným koncům. Režisér diváka nešetří - od začátku do konce se kupí jedna lidská tragédie za druhou, přílišné ponurosti se však Parkovi podařilo vyhnout, zejména díky černočernému humoru a smyslu pro bizarní detail. Násilí je někdy pouze naznačeno, jindy je zobrazeno nemilosrdně naturalistikcy, vždy je však podáno originálně, nápaditě a účelně. Samotný závěr pak úspěšně korunuje dílo jednoho z nejoriginálnějších režisérů posledního desetiletí. Mimochodem - ten zdejší plakát je spoiler jako prase! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Zavražděného, který nese zásilku do domu Yeong-Mi, hraje Seung-wan Ryoo, korejský režisér a bratr Seung-beom Ryu, který hraje retardovaného chlapce u řeky. (TomikZlesa)
  • Kang-ho Song vydržel řvát po tři dny, aby jeho hlas působil co nejlépe v dané situaci, kdy je s pytlem přes hlavu přivázán ke sloupu a řve o pomoc. (HellFire)
  • Chan-wook Park dostal po enormním úspěchu Joint Security Area prakticky neomezenou moc v natočení dalšího filmu. Po neúspěšném pokusu o vytvoření příběhu o pomstě dokončil režisér právě Sympathy for Mr. Vengeance, na kterém pracoval již před natočením Joint Security Area. (TomikZlesa)

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Korejská žízeň v Hollywoodu

Korejská žízeň v Hollywoodu

23.05.2009

Pamatujte: Nemá smysl se rozčilovat. Hlavně klid. Oč jde? O jihokorejské hororové drama Bakjwi (na obr.), které jen před několika dny představil v Cannes Park Chan-Wook. Film vypráví příběh kněze,… (více)

Program FILMASIE

Program FILMASIE

20.11.2005

Hlavním bodem programu prvního ročníku festivalu asijských filmů FILMASIE, který se uskuteční ve dnech 1. 7. prosince 2005 v pražských kinech Světozor a Aero, bude Jižní Korea. Tu budou zastupovat… (více)

Reklama

Reklama