Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film plný hvězd, které nezklamali a opět dokázali, jak jsou postavy pro válečný film důležité. I přes celkem velký počet postav a dvě příběhové linie se divák dobře orientuje a sleduje především Henryho Fondu, jak se snaží najít německé Tygry. V době vidění, v mých cca 10 letech, šlo o úžasný zážitek nejen díky hudbě a zvukům, které od zbraní až po samotné tanky jsou neuvěřitelně reálné, ale také v pocitech z příběhu, který zaujme v každé vteřině a do závěru vás nepustí. Několik nezapomenutelných okamžiků včetně zpěvu německými vojáky nebo přeletu v mlze nad schovanými německými tanky je opravdu jedinečných a po mnoha letech si an ně vzpomínám stejně jako na sympatickou postavu Tellyho Savalas. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Poctivá válečná podívaná z doby, kdy k velké tankové bitvě nestačil jeden počítačem naklonovaný tank a v hlavní roli nebyly barevné filtry a digitální efekty, ale lidé, v tomto případě navíc v podání tehdejší hollywoodské elity. Pozornost na sebe strhává především skvělý Robert Shaw jako Hessler a výborný Hans Christian Blech jako jeho sluha Konrad a přestože byl průběh bitvy upraven tak, aby vyhovoval filmovým potřebám nechybí tu řada historických momentů (masakr u Malmedy). Průběh bitvy je přehledný jako celek i v detailech, dějových liniích i jednotlivých osudech mnoha postav z obou stran fronty. Fandové historie a vojenské techniky budou sice prskat nad historickou věrností i nepřesností vojenské techniky (ano, dokonce i mě připadalo, že mají Tygry nějaký podivný tvar), atmosféra bitvy je však strhující a hravě tyto nedostatky pohltí. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velkolepý, starosvětsky řízný válečný velkofilm, jenž dnes většinou narazí. Ano, much tu je hodně - v té parné poušti možná někdo nerozpozná ardenskou lesnatou krajinu prosince 1944 -, ale já osobně si stěžovat ani v nejmenším nemohu. Velmi sympaticky podaná válka z obou stran s naprosto přesvědčivými protagonisty. O plukovníkovi Martinu Hesslerovi netřeba mluvit, lepšího velitele elitní tankové brigády těžko pohledat - Robert Shaw naprosto fenomenální. Z hlediska scénáře je sice celkem podařeně zachycena vyhrocenost, beznaděj a zoufalství německé situace, ovšem ta všudypřítomnost Fondovy a Savalasovy postavy není tím nejzdařilejším. Každopádně minimálně jedna scéna neztrácí na působivosti ani dnes: Ob's stürmt oder schneit, ob die Sonne uns lacht, der Tag glühend heiß, oder eiskalt die Nacht. Bestaubt sind die Gesichter, doch froh ist unser Sinn, ja unser Sinn; es braust unser Panzer im Sturmwind dahin. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Všichni Němci plynně brblají anglicky. Běžně to dokážu překousnout, tady mi to hodně vadilo. Navíc hodně dlouhé a na tu délku filmu se zase tak moc nedělo a nebo se to dělo prazvláštně divně (Když se Němci báli jasného počasí kvůli letadlům, kde tedy byla letadla, když bylo už pěkně dlouho jasno? Scénárista chyběl ve škole na hodiny dějepisu?). Chyběl tomu spád a neuškodila by ani trocha historické hloubky, namísto patetického amerického hrdinství a německého fanatismu vs. odporu k válce. ~~~ Zajímavý komentář: carl oesch, UncleG ()

Apophis 

všechny recenze uživatele

Podle mého se jedná o nadprůměrný válečný film, který by bez diskuze dostal 5*, jenomže jsem na něm našel několik "ale"... Tak zaprvé: V Bitvě v Ardenách němci vyrukovali s tanky TIGER II (spojenci přeznívaný KING TIGER), jeden z nejlepších (né-li vůbec nejlepší) tank své doby (nepočítám další německé prototypy) a tanky typu Panzer IV H, nebo Panzer IV F-2. Ve filmu bylo sice hodně tanků, ale neviděl jsem tam ŽÁDNÝ z výše uvedených. Vyskytovali se tu jen spojenecké Shermany (bez připomínek) a pak nějaké podivné tanky, které byly sice krásně namalované (tvářily se jako německé tanky) ovšem v této bitvě NEMĚLI CO DĚLAT!!!!!! (můžete mi věřit, protože se o Německou těžkou techniku této doby zajímám) Jsem ochoten uznat, že sehnat dnes nějaký ten King Tiger může způsobit drobné potíže, ale podle mého se to dalo vyřešit lépe. Druhé ale se týká postavy Konráda (sluhy Heslera), která mi doslova šla na nervy! Nevím, o co se se scénáristi pokoušeli, ale jisté je, že se jim to ani v nejmenším nepovedlo (mám na mysli scény od Heslerova "...válka pokračuje...") Abych ale jen nekritizoval, musím pochválit herce, kteří hráli hlavní role, za jejich vynikající výkony. H. Fonda byl ve své roli více než přesvědčivý, R. Shaw se s rolí plk.Heslera sžil na výbornou a nesmím zapomenout na dobrý výkon T. Savalase. Dlouho jsem se rozmýšlel, jestli nedám Bitvě v Ardenách (za výše zmíněné nedostatky) 3*, ale myslím si, že herci si tu čtvrtou zaslouží... ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • V úvodním soundtracku je částečně zakomponována píseň německých tankistů „Panzerlied“, kterou i později zpívají tankoví velitelé před plukovníkem Hesslerem (Robert Shaw). (Hellraiser12)
  • Špatné označení tanků: Němci hovoří o tom, že nepřítel má střední tanky Shermany, což skutečně byl střední tank spojenců, jenže ve filmu jezdí lehké tanky M24. (JohnSmith)
  • Jednotka sabotérů v amerických uniformách byla v bitvě v Ardenách skutečně nasazena. Komandu velel SS Man Otto Skorzeny, který osvobodil Mussoliniho z jeho zajetí v horském hotelu. Když se Američané dozvěděli o komandu, tak nechal generál Patton na kontrolních bodech rozestavit afroamerické vojáky, aby kontrolovali podezřelé bílé Američany. Patton si byl totiž jistý, že až Němci pošlou jako komando kohokoliv, tak černoši to rozhodně nebudou. (liebgott)

Reklama

Reklama