Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Jednotka sabotérů v amerických uniformách byla v bitvě v Ardenách skutečně nasazena. Komandu velel SS Man Otto Skorzeny, který osvobodil Mussoliniho z jeho zajetí v horském hotelu. Když se Američané dozvěděli o komandu, tak nechal generál Patton na kontrolních bodech rozestavit afroamerické vojáky, aby kontrolovali podezřelé bílé Američany. Patton si byl totiž jistý, že až Němci pošlou jako komando kohokoliv, tak černoši to rozhodně nebudou. (liebgott)
  • Maskar v Malmédach se skutečně udál, bylo při něm zabito 81 neozbrojených amerických zajatců a 111 belgických civilistů. Za masakr je odpovědná 1. Tanková divize SS pod Vedení Joachima Piepera, který po válce zemřel při útoku útočníků, kteří zjistili, že byl velitelem SS. (liebgott)
  • V úvodním soundtracku je částečně zakomponována píseň německých tankistů „Panzerlied“, kterou i později zpívají tankoví velitelé před plukovníkem Hesslerem (Robert Shaw). (Hellraiser12)
  • V čase 59:28 (u prodloužené verze) je simulováno převrácení tanku seržanta Guffyho (Telly Savalas) pomocí RC modelů tanků. (Hellraiser12)
  • Na začátku jsou němečtí zajatci při předvedení do bunkru vybaveni puškami KAR 98 a první útočnou puškou na světě StG 44. Mimo jiné je zde vidět i americké pušky M1 Garant s granátometem M7. (Winster)
  • Ve filmu jsou místo tzv. „Knight Tiger“ využity americké tanky M46 Paton. (Winster)
  • Bitva v Ardenách je souhrnný název, který se používá pro označení německé protiofenzívy a její následné eliminace v prosinci 1944 až lednu 1945 na západní frontě. (ArthasKarfa)
  • Ve 119. minutě čte německý velitel americkou odpověď na výzvu ke kapitulaci a zazní: "Blázne!" Ve skutečnosti však generál McAuliffe do odpovědi uvedl: "To the German Commander. Nuts! The American Commander!" v překladu "Německému veliteli: Prdlajs! Americký velitel!" (tulakfelix)
  • Kiley (Henry Fonda) létá průzkumným letounem Cessna L-19/O-1 Bird Dog. Tento typ se však začal vyrábět až v roce 1950. Ve filmu přestavuje ve válce používaný letoun Piper L-4 Grasshooper, kterému je vzhledově podobný. (Foxhound#1)
  • Film byl natočen systémem UltraPanavision 70 s extrémním poměrem stran 2,76:1. (warner)
  • Protože se provozuschopné německé techniky (zvláště tanků) po válce moc nedochovalo, je často ve filmech nahrazována technikou americkou nebo ruskou. V tomto filmu německé Tigery II (Königstigery) "hrají" americké tanky M47 Patton. (Foxhound#1)
  • Bývalý generál spojeneckých vojsk a prezident USA Dwight D. Eisenhower ostře kritizoval film za jeho historickou nepřesnost. (Spinosaurus)
  • Špatné označení tanků: Němci hovoří o tom, že nepřítel má střední tanky Shermany, což skutečně byl střední tank spojenců, jenže ve filmu jezdí lehké tanky M24. (JohnSmith)

Reklama

Reklama