Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

Murrro 

všechny recenze uživatele

Ó, áno... tvorivé bloky, deštruujúce miestnosť! Ó, áno... nedocenené vrcholy! Ó, áno... viera v umenie! Škoda pomalšieho rozjazdu a niekoľkých do prázdna vyšumených postavičiek... Za skvelé vystihnutie reálií scenáristického duševna a za premakanú technickú stránku by som bol ochotný dať plný počet. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak s týmto filmom nemám najmenšie problémy. Tie skončili pri záverečných titulkoch. Bolo ozajstným problémom tento film dopozerať do konca a vôbec nemám chuť sa zamýšľať nad ukrytými symbolmi, podobenstvami, náznakmi, šiframi. Film ma okrem hereckých výkonov oboch protagonistov ničím nezaujal a nad zhliadnutím ďalšieho filmu od bračekov budem uvažovať o čosi dlhšie. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

dokonalé. viac slov bolo zbytočných. majstri coenovci sú géniovia, a aj keď mám rád ich nenapodobiteľný mierne čierny zmysel pre humor, ktorého v tomto filme bolo pomenej, pretože to bola záležitosť významovo pomerne vážna, pokladám to za jeden z ich najlepších filmov a do poslednej kvapky som si vychutnal každý jeden precízny scenársiticko režijný detail filmu a katarziu z toho všetkého. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Má to nádech Coenů, ale opravdová atmosféra jejich filmů se zjeví až od okamžiku, kdy Fink podruhé potká policisty. Turturro je jako vždy výborný, Goodman si roli bodrého souseda evidentně užívá. Na můj vkus je ve filmu žalostně málo Buscemiho. A to ani nemluvím o absenci McDormandové, což považuji za neodpustitelné. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Symbolické zápasení vyprázdněné narace s výrazným stylem, které nám ale v součtu nic moc neřekne a zůstane jen u metodického rozjímání o nesnesitelné lehkosti tvůrčího (ne)bytí. Herecky precizní (především další ikonická vedlejší role pro Johna Goodmana), vizuálně skutečně nápadité a místy až kafkovsky atmosférické, ale v první půli až šíleně rozvleklé, neposkytující žádná vodítka k tomu, abychom se snažili prožít zvláštní příběh hlavní postavy s upřímným zaujetím a střízlivou pozorností. Obdivuji sice výrazovou poetiku bratří Coenů, ale Barton Fink je na jejich poměry nebývale zapomenutelný snímek, ačkoli posledních dvacet minut naopak tvoří jejich nesmrtelné opus magnum. Rád si to dám někdy znova, zatím jen silné 3*. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Tapety v pokoji se odlupují pouze tehdy, když se v místnosti nachází - anebo právě odešel - John Goodman. (MrCreosote)
  • Role byly Johnu Turturrovi, Johnu Politovi, Stevu Buscemimu a Johnu Goodmanovi psány přímo na tělo. (MrCreosote)
  • V závěru filmu, kdy se Barton Fink (John Turturro) a Jack Lipnick (Michael Lerner) – převlečený za plukovníka – baví o scénáři k filmu, tak se v průběhu scény mění postavení stužek na uniformě Lipnicka. V jednu chvíli jsou stužky srovnané, o chvíli později jedna z nich visí dolů a pak zase naopak. (VelkejViktor)

Reklama

Reklama