Reklama

Reklama

Der Fuehrer's Face

  • USA Donald Duck in Nutzi Land (pracovní název)
Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný / Válečný / Komedie
USA, 1942, 8 min

Režie:

Jack Kinney

Hrají:

Clarence Nash

Obsahy(1)

“Der Fuehers Face” je animovaný film z produkce Walta Disneyho. Hraje v něm Kačer Donald, který zesměšňuje Adolfa Hitlera. Režie se ujal Jack Kinney a snímek vyšel 1. ledna 1943 jako anti-nacisticka propagace pro válečný program. Snímek vyhrál roku 1943 cenu Akademie za krátký film. Kačer Donald ukazuje šílenou nacistickou invazi. Žertuje a přitom hledá odpověď na šílenství, kterým byla 2. Světová válka. (Vämpiriüs)

(více)

Recenze (45)

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Jak každý ví, postava Donalda byla zneužívána k různým věcem. Tahle propaganda je však naprosto nechutná...sic nemám potřebu zastávat se Ády, nemám ani potřebu zastávat se americké politiky dané doby, které byla téměř stejně zhovadila. A mimochodem, znalý člověk si při scéně z druhé poloviny, ve které Donald na montážní lince montuje hlavice střel a málem z té rychlosti zešílí, vzpomene na (o 7 let starší) film Moderní doba od Chaplina. Velmi zábavné je, že totéž, co tato Disneyovka užívá ke kritice a zesměšnění Hitlerova režimu, užíval Charlie k zesměšnění režimu kapitalistického...a hodilo se to mnohem více. Nu, je zřejmé, že oba režimy mají něco společného. A srovnání s filmem Diktátor, kterého se zde někdo dopouští, není vůbec na místě...;) ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu nechutná ideologická propaganda, podsúvaná deťom (!!!) počas druhej svetovej vojny, na stranu druhú... vlastne to isté, nech na to hľadím akokoľvek. A predsa nejdem nižšie - má to niečo do seba, perfektnú kresbu a spôsob, akým sa vysmieva nacizmu, fašizmu a komunizmu, je rafinovaný a z kinematografického hľadiska unikátny. 60% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Kačer Donald, který hajluje jak o život - inu tak to se jen tak nevidí. Tehdy to muselo (asi) "Vůdce" krapet namíchnout, ale s tím Oscarem s klidným svědomím souhlasím. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší krátká disneyovka vůbec!!! Dokonale zesměšňuje Hitlera a jeho poskoky. Silný protinacistický podtext se svým vyzněním dá srovnávat snad jen s Chaplinovým Diktátorem. Opravdu mě nenapadá film, který během tak krátké doby dokáže humorem vyjádřit tak dramatické emoce a názory. Tento snímek získal právem Oscara. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Donald pobaví neustálym hailovaním a hyperaktívnym prístupom k práci aj napriek prehnane patriotickému záveru. ()

Hem.m 

všechny recenze uživatele

Upřímně? Je mi z toho zle.. Oscara tohle určitě nedostalo za vtip, ale jen za to, že Amerika propagovala sama sebe jak je dobrá, svobodná, díky bohu, že je to vůbec Amerika a ještě díky tomu zesměšňování Hitlera, ale počkat co tam vlastně zesměšňovali, výrobu zbraní, hajlování? Místo toho jak moc šílené byly věci nacismu? A ještě jsem se tomu ani nezasmál, smutné.. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Mně tyhle protifašistický Disneyovky prostě nesednou. Je tam vidět ta snaha o zesměšnění Hitlera a jeho bandy za každou cenu (i za cenu toho, že to nebude srandovní) a je z toho cítit, že tohle prostě není to, co u Disneyho normálně dělali... Na tohle ty lidi neměli talent. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Šialene vtipná a nápaditá protinacistická rozprávočka s Káčerom Donaldom, ktorú sa dá vnímať len dobovými očami. V súčasnosti by som tú proamerickú propagandu len ťažko prehryzol, počas druhej svetovej bola ale natoľko silná a zmysluplná, že jej dali Oscara. (8/10) ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že se i Disney může pustit do něčeho tak odvážného, drsného a při tom tak velkolepě úchvatného. Zkrátka dramatická doba si vyžádala i drastické zásahy do Donaldova života... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Protiválečná propaganda disneyovkám nesluší, titulní písnička mi ale zní v hlavě ještě druhý den po zhlédnutí. Zajímavé zpestření, které stačí vidět jednou. ()

Reklama

Reklama