Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument BBC popisující doktorské studium Stephena Williama Hawkinga, na jehož začátku zjistil, že je vážně nemocný a lékaři mu nemohou pomoci. Jeho rodina mu předvídala maximálně dva roky života a spolu s jeho přáteli si všichni přáli, aby to stačilo na dokončení doktorátu. Nepříliš společenský Hawking stále jen mluví o astronomii a hlavně fyzice, která je pro něj vším. Potkává svou první ženu a blíží se zlomovému objevu, který ne všichni učitelé chtějí uznat... (IXOXI)

(více)

Recenze (50)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dramatizace (se všemi klady i zápory, které z takového kroku plynou) osudů Stephena Hawkinga v období kdy se dostává na Cambridge, potkává budoucí ženu, dozvídá se diagnózu a žije tedy v domnění, že mu zbývá sotva pár let života a jen tak mimochodem přitom všem pátrá po "počátku času". To vše zastřešuje Cumberbatch výkonem, o kterém se jinak než v superlativech vyjadřovat snad ani nedá; což ostatně neplatí pouze o něm, ale i o Tomu Wardovi a Michaelu Brandonovi. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Hawking není lepší než Teorie všeho, ale to samozřejmě neznamená, že jde o špatný film, to samozřejmě naopak. Hawking je výtečná záležitost, která se překvapivě věnuje jen počátkům jeho nemoci, studijním létům na univerzitě a honbou za velkým vědeckým objevem, a dělá to opravdu skvěle, dost tomu sedí i ten lehce dokumentární styl a ačkoliv ve filmu Stephen Hawking ani neusedne na vozíček a nepřestane mluvit, film má začátek a konec, prostě je to uzavřené a plně funkční. A stejně jako v Teorii všeho (která je přístupnější pro širší publikum, protože se v ní tolik vědecky nepovídá), i tenhle film dokáže šokovat postupující nemocí a Hawkingovým osudem, o to víc, že Benedict Cumberbatch je naprosto fenomenální a podává zde pravděpodobně nejlepší výkon své kariéry (inu, přiznejme si, zahrát Sherlocka nemůže být zas tak těžké, obzvlášť v porovnání s tímhle, to byl neskutečný výkon, opravdu jeden z nejpůsobivějších, které jsem kdy viděl). Ostatní herci jsou samozřejmě také výborní, ačkoliv na Cumbera fakt nemají. Než to uzavřu, ještě bych se vrátil k tomu vědeckému povídání. Není ho sice úplně málo, ale rozhodně to není nic, čemu nebudete rozumět a co by mělo odradit laiky. A... ano, zdravím Stephena Hawkinga, jednoho z největších mužům který kdy žil, ať je kdekoliv. 85%. ()

Reklama

Milodar 

všechny recenze uživatele

Díky Bene Cumberbatchi, zachránil jsi mě před promrhaným časem. Nechal jsem se nalákat na vyjímečnou osobnost S. Hawkinga, a zasedl k tomuto tuctovému dílu. Příběhu brzy začne ochabovat svalstvo, už jen čekáme, kdy to ten kluk prolomí a k tomu dostaneme neukočírovanou touhu vrazit tam klišé s vizualizací genitálního myšlení. Naštěstí, nejsou to vznášející se rovnice v podobě světelných triků, kde výpočty zapadají do sebe a geniální myslitel hledí a nestačí se divit. Nejprve rozcvička, kdy Hawking, který sotva ukousne chleba na svačinu, smaže a znovu popíše tabuli 5x5 metrů čtverečních, aby si ověřil znaménko mínus v rovnici. Poté - když není po ruce tužka, ale jen křída - začne čmárat geniálního kosmologického panáka na chodník. To už zavání zatuchlým klišé. Ben však chodí po tenkém ledě (snad i vodě) s lehkostí a táhne celý film až do konce. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

tak tu mám zase srovnávací komentář k filmům Teorie všeho a Hawking. Viděl jsem nejdříve novější a až posléze starší, což asi má na výsledný verdikt vliv. Filmová verze má oproti televizní širší záběr na celý život vědce a proto na mě působila komplexněji. Taky vizuální stránka je zajímavější a poutavější než u staršího Hawkinga, kde mě štvala kamera, která se asi snaží působil víc dokumentaristicky. Největším mínusem BBC verze je u mě styl vyprávění a jeho zbytečné odborné vysvětlování, z kterého jsem neměl opravdu nic. Ve výsledku jsem vlastně ve starším provedení nenašel nic, co bych mohl vyzdvihnout - možná jen, že se víc blíží skutečným událostem. Ale to mi nevadilo a rozhodně doporučuji spíš Teorii všeho, která je jednoduše koukatelnější a pro široké masy :-) Hawking ode mě dostane silnější 2 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Kdyby někdo někdy náhodou pochyboval o hereckých kvalitách Benedicta Cumberbatche, řekněte mu, ať se podívá na Hawkinga. Atraktivně zpracovaný film, díky kterému získáte alespoň částečnou představu o tom, jaký slavný fyzik byl na počátku své profesní kariéry. A že ačkoliv vám mohou znít veškeré teorie o počátku vesmíru jakkoliv senzačně, stejně pro vás budou jednou velkou neznámou... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu se o Stephenově (Benedict Cumberbatch) nemoci divák dovídá skrze neschopnost vstát z trávníku. Ve skutečnosti mladý Stephen spadl ze schodů. Tato nehoda vedla k diagnostice smrtelně nebezpečného onemocnění. (Art_of_Can)
  • Když byla Stevenu Hawkingovi v 21. letech v roce 1963 diagnostikovaná amyotrofická laterální skleróza, lékaři dávali Stevenovi pouze dva až tři roky života. (Art_of_Can)
  • Po pádu ze schodů navštívil skutečný Stephen Hawking testy Mensa, aby si ověřil, že jeho intelektové schopnosti nebyly narušeny. (Art_of_Can)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Reklama

Reklama