Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (369)

klerik 

všechny recenze uživatele

Nadčasový príbeh, stojaci na minimalizme. Spočiatku film funguje len na základe tušenia vzťahov medzi aktérmi - pohľady, výrazy tváre, dialógy - a len postupone dochádza k pohybu a emotívnemu finále na súde. Film povie o rasizme a ľudksých charakteroch nečakane veľa... Al Pacino je po dlhšej dobe konečne trochu iný ako sme zvyknutí (aj napriek už štandardnému prejavu, ktorým by presvedčil aj Diabla...) a "krehkí" Jeremy Irons a Joseph Fiennes skvelo vytvárajú koláž rôznorodosti a rozporuplnosti vtedajšej doby... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kupec benátský byla původně komedie. Že z ní Michael Radford udělal drama, ze kterého by člověku zamrzl úsměv na rtech (kdyby tam předtím nějaký byl), je výkon, za který mu tleskat nehodlám. Jedna rovina filmu je někde mezi dramatem a thrillerem, druhá mezi romancí a komedií. Aby se to netlouklo, zredukujeme humor na nezbytné minimum. Tohle nezachrání ani Al Pacino. Děkuji, nechci (50%). ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Od Kupca Benátskeho dostanete presne to, čo si myslíte, že môžete dostať od kvalitnej Shakespearovskej adaptácie. Radford zhromaždil ťažkotonážne obsadenie, scenár je spracovaný s citom. Vzhľadom na prostredie, kde sa dej odohráva, zaujme aj výprava. Tržby museli byť sklamaním, čo mi je dosť ľúto. Keď už majú možnosť inteligentní diváci chodiť do kina na umenie, prečo ich Shakespeare neláka? ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilá adaptace románu Williama Shakespeara, nic víc, nic míň. Tedy, kdo si nepotrpí na přívaly veršovaných dialogů, nikterak se nevyžívá v dílech velkého klasika či vehementně netouží vidět Al Pacina v roli starého Žida, nadšen rozhodně nebude. Mnohdy i několikaminutové odříkávání romantických veršů mě dohánělo téměř k šílenství. Hodnotím tedy v tomto případě neutrálními třemi hvězdičkami, jelikož díky kvalitnímu zpracování a zdařilým hereckým výkonům bych méně dát nemohl.., sic mi Kupec benátský přinesl opravdu hodně utrpení. Milovníci W. Shakespeara a příznivci klasického romantického dramatu si však bezpochyby přijdou na své. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Kupce benátského jsem před touhle adaptací ještě nikdy neviděl, ani nečetl, takže jsem měl tu výhodu, že mě hodně napínala hlavní příběhová linie s Antoniem-Shylockem (resp. Ironsem-Pacinem). A tu jsem si náležitě užil, už jen díky charizmatu a nezpochybnitelným hereckým kvalitám obou zmíněných. Komediální linie s Bessaniem a Porcií byla pěkná, lyrická, ale je fakt, že je poznat jak těžko je Radford montovat dohromady. Horko-těžko. Tři věci, které si z téhle velice dobré shakespearovské adaptace budu dlouho pamatovat jsou Pacinův neuvěřitelný Shylock, půvab Lynn Collinsové a samozřejmě nezamněnitelně krásný shakespearovský jazyk, klasicky plný hlubokých myšlenek a témat. 80% ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Ian McKellen byl připravený zhostit se úlohy Antonia (Jeremy Irons), ale na poslední chvíli musel projekt opustit kvůli kolizi s jiným natáčením. (imro)
  • Ben Whishaw sa v tomto filme neobjavil, aj keď je zapísaný v obsadení. Na otázku k tejto téme odpovedal: „Neobjavil som v Kupcovi benátskom. Raz som dostal list od fanúšika, v ktorom sa písalo: 'Páčil sa mi Váš herecký výkon v Parfume (2006) a Kupcovi benátskom.' Prisahám, ja som sa tam neobjavil." (Wooke)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama