Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (369)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Filmové adaptace od Williama Shakespeara mám opravdu moc rád, a proto jsem si nemohl nechat ujít Kupce benátského. Příběh z Benátek o sporu Žida s kupcem, o lásce mezi zchudlým šlechticem a bohatou krasavicí a ještě mnohem více nabízí tento snímek. Al Pacino je v roli Shylocka dokonalý a podařilo se mi neskutečně sžít s jeho filmovou rolí a osudem. Zkrátka kvalitně natočený film podle nadčasové knižní klasiky, který vedle tématu a sympatického obsazení disponuje mimo jiné i líbivou hudbu. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nevím, co bych měl vyzdvihnout nejdřív. Snad všechny zúčastněné za to, jaké výkony podali? Či vynikající kameru? To opravdu nejde. Totiž, jediné co jsem o tomto filmu předem věděl, bylo obsazení a že to je podle Shakespearovy hry. Tak jsem si řekl, že se na to ze zvědavosti kouknu. A po těch dvou hodinách nestačím zírat. Jednak celá scéna u soudu, (která trvá cca. 20 minut!) je tak brilantní, že ji neváhám nazvat jednou z nejgeniálnějších scén v historii filmů! Ale to ještě není všechno, kdepak. Pak začíná, scéna s prsteny a to je taky hodně pěkná podívaná! Takže za mě doporučuji všemi 20 prsty, které mám k dispozici. Pokud vám tohle jako záruka kvality nestačí, co takhle libra mého masa? :-) ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv podobné filmy moc nevyhledávám, nechal jsem se uchlácholit červenými čísly v hodnocení a slušným hereckým obsazením. Což byla tak trochu chyba. Historické drama samozřejmě mělo své kvality – to mu nemůžu a ani nechci upřít, ovšem tempo příběhu bylo v některých okamžicích doslova uspávající. Počáteční chlustanec Jeremy Ironse odstartoval dychtivou cestu Al Pacina získat jeho „libru masa“ a jen díky vychytralosti Portii a tuposti lidí té doby k tomu nedošlo. Ta závěrečná událost s prstýnky už byla na můj vkus trochu debilní, ale tak happyend byl na světě. Jinak Lynn Collins to vážně slušelo – za to Joseph Fiennes byl „na ránu“ – nicméně herecké výkony byli vskutku dobré – tudíž zasloužené tři hvězdy tomu dám… ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat Shakespeara určitě není nic jednoduchého. Tento snímek drží nad vodou pouze herecké výkony (konkrétně trio Pacino, Irons, Fiennes) a poměrně zajímavá hudba. Dialogy a rozhovory obecně jsou neskutečně natahovány a ke konci to bylo téměř k uzoufání. Shrnul bych to asi následovně: nebýt Al Pacina (jeden z nejho nejlepších výkonů), byla by to asi další zpackaná knižní předloha. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tento film som si musela rozdeliť na dve polovice, pretože pri tej prvej som (nechtiac) zaspala. To je celý Shakespeare. Najskôr diváka resp. čitateľa naťahovať a doslova prinútiť, aby sa premohol a potom zažiť veľmi príjemné prekvapenie. Ako som spomenula, v prvej polovici mi bez námahy padli viečka, no tá druhá mi ju vynahradila. Konečný neľútostný súd, pri ktorom som s napätím očakávala, čo sa bude diať a najmä pár obsahovo prešpekulovaných "shakespearovských" múdrostí. Na odreagovanie veľmi fajn, pozitívne natočené a obohatené vtipnými intervalmi. Paradoxom zostáva, že hlavnú postavu Bassania si zahral Joseph Fiennes, ktorého bolo možné vidieť v úlohe samotného Shakespeara z roku 1998. Nuž čo, intenzívne sa vďaka svojmu hereckému prejavu vkradol do mojich skromných predstáv o legendárnom dramatikovi. :-) ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Cate Blanchett rovněž odešla krátce před natáčením, ale z jiných důvodů. Zjistila, že je těhotná, a tak Portiu nakonec ztvárnila Lynn Collins. (imro)
  • Bruno Rubeo získal za výpravu Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama