Reklama

Reklama

Dospívající dívka s přehnaným zájmem o chirurgii bojuje s postem vyvržence společnosti a přitom spřádá plány, jak přijít o panenství a zachránit svou sestru od pustošících účinků cystické fibrózy. Když je vám sedmnáct, život stojí za starou belu. Dospívající Pauline (AnnaLynne McCord) je prostě jiná. Ocitá se pod tlakem, protože se snaží zapadnout na střední školu, naplnit očekávání rodičů a k tomu všemu hoří touhou přijít o panenství. Jenže kvůli jejímu grotesknímu zájmu o temnější stránky života ji všichni kolem považují za vyvržence společnosti. A protože ji láká lidské tělo, uzavírá se do vlastní fantazie a doufá, že z ní jednou bude skvělý chirurg... tedy pokud do té doby nezešílí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý horor s komediálnymi chvíľkami o narušenej, no šikovnej študentke, ktorá svojim neupraveným vzhľadom, drzým správaním a podivínstvom svojsky pôsobí na okolie a trpí bizarnými víziami a snami; od podivných erotických fantázií až po krvavé operácie svojich spolužiakov. Hoci sa svojim spôsobom snaží začleniť do spoločnosti, je len otázkou času kedy sa jej psycho naplno prevalí do reality. Film je síce z veľkej časti zo stredoškolského prostredia a má svoje zábavné i nechutné momenty, no pod povrchom skrýva aj svoju znepokojivú, vážnejšiu stránku. Herecké obsadenie je fajn, gore scénky potešia hororových divákov a napriek tomu, že dej plynie pomaly, nudil som sa iba málo. Celkovo to na mňa síce nezapôsobilo až tak ako by mohlo, no páčilo sa mi to, približne na úrovni "May". ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sympaticky pridrzlý film jemne sa navážajúci do inštitúcií vzornej rodiny, školy či katolíckych vychovávateľov. Ironizuje a prevracia naruby úprimne žitú vieru. Krvavé červeno biele sny v akejsi imaginárnej psycho márnici trefne dotvárajú príhody a aktuálne prežívanie študentky strednej školy - necítiacej sa príliš fit v koži navliekanej jej matkou, učiteľmi, spolužiakmi i farárom. Žiaľ, záver v znamení kultúry smrti v prospech zdravej rodiny zase len skĺzol k banálnemu (a akože veľmi ironickému a vtipnému) klišé, že v mene rodiny je možné vykonať akýkoľvek čin. Týmto sa film odklonil od predchádzajúcej undergroundovej poetiky a celkove trefného glosovania situácie pubertiakov. Moje hodnotenie tak šlo zákonite o hviezdičku nadol. Poznámka: V úlohe kňaza-psychiatra sa predviedol režisér "zlého vkusu" John Waters. Jeho prehrávajúca postava služobníka cirkvi reaguje na priame obvinenia študentky - pacientky zmesou tragikomických poškľabkov. Akoby vypadol kdesi z jeho starších filmov (v "Hairspray" z roku 1980 sa tiež objavil v úlohe psychiatra - agresívneho vymetača rasovej tolerancie). Všedohliadajúcu matku, ktorej sa napriek snahe mať všetko pod kontrolou, opraty kontroly postupne vykĺzavajú z rúk, si zase strihla Tracy Lordsová (účinkujúca vo Watersových filmoch Šesť vrážd stačí, mamička!, či Cry-Baby). Zlostne nervný učiteľ matematiky Malcolm McDowell zase zapôsobil ako pripomienka svojej niekdajšej hereckej slávy (Mechanický pomaranč, Caligula, Stíhači na štart!, Zúrivý mesiac, Postavy v krajine, Keby...). ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, co jsem od Excision čekala. A ještě obtížněji se definuje, co jsem dostala. Zatímco zpočátku film sází na nadsázku a psychicky narušenou hrdinku, v závěru už zbývá jen psychicky narušená hrdinka. I když oni tam jsou narušení úplně všichni...To filmu láme vaz, protože Pauline (a zbytek magorů) to zkrátka celé neutáhne. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Osobitá, poněkud bizarní, ale hlavně zábavná sonda do duše dospívající (a tak trošku narušené) dívky. Ta se tentokrát netýká jen menstruace a beďarů, ale i těžšího zařazování se do širší společnosti jako jsou spolužáci, profesoři nebo sama rodina. Nejsou to jen excese se svrbící a "kramařící" kundičkou, ale hlavně většina scén s její matkou a otcem, které vyvolávají když ne výbuchy smíchu, tak alespoň připitomnělé pochechtávání. Co mě vážně překvapilo byl fakt, že Excision není jen parádně natočená, ale i trefně obsazená (McCord, Bart) a ještě lépe zahraná (Traci Lords!) záležitost, která bude rezonovat v hlavě ještě nějakou dobu. A bez té závěrečné hororové koncovky bych se taky obešel... (80%) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MILÝ BOŽE, JE TU JEDNA VĚC, O KTERÉ JSEM PŘEMÝŠLELA. DĚLÁM HODNĚ BLÁZNIVÝCH KRAVIN, ZATÍMCO JSEM SAMA…“ /// Láska má mnoho podob. I ta autoerotická… Pauline je teenager s profilem psychopata a je nemožný ji milovat. Snímku vládnou její zvrhlý krvavý fantasie, který ho dělaj nejen víc barevným, ale hlavně zvláštně úchylným. Navíc se natají tím, že bude spolíhat na závěrečnou pointu. Dobře zmáknutá bizarnost! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vzrušuje mě pohled na použitou vložku. (Ne, nejedná se o zámečnický učiliště…) 2.) Chci bejt (nebo už jsem) divná/divnej. 3.) Thx za titule ,,verus.1993“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama