Reklama

Reklama

Povídání o pejskovi a kočičce


Jak pejsek s kočičkou myli podlahu (E01)

(epizoda)
Animovaný / Rodinný
Československo, 1950, 9 min

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Josef Čapek (kniha)

Scénář:

Eduard Hofman

Kamera:

Josef Střecha

Hudba:

Jan Rychlík

Hrají:

Karel Höger (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Pejsek s kočičkou jednoho dne uviděli, jakou mají ve svém domečku ukrutnou špínu. Rozhodli se, že ji uklidí. Úklid to byl pořádný, až jim z toho šla hlava kolem a tlapky bolely! A jak se jim to povedlo? O tom se už přesvědčte sami… (Rodriguez)

Recenze (29)

forsberg 

všechny recenze uživatele

"Nejdřív pověsíš na šňůru ty mne, a až budu viset, tak slezu a pověsím zas tebe," řekla kočička pejskovi. Pejsek vzal kočičku a pověsil ji na šňůru, jako se věší prádlo. Ani na to nepotřebovali kolíčky, protože se na té šňůře mohli držet drápky. Když kočička už visela, slezla zase ze šňůry dolů a pověsila pejska. Tak tam viseli oba dva a sluníčko na ně pěkně svítilo".....nerozluštěná záhada mého dětství. Někde jsem četla, že Čapek do téhle pohádky vpravil jakýsi koan, aby se malým dětičkám při usilovném přemýšlení rozbřesklo a byly osvíceny. Což se u mne totálně minulo účinkem, dodnes přemýšlím jak tam mohli viset oba dva. Ale pohádka je to náramně pěkná. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První Hofmanův pejsek s kočičkou a společně s epizodou "Jak dělali dort" asi i nejlepší..? No podle sklizených cen určitě, získal hne dle tři. Čestné uznání - MFF Karlovy Vary 1950, Národní cena 1950, a Čestné uznání - Benátky 1950. Nebejt však samotného dnes už geniálního a tehdy velmi vyjímečného a originálního Högerova komentáře byl by tento příběh sotva poloviční..Jó děti mohli bejt tenkrát na takového vypravěče skutečně pyšní a to po právu. Kde že jen ty časy jsou...? ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Docela dada... ;-) . . . A ten Karla Högera krásný jazyk český po brněnsku... ;o) . . . Nestárnoucí!... - - - - - (Poprvé viděno někdy pradávno v dětství, mnohé repete pak 15.7.2008 díky ČT2, komentář zde jako šestý - 15.7.2008) ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Není na tom nic zvláštního, originálního ani nezapomenutelného a přece to má jakousi příjemnou atmosféru, kterou jiný krátký animáky nemají...pejsek a kočička jsou prostě pejsek a kočička. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Nejdřív pověsil pejsek kočičku a pak kočička slezla a pověsila pejska. Tak si tam viseli oba dva a sluníčko na ně pěkně svítilo.“ Takové krásné první setkání s neskutečnem – a ve filmové verzi tak hloupě zkažené. ()

Reklama

Reklama