Reklama

Reklama

Moucha

  • USA The Fly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Seth Brundle je mladý ambiciózní vědec, který se zabývá teleportováním lidí na dálku prostřednictvím takzvaných telepodů. Jako správný vědec zkouší své objevy sám na sobě. Vše jde dobře až do okamžiku, kdy jeho pozornosti unikne jen jediná maličkost: do telepodu se společně s ním dostane moucha a při procesu teleportování dojde ke smíchání DNA obou účastníků pokusu. A tak začíná pomalý proces Sethovy proměny v mouchu. Seth hledá usilovně protilék, bude mít však na to dostatek času? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

pepo 

všechny recenze uživatele

Verzia Kurta Neumana z roku 1958 bola v dobe vzniku tejto prerábky už dávno klasikou. Kanadský úchyl preto spravil tú najlepšiu vec, čo mohol. Z príbehu vedca, ktorý vymyslí teleport, no nevšimne si toho, že pri cestovaní s ním je v prístroji aj mucha, si zobral iba východziu situáciu. Okamžitú premenu hlavného hrdinu a kriminálnu zápletku vymenil za postupný fyzický aj psychický rozpad človeka a stvoril tak alegóriu na choroby, ktoré postupne ničia ľudskosť nakazených. Šikovný prístup, navyše fantasticky remeselne zrealizovaný. Scenár, kamera, hudba Howarda Shora, Oscarom ocenené masky a hlavne vynikajúce herecké výkony Jeffa Goldbluma a Geeny Davis patria k elementom, vďaka ktorým je tento film pôsobivý aj po 30 rokoch od svojej premiéry. No v prvom rade treba pochváliť samotného Cronenberga, ktorý natočil jeden zo svojich najlepších filmov. Bohužiaľ, priame pokračovanie sa kvalitatívne kruto nevydarilo. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dokonalá psychologická studie teleportací posedlého vědce, který už není obyčejným člověkem. Cronenberg stvořil kultovní dílo, ve kterém hraje prim nejen depresivní atmosféra blížícího se konce hlavního hrdiny, ale především kupa skvělých efektů. Známe to všichni: rostoucí chloupky, odpadávající zuby a nehty, přijímaní potravy pomocí kyselin... přesně za tohle si Chris Walas vysloužil Oscara. A Jeff Goldblum si zde střihnul svou životní roli. Co víc dodat? Jo a krom toho, že Moucha je mou srdcovkou, tak pokud si dobře vzpomínám, spolu s Carpenterovou Věcí je vlastně i nejpovedenějším remakem v hororovém žánru. Tečka. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Znovu projevil silnou vášnivost, znovu šokoval nekorektními scénami, znovu ho zajímali duševní stavy člověka v krizových situacích. Stačí jeden genetický kolaps a na kult je zaděláno. Režisérský úchyl David Cronenberg posílá svého hrdinu, ambiciózního vědce Jeffa Goldbluma k teleportaci pomocí dvou speciálních kabin. Punčochy sličné novinářky Geeny Davis přemístil bez újmy, s opicí to ovšem bylo lehce brutálnější, pokus na sobě samém už vyjde. Jen se při přenosu dovnitř dostala i moucha. Začne to ostrými chlupy na lopatce, končí odpadáváním důležitých částí těla. Výsledkem je dokonalá (vnímám ji tak i dnes) práce maskérů, kteří se na drastickém přerodu vyřádili. Nespočet scén rafinovaných a lahůdkových. Palec nahoru. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Howard Shore: 1. Main Title ,2. Plasma Pool ,3. The Last Visit ,4. Stathis Enters ,5. The Phone Call ,6. Seth Goes Through ,7. Ronnie Comes Back ,8. The Jump ,9. Seth And The Fly ,10. Particle Magazine ,11. The Armwrestle ,12. Brundlefly ,13. Ronnie's Visit ,14. The Street ,15. The Stairs ,16. The Fingernails ,17. Baboon Teleportation ,18. The Creature ,19. Steak Montage ,20. The Maggot/Fly Graphic ,21. Success With Baboon ,22. The Ultimate Family ,23. The Finale , ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kriste pane! Stvůro! Jeden z nejzásadnějších hororů nejen 80. let, ale i světové kinematografie obecně a Cronenbergův čistokrevný nářez. Syrová podívaná, kterou doporučuji, ovšem jen silnějším povahám se zdravým žaludkem (pamatuji, že jsem film kdysi pustil mamce k žehlení jako kulisu a po půl hodině mě s tím vyhodila :-)). Některé scény jsou vážně nechutné, ale také děsivé a strašidelné, plné dokonalých maskérských orgií. David Cronenberg se ve Scanners a Videodrome postupně rozjížděl, aby se zde mohl naplno vyřádit a vměstnal do filmu celou řadu těch nejhrůznějších masek a zvláštních efektů, které si dovedete představit. Pozoruhodná tělesná proměna hlavního hrdiny odkazuje v té době na nechtěně populární nemoc AIDS, takže film má i hloubku a poutá kvalitním příběhem. Hudební skladatel Howard Shore se zde pěkně vyřádil a povedené je i prohození rolí hrdina/záporák v podání dvojice Goldblum/Getz. Stručně a jednoduše - Moucha patří i po letech k tomu nejlepšímu, co sci-fi horor nabízí a co je důležité, dokáže bavit i na několikáté zhlédnutí. P.S. Na DVD je výborně vytvořené interaktivní menu s poletující mouchou a zvuky nadzemky. ()

Galerie (205)

Zajímavosti (38)

  • Pre záverečnú hrôzostrašnú filmovú sekvenciu tvorcovia vyrobili špeciálne bábku, nazývanú „Spacebug". Bábka, ktorá bola ovládaná celým tímom odborníkov, je veľmi pôsobivá, zvlášť v očiach, ktoré trikoví pracovníci neustále menili, aby mechanizmus zachovával herecký prejav. (classic)
  • Tento film v podstatě definoval pojem "body horor" - čili hororovou fikci, jejíž hrůznost se odvíjí z destrukce, degenerace nebo transformace lidského těla. (ClintEastwood)
  • Když se k režii dostal David Cronenberg, přepsal většinu scénáře Charlese Edwarda Pogua. Změnil tak postavy (včetně jmen), dialogy a většinu děje. Klíčová myšlenka z původního scénáře – sloučení člověka a hmyzu a detaily přeměny – zůstala zachována. (HellFire)

Související novinky

Naomi + Cassel + Cronenberg

Naomi + Cassel + Cronenberg

31.08.2006

Když mladá ruská emigrantka, jež dostala v USA jedinou pracovní příležitost ve formě nejstaršího řemesla, zemře při porodu, vydá se po stopách její nepříliš veselé minulosti zdravotní sestřička Naomi… (více)

Reklama

Reklama