Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedno přísloví říká: "Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl." Jenže starý indiánský mýtus Weendigo zase vypráví o tom, že ten, kdo požije maso svého nepřítele, získá jeho sílu a duši. Má to ovšem háček každý, kdo to udělá, dostane i neukojitelný hlad po další lidské potravě, změní se v dravce a tomuto neblahému osudu může uniknout pouze vlastní obětí. Americko-britský film Dravci, který je kombinací kanibalského a upírského hororu, se odehrává v polovině 19. století na zapomenuté pevnosti v kalifornském pohoří Sierra Nevada. Právě sem je na zimu převelen kapitán John Boyd, vyznamenaný za hrdinství v mexicko-americké válce. Jenže jak už to při válečných konfliktech bývá, všechno se ve skutečnosti odehrálo trochu jinak. V bohem zapomenutém místě však Boyda čeká nejtěžší bitva jeho života střet s kanibalem Colqhounem, který pronikne do pevnosti a vláká její posádku do pasti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (468)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +intenzivní hudba, drsné a krvavé -čekal jsem trošku něco jiného, lepší zápletku, příběh/// Horor zasazený do 19.století. No proč ne, takových moc není. Atmosféru to má výbornou. Jednání postav je drsné. Ovšem samotné postavy mě nijak zvláš neohromili a tak nějak mě bylo jedno jak dopadnou. Přiklonil bych se ke čtvrté *, být v tom filmu ještě něco dalšího, něco víc. Film ovšem nabídne jen silý zážitek, pro někoho možná nestravitelný./// Celkem 70%/// ()

sud 

všechny recenze uživatele

Už z úvodních dvou citátů jsem myslel, že nebudu. Ovšem nikdy bych nedoufal, jaký můžou být "Dravci" film (rozuměj jak kvalitní). Neskutečně ujetá kombinace westernu, hororu a černočerné Burtonovské komedie. Zajímavé je, že film není nechutný či oplzlý, každá gore scéna je na hranici ujetosti a nechutnosti, ale nikdy ji nepřekročí. Na ujetosti rovněž přidává vynikající hudební doprovod, kdy například v napínavé scéně honičky v lese hraje skoro až žertovná hudba. Herci jsou do jednoho výteční. Zvláště Robert Carlyle nemá chybu. Scénář není ani trochu hloupý (to je v dnešní době v hororovém žánru co říct) a do detailu promyšlený. Oplývá jak napětím, tak černým humorem. Každá postava má svůj prostor, žádná není zbytečná, nebo jen do počtu. Paní režisérka Antonia Bird si s daným tématem pohrála a na výsledku je to vidět (krásná příroda - Tatry). "Dravci" (v TV uvedeni pod debilním názvem "Žer, nebo umři") jsou velice svéráznou, ujetou a zábavnou podívanou, natočenou s malým rozpočtem a pro radost. To už se dneska málo vidí. Vy všichni hororofilové, ujeťáci i milovníci netradičních westernů - tenhle film je pro vás. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

no tak konečně jsem viděl ten léta opěvovaný zázrak i já... musím přiznat, že počáteční skepse z kvality tohoto snímku a špatný dojem z nezvyklého soundtracku byly záhy ty tam a já jsem si film opravdu užíval. nechápu, že si na sebe snímek ani zdaleka nevydělal při tak nízkém rozpočtu. zřejmě je třeba ho více šířit na diskuzích, že... zvrácenené, úchylné, specifické, dobré. a příště kašlu na lékárnu a raději někoho ohlodám. 70% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Dravci jsou čiré potěšení vidět něco, co se zcela vymyká běžné produkci. Scenář je děsná úchylárna, ale pekelně zábavná, plná cynismu a černého humoru. Carlyle s Pearcem hrají jako o život (doslova :o) a celou tu podivnost podmalovává ještě podivnější, ale znamenitá hudba Michaela Nymana a frontmana kapely Blur Damona Albarna. A hlavně - zhlédnutím tohoto filmu získáte cenný životní poznatek, že jíst lidské maso je velmi zdravé, ale způsobuje závislost. No neberte to :o) ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Dravci jsou minimálně velmi zajímavým filmem, na který rozhodně stojí za to se podívat. Místo staré známé filmařiny se soustředí mnohem více na vlastní styl práce, což je v jistých mezích velmi osvěžující. Důležité je zmínit velmi výrazný hudebný doprovod, který se ve většině fází příběhu dere do popředí, snaží se na sebe poutat pozornost, což se mu samozřejmě daří. Celá struktura vyprávění funguje podobně jako v novějším filmu 28 týdnů poté, které spolu čirou náhodou pevně svazuje obsazení Roberta Carlylee. Jasné zřejmé to je v akčnějších pasážích, kde se tvůrcům daří dobře komponovat jak silnou hudební stránku, tak i rychlou obrazovou složku soustředící se na dva vztyčené body - zde Guy Pearce v roli utíkajícího a Robert Carlyle jako lovec. Je třeba zmínit fakt, že tento způsob zde funguje stejně dobře jako ve výše jmenovaném filmu. Horší je fakt, že Dravci neobstojí jako správný thriller zejména díky špatnému načasování. První klidová mezifáze je přiliš nudná a neděje se v ní vůbec nic. Je jasné, že se tvůrci snaží diváka přikovat k jednomu prostředí, čímž by přesunutím se k jeskyti ztratil záchytné body, jenže se jim to absolutně nedaří. Jediným štěstím je pak vlastní uvědomění, díky kterému je - řekl bych původně zamýšlená hororová scéna - natočena jako povedená akční sekvence s komediálními prvky. Další přesunutí do vesničky se opět ukazuje spíše jako faux pas, ale vše je vynahrazeno působivým finále, které se odehraje ve velkém stylu. Díky povednému scénáři, geniálnímu hudebnímu doprovodu a ďábelským hereckým výkonům dvou hlavních představitelů ale Dravci rozhodně stojí za zhlédnutí. Minimálně se dobře pobavíte. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Syndrom windigo je reálně existující popsaná psychotická porucha projevující se krom jiného nutkáním požívat lidské maso. (kwaicheng)
  • Scénárista dostal nápad na skript po přečtení knihy "The Thin Man". (Chatterer)

Související novinky

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

16.03.2008

Soudný den je za rohem, ale režisér této drsné akční sci-fi Neil Marshall (kromě jiného tvůrce vynikajícího klaustrofobického Pádu do tmy) se přesto dívá do budoucnosti. Která leží v minulosti. Máte… (více)

Reklama

Reklama