foto

David Heyman

  • nar. 26.7.1961 (57 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Jonathan Heyman je britský producent a herec.

Narodil se jako syn producenta Johna Heymana a herečky Normy Heyman. Vystudoval Westminster School, a poté se rozhodl studovat v zahraničí. Získal stipendium na Harvadu, kde vystudoval dějiny umění.

David Heyman začal svou filmovou kariéru v USA jako asistent producenta filmu Cesta do Indie. V roce 1986 získal místo jako kreativní tvůrce společnosti Warner Bros. V 80. letech se stal také viceprezidentem studia United Artists a následně začal nezávislou producentskou kariéru filmy Respekt (1992), Rockmánie (1994) a Dravci (1999).

V roce 1997 se vrátil do Londýna, kde založil vlastní filmové studio Heyday Films. V roce 1998 získal pro společnost Warner Bros. od J.K Rowling filmová práva k natáčení série Harry Potter a podílel se na produkci všech osmi filmů v letech 2001–2011, díky kterým se proslavil. Mezitím pracoval na filmech Já, legenda (2007), Yes Man, Je tady někdo? a Chlapec v pruhovaném pyžamu (2008).

V roce 2013 David Heyman znovu spolupracoval s režisérem filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu Alfonso Cuarónem na filmu Gravitace, který získal cenu BAFTA Awards a byl nominován na Oscara. Byl produkčním také k filmům Testament mládí, Paddington (2014) a Světlo mezi oceány (2016). V tomtéž roce se podílel na produkci filmu Fantastická zvířata a kde je najít režiséra čtyř posledních filmů potterovské série Davida Yatese.

David Heyman žije v Pimlico v Londýně se svou manželkou designérkou Rose Uniacke a synem Harperem.

hekla

Herecká filmografie

Filmy

2011 Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
2000 Chytrá holka
1999 Dravci
1971 Bloomfield

Dokumentární

2011 Harry Potter a jeho 50 nej (TV film)
2007 Hidden Secrets of Harry Potter, The (TV film)
2005 'Harry Potter': Behind the Magic (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
2009 Piers Morgan's Life Stories (TV pořad)
2006 Made in Hollywood: Teen Edition (TV pořad)
1991 Días de cine (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace