Reklama

Reklama

Tajemství slov

  • Španělsko La vida secreta de las palabras (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vrtná stanice, místo izolované od civilizace, vzdoruje vlnám daleko na otevřeném moři. Na tomhle odlehlém místě obývaném pouze muži se jednoho dne objeví žena (S.Polley). Má se starat o pracovníka (T.Robbins), který při nehodě přišel o zrak. Časem mezi oběma vzniká pouto. Jako na pustém ostrově se stávají citově závislí jeden na druhém. Za pomocí slov vyplouvají na povrch jejich tajemství, bolest, naděje, láska, smutek..... Bezesporu největší filmová událost ve Španělsku za rok 2005. Na vzniku snímku režisérky Isabel Coixet se výrazně podílel Pedro Almodóvar a jeho produkční společnost ElDeseo, kterou řídí se svým bratrem Augustínem. Film Tajemství slov získal 4 španělské Oscary (ceny Goya) v hlavních kategoriích a deklasoval konkurenci jak u diváků, tak u kritiků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádherná dráma s veľkým D, založená na emóciami nabitých dialógoch. Sledujeme tu pomaly sa rozvíjajúci a krehký vzťah medzi dočasne oslepeným a zraneným pracovníkom vrtnej plošiny a mladou ženou, ktorá sa má počas jej vynútenej dovolenky o neho starať. Skvelý herecký koncert Sarah Polley, umocnený chladnou atmosférou samoty a ľadového mora. Moment, kedy si zranený, popálený a slepý pracovník uvedomí, že na svete existujú ľudia, ktorí aj keď sa navonok zdajú zdraví a snáď len trochu čudní alebo vzbudzujúci zvedavosť, sú na tom vo svojom vnútri omnoho horšie ako on so všetkými svojimi vonkajšími a duševnými boľačkami, a že práve jeden taký človek sedí vedľa neho, bol tak emočne mohutný, že trvalo hodnú chvíľu ho ako-tak stráviť. Je to filmový moment, ktorý si zaradím medzi TOP 10 najemotívnejších. Kto má rád pocitovo silné drámy s veľkým presahom a emočným nábojom, ktorý sa len tak rýchlo nevytratí, pretože v človeku ešte dlhú dobu rezonuje, tak si určite príde na svoje. 89/100 ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Docela složitý příběh, o složitém nitru dívky, která si hodně prožila a o muži, který má jedno velké tajemství, co ho trápí. Ani mi nepřipadalo, že se koukám na film, spíš jen na zajímavý příběh dvou lidí, kterí k sobě našli cestu a zamilovali se do sebe. Měla jsem pocit, jako by byl film jen převyprávěný zážitek, který nám oba herci znovu přehrávají a proto každý okamžik působí neuvěřitelně přirozeně. A proto vnímáme silné emoce ve slabém prostředí jako dominantu celého filmu, prožíváme s nimi jejich osudy i náklonnost a pouto, které mezi nimi vzniká. Ze začátku vypadal život Hany dost nevýrazný a proto jsem se do něj nedokázala vcítit, časem však přišly dojemné, upřímné, ale také komické scény, které mě uvrtaly do sedačky. A i když ve mě TAJEMSTVÍ SLOV vyvolalo příznivou odezvu, nemyslím si, že se na něj hodlám v nejbližší době koukat, protože je to ten typ filmu, který vás znova nepřipoutá a neosloví, protože u něj musíte přemýslět, rozhodně ne na odpočinek. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi silný komorní příběh. Pořád mi to připomínalo film Prolomit vlny Larse von Triera, ale bylo to asi jen tou vrtnou plošinou na moři, protože jinak jde o zcela jiný film. Oba skvěle minimalisticky zahraní hlavní představitelé si v sobe nesou těžké trauma a bylo nejspíš dílem prozřetelnosti, že se jednoho dne setkali. Vskutku lahůdka pro náročnější diváky. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Príbeh so silnou pointou, ale kým na ňu dôjde, tak mi to pripadalo dosť nezáživné. Nevychutnával som si každú spoločnú sekundu medzi ústredným párom a hlavná hrdinka ma svojou uzavretosťou miestami štvala. Mala na to dobrý dôvod, ale ani spätne to môj pohľad nezlepší. Paradoxne by som rád videl pokračovanie, v ktorom by sme sledovali, či je vôbec možné, aby človek s takou traumou bol schopný ešte viesť normálny a šťastný život. 6/10. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama a nevšední romantika. A také připomenutí hrůz bratrovražedných bojů v bývalé Jugoslávii. Bohužel to, co se z počátku jeví jako osobitě vyprávěný příběh, se zvrhne do přehnaného emočního vykřikování o hrůznosti lidského chování během válek. Ano je to strašné, ale proč k tomu používat jinak zajímavé drama? A tak se pozoruhodné drama mění ve špatnou romantickou pohádku o štěstí, které potká dívku poznamenanou krutou minulostí. Hanna (zajímavá Sarah Polley) je žena emočně odcizená od společnosti. Díky prožité minulosti. Aby utekla před hrůzou své mysli, nedůvěrou a všudypřítomným sebeobviňováním, obestřela se systémem stereotypních rituálů a pracovním vytížením. Své nitro otevře až po setkávání s nevšedním pacientem. Josef (solidní Tim Robbins), upoutaný po nehodě dočasně na lůžko, je vnitřně sžírán svým svědomím. Smrtí přítele, jejíž byl příčinou. Dvě poraněné duše se navzájem sbližují, nacházejí vzájemné porozumění a útočiště před svou bolestivou minulostí. A pak je Josef hnán podivuhodným pudem, kterým chce ulehčit svému tíživému svědomí a napravovat spáchané křivdy. Až se obě poraněné duše znovu sejdou a zůstanou spolu ve jménu osudové lásky. Jak kýčovité, jak sladkobolné, jak útrpné! Z dalších rolí: vedoucí vrtné plošiny Dimitri (Sverre Anker Ousdal), další pracovníci na plošině Simon (Javier Cámara), Scott (Danny Cunningham), Liam (Dean Lennox Kelly), Martin (Daniel Mays), Abdul (Emmanuel Idowu) a Victor (Eddie Marsan), a pomocnice válečných obětí Inge (Julie Christie). Škoda, samotný život na plošině by byl mnohem zajímavějším. Takhle jsem z toho více než rozpačitý. Ale díky alespoň za tu plošinu, která je zajímavým okénkem do duší osamělých lidí. Samotných ve svých životech, samotných ve svých bolestech, samotných ve svých trápeních, utíkající před životem a událostmi, které ovlivnili jejich životy. Utíkajících před sebou samotnými i společností a nacházející uklidnění v širokém obzoru mořských vln. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v Španielsku a Írsku. Celkovo trvalo od 8. novembra do 22. decembra 2004. (MikaelSVK)
  • Vrtná stanica, na ktorej sa dej odohráva, má vo filme názov "Genefke". Snímka je venovaná Inge Genefke - spoluzakladateľke organizácie "Danish Medical Group of Amnesty International" a "Rehabilitation and Research Centre for Torture Victims" na pomoc obetiam týrania. (Gor'seye)
  • Kontaktní čočky, které musel Tim Robbins kvůli roli nosit, mu téměř zničily oči. Při natáčení byl přítomen oční lékařař, protože Robbins se jich odmítal vzdát. (akisha)

Související novinky

Co jde do kin tento týden?

Co jde do kin tento týden?

11.05.2006

Narozdíl od minulého týdne se tento čtvrtek do kin nevrhne tolik dobrých snímků. Jedná se o veskrze průměrné záležitosti a pár horších kousků, proto jsme se rozhodli srovnat dnes snímky podle… (více)

Reklama

Reklama