Reklama

Reklama

Splice

  • Česko Spletenec (více)
Trailer 3

Genetičtí inženýři Elsa a Clive tajně provedou experiment, jehož výsledkem je kříženec člověka a zvířete. Je to úžasné a podivně krásné stvoření, které by mohlo v moderní medicíně způsobit revoluci, pokud ovšem předtím nezničí lidstvo. Clive (Adrien Brody) a Elsa (Sarah Polleyová) se specializují na propojování DNA různých zvířecích druhů a vytvářejí tak fantastické nové hybridy. Nyní se chystají k experimentu, jehož výsledek by mohl způsobit revoluci ve vědě a medicíně, hodlají totiž propojit zvířecí a lidskou DNA. Farmaceutická společnost, která jejich výzkum financuje, jim však experiment zakáže. To ale zvídavé genetické inženýry nemůže zastavit, Clive a Elsa se přesunou do podzemí a kvůli své ctižádostivosti riskují kariéru. Výsledkem experimentu je Dren, úžasné a podivně krásné stvoření, které je neobvykle inteligentní a nečekaně fyzicky vyvinuté. Dren předčí jejich nejdivočejší sny. Ovšem jak roste a v abnormálně zrychleném tempu se učí, hrozí, že se její existence stane nejhorší noční můrou... (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (439)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Značně podhodnocený, přesto dosti originální sci-fi film. Kanadský svéráz David Cronenberg takové točil před nějakými dvaceti lety, dnes se k jejich duchu vrací Američan Vincenzo Natali. Teď se ovšem křížení hmyzu s člověkem více sofistikovalo a experimentuje se s DNA. Je dobře, že scénář nereflektuje ani tak etickou rovinu takového konání, jako spíše psychologickou rovinu a možné další přesahy (sexuální extempore mezi vědcem a zkoumaným objektem však nebyla moc košer). Logickému schématu snímku lze sice mnohé co vytknout, ale vnímáno v rámci žánru se jedná o snímek svojský a v dobrém slova smyslu svérázný, atmosféra je nejvyšší devizou celého celkem podařeného ,,genetického sci-fi"... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Úlet, tak to mám rád. Jedná se sci-fi drama o rozkošném párku vědců, kterým se pokoutně podaří ve špajzu stvořit divokej mixík člověka a jakýhosi podivnýho zvířete. Rozmilou potvůrku si osvojí a rozhodnou se ji vychovat, což při rychlosti jejího růstu není až takový problém. To by ale starej nesměl byt prase, stará by nesměla byt žárlivá stíhačka a ratolest by nesměla byt predátorská svině s xichtem anděla. Jako je to blbost, sci-fi no, ale mě to víc než bavilo. Finále je pak už vygradované do slušnýho sci-fi hororu. 75% ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Partnerská krize, rodičovská úskalí, mateřství, kariérismus, opakování zažitých vzorců, Freud... to všechno umně zabalené do multižánrového fláku, který dokáže být cronenbergovsky úchylný a tělesný, a zároveň spielbergovsky podivuhodný a poutavý (anebo E.T. potkává Mouchu). Pak je tu ten jeden makrodetail na oko, v němž se zrcadlí otevírající se vrata od stodoly a dovnitř vcházející postava... záběr dost podobný tomu, co se o dva roky později objevil ve Spielbergově Válečném koni... náhoda? Navíc... Dren je co designu i ztvárnění naprosto parádní. Jednoznačně Nataliho nejlepší film ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Delphine Chanéac je tak úžasný... zvířátko. Její herectví propůjčuje raněnému kukuči předzvěst dravce a tím pádem i krásně sexy napětí kdykoliv se objeví na plátně. Zbytek filmu tvoří neustálé dohady o právu člověka hrát si s (lidským) DNA a schopnosti nést si zodpovědnost za stvořené, nicméně zajímavější je spíše mateřsko-milenecká linka. Škoda jen toho závěru, kdy se Splice promění ve splašený pětiminutový slasher (a vůbec mu to nesluší, pche). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po trikové stránce bravurně zvládnutý pseudodokument o napínavé cestě za poznáním. Vědecká práce, hledání a experimenty určitě připomenou řadu filmů - Kmen Andromeda, Moucha, Vetřelec, Species...Zde několikráte citovaný Cronenberg je určitě na místě, jelikož jeho často zajímaly rozličné mutace a hledání nových forem života. Všetečná kamera a příkladná žánrová hudba pomáhají vytvářet potřebné napětí. Nelehké rozhodování o překročení pomyslných hranic a tabu se vine jako rudá nit celým filmem. Nakonec bude všechno špatně. A úplně špatně je samotný závěr filmu. Zbytečně celou vypiplanou práci shodí do škatulky obyčejného béčka. Filmy, stejně jako knihy, varující před zneužitím vědy jsou však potřebnější možná více, než tomu bylo v dobách minulých. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (21)

  • Zkratka vývojové společnosti ve filmu je - NERD. Českým ekvivalentem tohoto výrazu je slovo „šprt“. (Nathaniell)
  • Dren (Delphine Chanéac) je vyrobená z kombinácie ľudskej DNA a zvieracej DNA, predovšetkým zvieracia DNA, ktorá sa použila na jej vytvorenie, a bola to DNA mloka, klokana, vtáka, ryby, koňa a rejnoka. (belinko)
  • Delphine Chanéac si kvůli roli Dren oholila hlavu. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Neuromancer má lepšího režiséra

Neuromancer má lepšího režiséra

10.05.2010

„Bible kyberpunku“ z pera Williama Gibsona se už pěkných pár let chystá na plátna kin. Když bylo ohlášeno, že ji bude režírovat Joseph Khan (tvůrce šílenosti Torque – Ohnivá kola) a hlavní roli si… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno