Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Začátek moc záživnej není, navíc při vší úctě k Audrey Hepburn, věrohodně zahrát slepce asi ejde. Představitelka Esmeraldy by mohla vyprávět. Když o tom tak přemýšlím, ještě nikdy jsem neviděl skutečně slepého člověka, který by neměj nějakým způsobem zdeformované oči. No nic, když když už se nám zlodejíčci vyhadrkují mezi sebou a konečně vybalí své představení na nevidomou dámu, dostane film nevídaný náboj a prakticky v jedné místnosti se odehraje famózní thriler při kterém si ukoušete nehty. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Thriller, který se z větší části odehrává v jednom malém bytě, kde bydlí Audrey Hepburn. Ta je ohrožována skupinou zločinců. Oproti nim (i oproti divákům) je však v nevýhodě - je totiž slepá. Pro Audrey coby herečku to ovšem byla výhra, protože se této náročné výzvy chopila velmi úspěšně (nominace na Oscara). Této film ukazuje, že v oblasti thrilleru je někdy méně více - čím menší prostředí, tím soustředěnější stupňování napínavé atmosféry. Velmi podobný je dnes film Úkryt Davida Finchera. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

90%. Skvely thriller, na ktorom nic nemeni rok 1967, ze moze byt omnoho lepsi, ako mnohe dnesne priemerne thrillery. Audrey Hepburn je ako v kazdom filme sympaticka a slepu postavu zahralo velmi presvedcivo. Demonickeho Alana Arkina som spoznal az v komedii MALA MISS SUNSHINE (2006), kde si zahral stareho otca, preto mi pripadal v tejto ulohe, akoby to nebol ani on. Zaporak Richard Crenna, ktoreho poznam hlavne ako RAMBOvho (1982) plukovnika mi bol v tejto ulohe celkom sympaticky, takze zahrat niekoho, aby si Audrey Hepburn ziskala jeho doveru asi nebol problem, avsak vsetci zlocinci nepocitali s tym, ze slepa Susy Hendrix ma omnoho vyssie schopnosti a ze je omnoho viac vsimavejsia, ako si zo zaciatku mysleli. Takze demonicka hra na macky a mys moze zacat. Velmi malicko mi chybalo k 5 hviezdicke a myslim si, ze nominacia na Oscara za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe Audrey Hepburn je zasluzena, avsak v tom rocniku mala väcsie stastie Katharine Hepburn za romanticku komediu HADEJ, KDO PRIJDE NA VECERI (1967). Pri Hepburnovych by sa mohlo zdat, ze su pribuzne, ale niekde som cital, ze nie su. _________ Audrey Hepburn - (Susy Hendrix) +++ Alan Arkin - (Pán Roat / Roat Junior / Roat Senior) +++ Richard Crenna - ( Mike Talman) +++ Efrem Zimbalist Jr. - (Sam Hendrix) +++ Jack Weston - (Carlino) +++ Samantha Jones - (Lisa) +++ Julie Herrod - (Gloria) +++ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Mám rád (nejen ve filmu), když outsider díky své nezlomné vůli vyzraje nad zdánlivě nepřemožitelným soupeřem. Přesně, jako zde. Křehká Audrey stojí hned proti třem grázlům. A navíc má handicap. Kultovní komorní thriller s nádechem hororu. Zajímavý a napínavý! Děj filmu pojednává o jedné slepé ženě (Audrey Hepburn), která ve svém bytě čelí trojici nebezpečných lupičů. V roce 1967 byl snímek ČEKEJ DO TMY přijat s velkým nadšením a i když dnes může působit trošku naivně či konstruovaně, rozhodně stojí za zhlédnutí (a to i opakované). Kromě vynikajících hereckých výkonů stojí za pozornost především hudba Henry Manciniho, až hitchcockovská atmosféra (!!) a jedna velmi dobrá lekací scéna v samotném závěru, s tarzaním skokem mého oblíbence Alana Arkina (v českém znění vynikající Jiří Langmajer). Čtyřhvězdičková klasika. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Celkově vzato dnes, po všech v mezidobí natočených komorních i jiných thrillerech, už Čekej Do Tmy nefunguje na "věci znalého" diváka tak jako tenkrát. Ve své době to ale musela být slušné tuhnutí krve způsobující záležitost. Na filmu je hodně znát jeho divadelní původ, ale i přes poněkud nereálnou zápletku (která, když už začne, je celkem bez problémů předvídatelná) mu nejde upřít jak obrazová, tak především herecká působivost s trvalou hodnotou. Hlavně Alan Arkin je tu bez legrace historicky hodnotným hajzlem bez špetky svědomí, a i když by to celé mohlo být o něco kratší, dá se říct, že to stojí za vidění jako pořád ještě hodně koukatelný kus dějin populárního filmu. Mám ale trochu problémy s tou téměř naivitou děje, takže dávám 70%. A ruku na srdce, leckterý současný efekty nabitý žánrový souputník Wait Until Dark si o tom může nechat zdát. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Jedná sa o jediný horor herečky Audrey Hepburn (Susy Hendrix), napriek tomu je často zaraďovaný do kategórie “suspense-thriller“. (TheRoller)
  • „Wait Until Dark“ mělo jako původní hra od Fredericka Knotta premiéru 2. února 1966 v divadle Ethel Barrymore Theatre v New York City a odehrálo se 374 představení. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama