foto

Mel Ferrer

  • nar. 25.8.1917
    Elberon, New Jersey, USA
  • zem. 2.6.2008 (90 let)
    Carpenterie, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mel Ferrer vlastním jménem Melchior Gaston Ferrer se narodil 25.8. 1917 v Elberonu v americkém státě New Jersey kubánským emigrantům. Oba rodiče byli lékaři. Jeho dětským snem bylo stát se spisovatelem a psát knihy hlavně pro děti. Skutečně jednu dětskou knížku napsal a vydal a nějaký čas pracoval také v knižním nakladatelství jako editor. Na divadelních prknech se objevil poprvé v roce 1938 v jedenadvaceti letech jako tanečník. Tento 191 cm vysoký, charizmatický muž byl svým zjevem jakoby předurčený pro filmovou kariéru. Ve filmu debutoval v roce 1949 ve filmu LOST BOUNDARIES jako 32 letý. Ferrera také velmi zaujalo režírování, a tak jeho prvním pokusem byla práce pro NBC, když režíroval úspěšné TV show. I když ještě hrál dál ve filmu i na Broadwayi, pokračoval také v kariéře režiséra a producenta. Natočil přes deset filmů, hrál ve více jak osmdesáti filmech.

V roce 1953 se seznámil s filmovou herečkou Audrey Hepburn, byla to láska na první pohled. Naprosto ho okouzlila a pobavila také svým přirozeným hereckým výkonem ve filmu Prázdniny v Římě, za který získala Oscara za hlavní ženskou roli. V roce 1954 se s ní ve Švýcarsku oženil. Narodil se jim syn Sean. Mel Ferrer byl prvním manželem Audrey do roku 1968. Do tohoto roku natočil mino jiné filmy : LOST BOUNDARIES, RANČ ZLOČINCŮ, SCARAMOUCHE – markýz de Maine (vynikající šermířský koncert spolu se Stewartem Grangerem), BORN TOBE BAD, ELENA A MUŽI s Ingrid Bergman, VOJNA A MÍR (Andrej Bolkonskij), KNIGHTS OF THE ROUND TABLE, LILI, muzikál s Leslie Caron, PÁD ŘÍŠE ŘÍMSKÉ, SEX AND THE SINGLE GIRL.

Společně s Audrey hráli ve filmu VOJNA A MÍR, v roce 1956, on knížete Andreje Bolkonského, Audrey okouzlující hraběnku Natašu Rostovovou, dále v televizním filmu MAYERLING v roce 1957. Audrey Hepburnová také hrála pod jeho režií ve filmu ZELENÉ ÚDOLÍ, v roce 1959, a ve filmovém thrilleru Čekej do tmy v roce 1967 podle adaptace Knottovy divadelní hry, kde hrála hlavní roli slepé mladé ženy. Audrey Hepburn byla za svůj výkon nominována na Zlatý glóbus a na Oscara. Jejich jediný syn Sean se stal také režisérem. Audrey, která Mela velmi milovala o něm mimo jiné řekla:..“ Mela hraní dost často stresovalo, zato režírování nadevšechno miloval. Vždycky ho to nabíjelo obrovskou energií," vzpomínala později Hepburnová, která zemřela v roce 1993 na rakovinu. Později ve svých vzpomínkách označil Ferrer Audrey za nejlepší co ho kdy v životě potkalo a litoval jejich rozchodu (manželé byli téměř 14 let).

Ferrer byl ženat ještě třikrát, z toho dvakrát s Frances Gunby Pilchardovou.Mel Ferrer zemřel ve spánku ve věku devadesáti let 2.6. 2008 v Los Angeles USA. Tento herec, režisér a producent se zapsal do paměti všech filmových diváků velmi silným písmem.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1996 Kateřina Veliká (TV film)
1991 Eye of the Widow
1989 Christine Cromwell: Things That Go Bump in the Night (TV film)
1986 Outrage! (TV film)
1985 Zvedený (TV film)
1983 Tenero tramonto, Un
1982 Die Jäger
Jeden střevíc znamená vraždu (TV film)
Tisíc miliard dolarů
1981 Lili Marleen
1980 Buitres sobre la ciudad
Fugitive Family (TV film)
Memory of Eva Ryker, The (TV film)
Sežrána zaživa
Top of the Hill (TV film)
Velký útok zombies
1979 Ostrov rybích mužů
Visitor, The
Řeka velkého krokodýla
1978 Báječný kapitán Nemo (TV film)
Gabbiani volano basso, I
Immoralità, L'
Princ ze severu
The Fifth Floor
Zwischengleis
1977 Hi-Riders
Ragazza dal pigiama giallo, La
Sežráni zaživa
Sharon: Portrait of a Mistress (TV film)
Válka gangů
1976 Černý korzár
1975 Brannigan
Das Netz
La polizia accusa: il servizio segreto uccide
Morte sospetta di una minorenne
1974 Antikrist
1973 Carola (TV film)
La chica del Molino Rojo
1971 Time for Loving, A
1967 Čekej do tmy
1966 Le Greco
1964 Paříž v letním parnu
Pád říše římské
Sex and the Single Girl
Señor de La Salle, El
1962 Lancieri neri, I
Nejdelší den
Ďábel a desatero
1961 Zákon války
1960 A umřít z rozkoše
Homme à femmes, L'
Les mains d'Orlac
1959 World, the Flesh and the Devil, The
1958 Fräulein
1957 The Sun Also Rises
Vintage, The
1956 Elena a muži
Vojna a mír
1955 Oh... Rosalinda!!
1954 Proibito
1953 Knights of the Round Table
Lili
Saadia
1952 Ranč zločinců
Scaramouche
1951 The Brave Bulls
1950 Born to Be Bad
1949 Lost Boundaries
1947 Uprchlík

TV seriály

1998 Stories from My Childhood (TV seriál)
1989 Wild Jack (TV seriál)
1986 Dream West (TV seriál)
Petr Veliký (TV seriál)
1985 To je vražda, napsala (TV seriál)
Zámožné vdovy (S02E01)
1981 Behind the Screen (TV seriál)
1978 Black Beauty (TV seriál)
1976 Alle origini della mafia (TV seriál)
How the West Was Won (TV seriál)
1973 Tenafly (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Rekviem pro padající hvězdu (S02E05)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)

Dokumentární

2015 Banned Alive! The Rise and Fall of Italian Cannibal Movies - a.z.
2003 Starring - Taina Elg (TV film) - a.z.
2002 Bronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, The - a.z.
1993 Audrey Hepburn Remembered (TV film)
1984 Ingrid - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.

TV pořady

1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1965 Cabriola
1959 Zelené království
1951 The Racket
1950 The Secret Fury
Vendetta
1945 The Girl of the Limberlost

TV seriály

1981 Síla rodu (TV seriál)
1963 The Farmer's Daughter (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace