Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Falko 

všechny recenze uživatele

90%. Skvely thriller, na ktorom nic nemeni rok 1967, ze moze byt omnoho lepsi, ako mnohe dnesne priemerne thrillery. Audrey Hepburn je ako v kazdom filme sympaticka a slepu postavu zahralo velmi presvedcivo. Demonickeho Alana Arkina som spoznal az v komedii MALA MISS SUNSHINE (2006), kde si zahral stareho otca, preto mi pripadal v tejto ulohe, akoby to nebol ani on. Zaporak Richard Crenna, ktoreho poznam hlavne ako RAMBOvho (1982) plukovnika mi bol v tejto ulohe celkom sympaticky, takze zahrat niekoho, aby si Audrey Hepburn ziskala jeho doveru asi nebol problem, avsak vsetci zlocinci nepocitali s tym, ze slepa Susy Hendrix ma omnoho vyssie schopnosti a ze je omnoho viac vsimavejsia, ako si zo zaciatku mysleli. Takze demonicka hra na macky a mys moze zacat. Velmi malicko mi chybalo k 5 hviezdicke a myslim si, ze nominacia na Oscara za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe Audrey Hepburn je zasluzena, avsak v tom rocniku mala väcsie stastie Katharine Hepburn za romanticku komediu HADEJ, KDO PRIJDE NA VECERI (1967). Pri Hepburnovych by sa mohlo zdat, ze su pribuzne, ale niekde som cital, ze nie su. _________ Audrey Hepburn - (Susy Hendrix) +++ Alan Arkin - (Pán Roat / Roat Junior / Roat Senior) +++ Richard Crenna - ( Mike Talman) +++ Efrem Zimbalist Jr. - (Sam Hendrix) +++ Jack Weston - (Carlino) +++ Samantha Jones - (Lisa) +++ Julie Herrod - (Gloria) +++ ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Bohuzial, takmer som sa unudila k smrti... Nechcem byt zla, ale od filmu, ktory je na 153. mieste by som cakala urcite viac, ako len obycajny thriller, pri ktorom budem kazdych 5 minut pozerat na hodinky, kedy uz skonci. Tolko dier v scenari, tolko nelogickych veci a hlavne, vrrrr, nesmierne nesympaticki herci zapricinili, ze som mala istu chvilu tendenciu film ani nedopozerat. A velmi nerada musim skonstatovat, ze Audrey mi isla na nervy a vobec som jej nedrzala palce, ako by sa dalo od takejto role cakat. Asi to bude tym, ze scenaristi a hlavne Audrey asi v zivote nevidela spravanie slepeho cloveka, pretoze ona na slepu nevyzerala ani nahodou. Pohyby, mimika, smer jej pohladov, behanie po schodoch (?!?!?!)... Je mi to luto, ale nemozem dat viac, dokonca som chcela ist aj nizsie, ale rezia bola vyborna, rovnako ako aj dialogy. (Videne 26.9.2009) ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Klasika. I nevidomý není zas tak bezbranný v prostoru, který velmi dobře zná a pro nějž slepota a tma není překážkou. O čemž se záhy přesvědčí pár zločinců. Krásná Audrey nevidomou zahrála na jedničku. Přiznám se, že když jsem to viděl poprvé ještě za komančů v ČT - byl to nervák. Dnes už pod tíhou dalších modernějších snímků to na mne tak nepůsobí, nicméně beru tento film jako jeden z klasických snímků světové kinematografie. A mám dojem, že i nápad s bránícím se nevidomým tu byl poprvé... 4 balíčky heroinu. * * * * ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších thrillerů vůbec. Pár zajímavých osob v čele s neobyčejnou slepou ženou rozehrávají nervydrásající partii v jedné jediné místnosti o malou hrací panenku. Každý hraje svou hru, každý má své vlastní plány, ale o její přítomnosti ví jen jeden. A ten se jí nehodlá díky vnucené iluzi za žádnou cenu vzdát. Na tak starý film perfektní dílo s rychle vybudovanou napínavou atmosférou přerůstající do místy hrůzného finále. Všichni herci na výbornou, děj nestagnuje, vše je zkrátka tak, jak má na správný thriller být. Možná trošku škoda úplného zakončení, ale bez poslední minuty je to snímek zasluhující více hodnocení, než zde dosud má. 90% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Vybroušený klasický americký filmový diamant. Zářivý tak, až působí prakticky sterilně, zejména v pasážích, kdy herci vedou pečlivě připravené a vypointované dialogy. Plakátově dokonalý, naštěstí však jen jemně načrtnutý vztah mezi slepou ženou a jejím partnerem, lupiči gentlemani, s Crennou to zřejmě jinak zaonačit nešlo a jeden nefalšovaný, ale předvídatelný padouch a nijak ohrožené, ale samozřejmě statečné dítě. Posledních deset minut velmi zdařilých, ale skutečný strach o hlavní hrdinku příliš nevyvolá. Raději vždycky sáhnu po něčem víc Psycho. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Julie Herrod hrála Glorii také v divadelním představení z roku 1966. (HellFire)
  • Audrey Hepburn (Susy Hendrix) a režisér Terence Young spoločne navštívili školu pre nevidiacich, aby sa dozvedeli viac o zrakovo postihnutých. Audrey sa naučila Brailleovo písmo natoľko, aby sa zdalo, že ho dokáže čítať a písať. Používanie Brailleového písma je zmena oproti pôvodnému scenáru z Broadwayu, kde Susy používala veci ako kocky cukru na sledovanie telefónnych čísiel. Písanie telefónnych čísiel v Brailleovom písme pôsobí reálnejšie a jeho zaradenie do filmu pochádza zo stretnutia Audrey Hepburn s nevidiacimi. (TheRoller)
  • „Wait Until Dark“ mělo jako původní hra od Fredericka Knotta premiéru 2. února 1966 v divadle Ethel Barrymore Theatre v New York City a odehrálo se 374 představení. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama