Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný vrah, který ve své době šokoval Ameriku a zařadil se mezi legendy masových vrahů.
Šokující film založen na skutečném příběhu z Nebrasky. V roce 1958 devatenáctiletý Charles Starkweather společně se svou čtrnáctiletou přítelkyní zavraždili během tří měsíců celkem jedenáct lidí. (oficiální text distributora)

Recenze (25)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dosti nejapně provedený >pravdivý příběh< Charlese Starkweathera a Caril Ann Fugateové, masového vraha a jeho milé z Nebrasky z konce padesátých let... . . . I když si film hraje >na víc< jakýmisi psychologizujícími scénkami vidin tajemného našeptávače (zajímavé, jak se masoví vrazi rádi vymlouvají na >hlasy< , nutící je páchat zlo - a docela by mě zajímalo, je-li to více vlivem ošetřujících psychiatrů nebo advokátů >našeptávačů< ... ;-) a jednou docela vtipnou snovou sekvencí, kdy unavený Charlie sní o roli hollywoodské hvězdy, v principu jde o naprosto konvenčně natočenou story o dvou vymaštěncích a jejich krátké cestě do pekel... Chvílemi má divák až pocit, že snad nějakou duševní slabostí museli trpět i tvůrci tohoto filmu, protože celé je to natočeno naprosto bez invence, že nakonec i ta auta jezdí tak nějak divně a toporně. Přitom vám dojde, že to je jen dáno prací kameramana - a ne že by snad měla tahle nenápaditost nějak podpořit autenticitu celého příběhu, spíše to jen svědčí o naprosto rutinním přístupu tvůrců, jako by celý film točila nějaká parta amatérských nadšenců pod taktovkou začínajícího režiséra a zároveň fanouška magora Starkweathera... A ani snažící se herci v hlavních rolích mladých psanců na útěku už situaci nezachrání... . . . Ostatně - historií dua Charlie & Caril Ann se zjevně nechali inspirovat i Q.T & O.S. a výsledkem bylo (narozdíl od tohoto filmu) skvělé popkulturní podobenství "Natural Born Killers", kde vypečená dvojka Mickey & Mallory stane se doslova kvintesencí masových zabijáků jako kulturně společenského fenoménu... A nakonec - chvíli jsem přemýšlel, odkud znám tenhle příběh jako takový - a pak mi to došlo... No ano! "Badlands" - o více jak 30 let starší a doslova o X kategorií lepší - byť ne tak >životopisný< film Terrence Malicka s Martinem Sheenem a Sissy Spacekovou (viz http://www.csfd.cz/film/6339-badlands/ ) - příznačný důkaz toho, že když dva dělají totéž, prakticky nikdy to není totéž... Pro mě je tedy tento podivný opus docela zbytečným projektem, jako přínos k tématu >historie masových vrahů< nijak zvláštní význam (krom informace o tomto konkrérním případu) myslím nemá, šokujícího na něm (i díky vizuální nemotornosti tvůrců) není nic a i po čistě fimařské stránce jde o dílko bohužel nic zajímavého nepřinášející. Zvláště pak viděli jste-li výše zmiňované dva filmy. Pravý Starkweather skončil nakonec na elektrickém křesle a tenhle film v propadlišti videopůjčoven... Ejhle - spravedlnost! - - - P.S. Tři hvězdičky zde v hodnocení bych snad ještě pochopil, ale ta čtyřhvězdičková velebení - to už musí být snad taky nějací adoranti pana >Magora< (potažmo žánru), nebo co... ;o] - - - - - (Poprvé viděno 19.2.2009 na dvd, komentář zde jako první - 19.2.2009) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Remake to chce, lebo toto je mierne povedané, dosť žalostne spracovaný príbeh podľa skutočnosti o americkom vrahovi, Starkweather-ovi, ktorý pôsobí rovnako smutne, ako jeho činy. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film je točený veľmi amatérsky ale na druhej strane je dobre, že je chladnokrvný a brutálny a taký aj mal byť, kedže je to podľa skutočnej udalosti. Myslím že po prečítaní obsahu nebudete pochybovať o tom, že tento film musíte vidieť. Nečakajte veľa a budete spokojní. Tešil som sa na záver na veľké finále podľa skutočnej udalosti, no koniec prišiel len v podobe vysvetľujúcich titulkov, ktoré oznamovali čo nasledovalo. Čo je škoda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mno.. co k tomu napsat. Čekal jsem to výrazně horší. Ale i tak to působilo dost jako TV film... Když napíšu to co všichni tady, že film je o masovém vrahovi, který se svou dívkou brázdí v ukradenejch americkejch kárách v šedesátejch letech Nebrasku, nebude z toho nikdo moudrej. A tak je to i s celým filmem. Film o ničem, s topornými herckými výkony, a krví obětí tak červenou, že i pouťová malinovka je oproti ní černá... Ty dvě hvězdy dávám za tu atmodféru šedesátejch let z americkejch zapadákovů, servisů, pump a neskutečných kár, kterou se jakž tak podařilo navodit i díky dobře zvolené hudbě a filtrům. Dvě Lucky Strike * * ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Příběh o SÉRIOVÉM(někdo si evidentně plete pojem a průjem) vrahovi Charlesi Starkweatherovi v podprůměrným snímku s TV vizuálem. Ústřední dvojici bych ještě překousl ale ostatní herecký výkony jsou prachbídný. Lance Henriksen hraje ve filmu všeho všudy 3 minuty. Je tady jakýmsi našeptávačem a v podstatě mu není(záměrně) vidět xicht. Otřesná je i režie s kamerou. Za vše hovoří finální automobilová honička. Něco tak vtipnýho(trapnýho) se jen tak nevidí. Podívat se na to sice dalo ale myslím si, že by si story o Charlesi Starkweatherovi zasloužila lepší filmový zpracování. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Charles Starkweather je skoro obyčajný mladý muž. Ostatní chlapci v jeho veku sa od neho líšia snáď len tým, že keď sú niekde sami, tak ich nechodí pozerať tajomný cudzinec v klobúku, ktorý ich nahovára na rôzne somariny. Charlie navyše zbožňuje Jamesa Deana a je vlastníkom dvojhlavňovej brokovnice, s ktorou narobí policajtom v Nebraske pár vrások na čele a niekoľkým civilom nepríjemné "škrabance". Ďalší z oprášených príbehov o masových vrahoch minulého storočia ma síce zaujal, ale filmárska robota sa dala odviesť aj lepšie a s väčšou šťavnatosťou. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Takže film jsem si pustil s tím jako že jo bude to další béčko kde masovej vrah bude nudně zabíjet oběti. Ale budiž světlo, film ač je přímočarej tak jsem se u něj dokázal neokázale bavit, všechno mi přišlo jak nějaký film z 80 le, buranská hudba, napomádovanej frajírek a jeho buchta. Prostě taková pohoda. A k tomu plus Henriksen jako přičmrndávač. Krása. Já se bavil. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Terrence Malick se nechal Starkweatherovým případem jen volně inspirovat a natočil skvělý film (viz i jinak výstižný komentář igiho B.). Byron Werner se snažil o dokumentární rekonstrukci a natočil nudný a lacině vyhlížející snímek vhodný leda pro televizi. Přitom se při popisu Starkweatherova řádění stejně nevyhnul několika faktickým nepřesnostem a najdou se i chyby plynoucí z nepozornosti tvůrců, jako je krví potřísněné tričko, když zabiják po vraždách usíná a sněhobílé když se probouzí. Celkový dojem z filmu nevylepší ani bídné herecké výkony představitelů zákona, šroubované dialogy a už vůbec ne zbytečná a klišovitá postava "našeptavače". "Starkweather" je ovšem v jednom ohledu opravdu jedinečný - tak neuvěřitelně staticky a amatérsky působící automobilovou "honičku" jako je ta ze závěru snímku jsem opravdu ještě neviděl. http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Starkweather ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Celý příběh je doprovázen docela solidní hudbou, která se skládá z dobových hitů padesátých a šedesátých let. Občas se s její pomocí podařilo navodit slušnou atmosféru, ale většinou sloužila pouze jako poslechový doplněk. Speciálních efektů jsme se tu moc nedočkali a vlastně musím říct, že je jich jako šafránu. Většinou uslyšíme jen výstřel a další záběr už je pouze na krvácející mrtvolu (na krvi se taky dost šetřilo). Tento film ale není vůbec o efektech či tricích. Samozřejmě, že tyto prvky jsou důležité, ale zde jde spíše o samotnou hrozivou skutečnost, že je těchto věcí někdo vůbec schopný. Filmů o masových vrazích jsem viděl již několik a tento patří mezi ty slabší. Proto dám i slabší 3* ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Další pravdivý příběh sériového vraha, tentokrát se jedná o vidláka Charlese Starkweathera z Nebrasky, který se svou milenkou Caril Ann Fugateovou zmasakroval nožem a střelnými zbraněmi jedenáct lidí. Snímek se snaží až na několik skutečností držet pravdivého příběhu tohohle pošuka. Film celkem svižně odsýpá, vraždit se začíná téméř na začátku stopáže. Kamera před detaily vražd většinou uhýbá a narůžovělá krev, která zpravidla Charlese ohodí, či mu ulpí na triku vypadá velmi lacině. Ústřední dvojice je vkusně vybrána, zejména obsazení postavy Caril je vynikající a její herectví je naprosto uvěřitelné. Ostaní postavy jsou na tom ale o poznání hůře. Postava tajemného našeptávače do konceptu snímku celkem zapadá, co si ovšem tvůrci mohli odpustit, je sakra nepovedená automobilová honička, která působí chvilkami až úsměvně. Hudební podbarvení je povedené a závěrečný dodatek, jak dopdli zúčastnění, uspokující. Výsledný dojem je další průměrný film o sériovém vrahovi. U mě za tři hvězdy. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Proč se točí rekonstrukce příběhů sériových vrahů? Je to tím, že lidé je vidí jako něco neskutečného, něco co nikdy nepotkají a znají je pouze z filmů či zpráv. Téměř každý se setká s krádeží, domácím násilý, podvody či s přírodnímy katastrofami, jsou běžné a na denním pořádku, a tak nijak zajímavé. Ale kdo se setká se sériovým vrahem? 99,9% populace nikdy. A ta zbylá desetina procenta se na zfilmovanou rekonstrukci zločinu dívat jistě nebude. Teď k filmu. Nebyl sice nejhorší, přesto bůhví jaký filmový zážitek mě nečekal. Herecké výkony průměrné, hudba dobrá, celková režie ničím neobvyklá. Výsledkem je zcela průměrný film na který brzy zapomenete a jediné co ho dělá neobvyklým je jeho inspirace dle skutečné události. Ps.: V oficiálním textu distributora je chyba. Nejde o masového vraha nýbrž o vraha sériového. Masoví vrazi jsou kupř.teroristé. ()

AngiS 

všechny recenze uživatele

Zatraceně... To na týhle planetě nikdo neděla rozdíl mezi seriovym a masovym vrahem? Pořád to patří mezi takové moje "srdcovky" ať už jde o Dahmera, Fishe, Mansona, Ed Geina, Jacka, či Zodiaca... Ovšem..nenadchne..neurazí.. Něco tomu prostě chybí.. takovej James Dean ve světě zla :D ()

Kámen 

všechny recenze uživatele

Nejhorší film o sériovém vrahovi, který jsem viděl (ano, sériovém, ne masovém, jak je mylně zde uvedeno - rozdíl pochopí i předškolák) a určitě jsem jej viděl na rozdíl od ostatních naposledy. Automobilová honička v rychlosti 25 km/hod ... a vypadalo to, že snad ještě zpomalují, když bodal do oběti, vypadalo to, že jí škrábe záda. Zkrátka tvůrci zde podělali, co mohli. Je to takový film nemastný, neslaný, bez šťávy. Přesto za snahu 3*. Jinak na filmy jako Ted Bundy, Obezřetný cizinec ( Ted Bundy), Občan X, Gacy, Dahmer, Manson, Bostonský případ (škrtič), Evilenko aj. to nemá ani náhodou ... ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Ten chlapik Charlie Starkweather sa s nikym nesral a bez mihnutia oka strielal na ludi ako na nejake prasce, ktore su pripravene na spracovanie pre osoh ludi:) Cele to ale malo jednu chybu, ze tomu chybalo to spravne nastartovanie pocas plynutia filmu. Cele to vyzeralo take nudne a skor obcas aj groteskne a nie moc dovercive, ze by ma to bavilo sledovat v pozornosti, co to vystraja posahany Charlie:) ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Konec padesátých let byl Americe obdobím počínajícího rock´n´rollu, mladý chlapců v kožených bundách, snících o hollywoodské kariéře, a dívek v širokých károvaných sukních, snících o takových hvězdách. Pod tíhou téhlr doby, rodinných tlaků a vlastního duševního rozpoložení, mladý Charlie Starkweather zažil svých "patnáct minut slávy". Jeho činy však musely vytvořit řetězovou reakci nenávisti a výčitek pozůstalých těch, kteří měli tu smůlu, že se s ním setkali. Jako příběh, který se zakládá na skutečné události, skýtá velký potenciál. Nesměl by se ho však ujmout televizní štáb s téměř nulovým rozpočtem. I když je pravda, že na tento film nebyly potřeba horentní sumy, chtělo to zjevně více režisérské invence při práci s kamerou, aby divák vychutnal onu tísnivou atmosféru při (zjevně posledním) setkání s Charliem. Titulní roli obsadil mladík, který velmi připomíná Vince Vaughna, který však nedokázal v dechnout postavě život. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Film poměrně věrný skutečné předloze, leč poměrně nekvalitně nahraný, taky trochu nudný. Je to škoda. Hodnocení: 50 % ()

Reklama

Reklama