Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Četař americké armády, který se účastnil 1. sv. války, vede jednotku odstřelovačů ve stejné divizi, jako kdysi před lety sám sloužil. Jednotka se účastní bojů v severní části Afriky, která spadá pod vichistickou vládu ve Francii, vylodění na Sicílii a v Itálii, vylodění v Normandii na pláži Omaha a dostává se až do obsazení Německa. Během těchto dobrodružství se jednotka dostane do několika konfliktů s civilním obyvatelstvem - jako například s těhotnou Francouzskou, která se chystá rodit či do přestřelky v sanatoriu pro mentálně postižené. Paralelně s tím četeř vede malou osobní válku s vojínem Griffem, který veřejně projevuje své pacifistické smýšlení. Griffs nakonec ve stínu nepopsatelné hrůzy osvobozeného koncentračního tábora uzná, že někdy je třeba vzít do ruky zbraň

INFO O ROZŠÍŘENÉ VERZI: Jeden z nejproslulejších válečných filmů se téměř po čtvrtstoletí od své premiéry dočkal zásluhou filmového kritika a dokumentaristy Richarda Schickela nejlepšího možného zkompletování. Navzdory faktu, že na 113 minut zkrácený původní materiál čítal více než dvojnásobnou metráž, je velmi pravděpodobné, že verze, kterou Schickel zrestauroval za pomoci poznámek režiséra Samuela Fullera a kompletního scénáře, svými 160 minutami v podstatě odpovídá režisérově představě. Seržant První pěchotní divize (odtud název - označení na rukávu uniformy), ztělesněný Lee Marvinem, a čtyři jemu svěření mladíci procházejí v epizodicky vystavěném příběhu přes severní Afriku, Sicílii, pláž Omaha, Německo až do Československa. Navzdory geografickému rozmáchnutí, odkazujícímu až k epickému velkofilmu, redukuje Fuller druhou světovou válku pouze na pět jedinců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé. Ľúbil sa mi príbeh, ktorý mapuje frontu 2 sv. vojny od Afriky, cez Normandiu až po Československo. Lee Marvin je drsňák, ktorého by ste nemali problém nasledovať, spoľahlivo ťahá film v pred a obvykle za sebou necháva mŕtvych náckov, nádhernú výpravu, či frajerské hlášky. No problém vidím hlavne v celkovom strihu. Ako vidím tak sú dve verzia a ta druha ma dokonca o hodinu viac. Mal som pocit, že sa v tejto kino verzii dosť strihá a celý ten strih mi prišiel niekedy dosť rýchly. Nemal som s tým vyložene problém, film mal aspoň spád a dobré tempo, ale niekedy by niektoré scény chcelo trošku viac predlžiť. 70% - 3* ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Pro mě Velká červená jednička patří k těm působivým válečným filmům. Po filmové stránce je sice takový... nejspíš musím říct naivní a zastaralý, respektive je prostě zřejmé, že Sam Fuller ještě patří k tomu starému Hollywoodu a mezi kinematografií začátku osmdesátých let takhle vedený film působí prostě jako zjevení z dob minulých. Při sledování jsem si vzpomněla na italský film Velká válka, který je z roku 59, a tam někam bych Jedničku asi pocitově zařadila. Navíc rámuje a proplétá vyprávění humorem, i tak ale dokáže stavět z velmi silných surových obrazů a autenticky dýchajících detailů. Oproti jednoduchému voice-overu mluví velmi důrazně mimoslovně a to ve mě vyvolává divácký zážitek takového kalibru, že jsou všechny ostatní nedostatky nebo námitky s gustem zameteny pod koberec. Navíc bych řekla, že to bude moje nejoblíbenější role Leeho Marvina, i když mám v jeho filmografii zatím ještě mezery. A stejně mi přijde šílené, že on i režisér tady pro kamery inscenují, čím si reálně prošli. ()

Reklama

alchac 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že všechny US druhosvětovoválečné filmy z tohoto období mají společné to, že v nich tvůrci bez nejmenších skrupulí namalují na vylepšené Shermany (v tomto případě izraelské "Super Shermany") hákenkrajc a vydávají je za panzery. Rozdíl by poznal i napůl slepý Křovák. No, tak to jen takové žlučovité odplivnutí na začátek. Takže, abych nějak sofistikovaně rozebral toto filmové dílo: nuda, nuda, nuda, klišé, nuda, kraviny, patos, nuda, ještě větší kraviny, belgická jídelní scéna (dobrý!), nuda, nuda, patos. P.S.: A propos, pokud jste po přečtení obsahu natěšeni na film o jednotce snajprů (tak jako jsem byl i já), budete hrubě zklamáni, neb jde o značně útržkovitý...no, řekněme příběh pěti normálních bigošů. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající a nedoceněný válečný film. Jedná se o víceméně povídkové vyprávění o jedné jednotce US Army. Všichni hrají příjemně civilně, hlavně seržant Lee Marvina je úplně jako skutečný. Film sice vypráví o (téměř) nepřemožitené jednotce, ale po všech stránkách opravdově. Sám režisér Samuel Fuller bojoval ve válce. Patos, sentiment, nebo patriotismus se zde rovněž neobjeví. Realistický válečný film, který má na víc. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že právě tenhle film tu má tak málo procent. Přitom nápad je jasnej a stáří se na něm vůbec nepoznamenalo. Dobře skloubí jak negativní antiválečný myšlenky, tak ryzí válečnou atmosféru a pořád se něco děje. Vždyť to je o rotě, která si prošla celou válku. Celou válku! To znamená, že film se odehrává v Africe, Sicílii, Anglii, Ardenách, Německu...dokonce je tam i znázorněný Den D. Tak komplexní válečný film jsem opravdu ještě neviděl, shrnutý do jednoho dvouhodinového příběhu. A popravdě mě to nudit skutečně nedokázalo. Nechápu, kde zdejší uživatelé vzali, že je to nuda. Proto doufám, že si ostatní z nich nevezmou příklad a podívají se na tento parádní kousek, který se kdesi zapomněl, ale přitom se bude řadit mezi jedny z těch lepších, pokud ne i nejlepších tehdejší doby. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (17)

  • V roce 2005 propůjčil svůj hlas Mark Hamil, představitel Griffa, k videohře "Call Of Duty 2: Big Red One". (J.A.K.)
  • U rybníka stojí cedule s českým nápisem „Koupání zakázáno“. (Stegman)
  • Samuel Fuller měl dvě verze finálního sestřihu, první byl čtyřhodinový a druhý dvojhodinoví, přičemž oba byly zamítnuty studiem. (J.A.K.)

Reklama

Reklama