Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

classic 

všechny recenze uživatele

RENESANCIA(znovuzrodenie),MICHELANGELO Buonarroti(1475-1564) bol taliansky WORKOHOLIK,Práca je pre neho číra povinnosť,ktorá spočíva v tom:práca do úmoru,do vyčerpania,pokiaľ nebude DIELO FINISHED... Socha Dávida mu trvala od roku 1501-04,ktorá je z mramoru,a tak tu využíva svoje nadanie,t.j SOCHÁRSTVO,čo onedlho ho čaká JOB života,zákazka,ktorá mu preverí ako je na tom s nervami,t.j preorientuje sa na MALIARA na príkaz PÁPEŽA JÚLIUSA II,„Bojovný pápež“ dostáva za úlohu,aby namaľoval strop známej Sixtínskej kaplnky... Toľko sa zoznámenie so stručnou históriou... MICHELANGELO a PÁPEŽ boli obidvaja extrémne tvrdohlaví muži,ktorí si tzv.liezli po krku,každý z nich vyžadoval dokonalosť,o ktorú sa snažil prvý menovaný.CHARLTON HESTON JE Michelangelom celým telom a dušou,som ohromený,čo tento človek dokáže urobiť pre rolu,ktorá potrebuje silnú osobnosť,BEN-HUR je jasne dokázateľný,že Charlton je velikán.NASADENIE,ktoré ma udivuje.REX HARRISON ako pápež je tiež excelentný,neustále si dokazujú,že nepoznajú medze.Také výborné herecké výkony,ktoré nie sú nominované na OSCAR. CARROL REED je režisér,od ktorého som videl OLIVERA,či TRETIEHO MUŽA,ale tento je taký zaujímavý,že tie dva na to nestačili... K tomuto snímku som sa dostal náhodou,keď som klikal na kameramana LEONA SHAMROYA,ktorý ma presvedčil,že žezlo mu zákonite patrí,skvelá pôsobivá cinematography,hudba ALEXA NORTHA je umeleckým zadosťučinením pre ucho,kostýmy,výprava a zvuk-CLASSIC. Som nadšený,budem si pamätať obidvoch hercov,ale aj MICHELANGELA a Júliusa 2. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Opravdu velkolepý film, který skvěle zachytil velkolepost Michelangelova díla. Hlavní hvězdou filmu pro mě nebyl kupodivu Heston, ale papež-válečník Julius II. v podání Rexe Harrisona, který si ve své roli vedl opravdu skvěle. Já osobně bych docela oželel dvanáctiminutový "dokument" o Michelangelovu dílu v úvodu snímku. To byla pro mě trochu brzda hned na začátek. Ovšem samotnému filmu nelze vytknout nic. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Vaše svátost měla jinou představu." ----- "Ano, já jsem chtěl strop - on udělá zázrak." ----- Starosvětsky poctivé výpravné pojednání o dvou opravdových mužích, velice paličatých a velice hrdých. Měli své chyby - spoustu chyb -  a v mnohém spolu nesouhlasili, leč vážili si jeden druhého ... a jejich osudy ani zdaleka nespojoval jen strop Sixtinské kaple. Velice přesvědčivých 5* ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Exkluzivní velkofilm. Potenciální divák by se neměl zaleknout námětu, resp. životopisného žánru, kdy se může zdát, že příběh o Michelangelovi a jeho práci na výzdobě Sixtinské kaple bude nuda. Opak je pravdou. Brilantní herecké výkony a skvělé dialogy okořeňují děj, který není příliš bohatý na akci, ale přesto zapůsobí svoji věrohodností a střetem výrazných osobností a odlišných charakterů z rozlišného prostředí. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Vynikající historické drama o vzájemné úctě mezi papežem Juliem II a Michelangelem. Zatímco papež se věnuje hlavně dobývání Evropy v čele římských vojsk, zaměstná sochaře Michelangela, aby vymaloval Sixtinskou kapli. Ten by sice rád stvořil sochu (Davida), na kterou získává vhodný kámen, ale podrobuje se a všechen svůj talent vkládá do fresek v kapli. Velice působivý snímek především díky hlavním představitelům - Rex Harrison a Charlton Heston. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Filmaři nedostali povolení točit v Sixtinské kapli, a tak museli vytvořit repliku ve studiu v Římě. (liquido26)
  • Na východní zdi Sixtinské kaple vidíme dvě fresky namalované v 70. letech 16. století Matteem de Lecce a Arrigem Paludanem. Vzhledem k tomu, že film se odehrává v letech 1508-1512, tyto fresky v té době na zdi být nemohly. (liquido26)
  • Rex Harrison si odmítl nechat narůst plnovous, přestože ho skutečný papež Julius II. nosil. (liquido26)

Reklama

Reklama