Reklama

Reklama

Metoda

  • Argentina El método (více)
Trailer

Obsahy(1)

Madrid. Tisíce lidí demonstrují proti zasedání Mezinárodního měnového fondu. V této napjaté atmosféře probíhá v mrakodrapu nadnárodní finanční společnosti konkurz na obsazení vysoké manažerské pozice. Sedm kandidátů prochází výběrovým řízením, spočívajícím v aplikaci tzv. Gronholmovy metody: vylučovací metody na základě psychologických testů, kterým byli po 1. světové válce podrobováni důstojníci německé armády. Nakonec ji převzaly i nadnárodní společnosti... Po absolvování nesmyslného byrokratického labyrintu je principem testu rafinovaně stupňované drama vzájemné podezřívavosti a lámání charakterů, vytváření aliancí a ponižující manipulace, alibisticky se zaštiťující heslem „Nikdo tě nenutí“. Někteří z kandidátů by nakonec raději stáli na ulici mezi demonstranty, ale nemají odvahu si to přiznat... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (212)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Španielský konverzačný film, ktorý sa takmer celý odohráva v jednej miestnosti. Je nutné uznať, že tvorcovia v tomto prípade vytrieskali z minima takmer maximum. Píšem takmer, pretože Nikita Michalkov svojim fenomenálnym remakom filmu 12 dokázal "maximálne maximum". Nudiť sa určite nebudete ani sekundu, pretože každý rozhovor, každá konfrontácia a ostrejšia výmena názorov vám, to jednoducho nedovolí. Demonštrácia za oknami vysokej budovy má naozaj iba okrajový význam a film by sa bez nej určite obišiel. Trošku rozpačito na mňa zapôsobil aj samotný záver, ale nie natoľko, aby som uberal na hodnotení. Na konverzačný film naozaj veľmi, veľmi slušné. 80%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco prepracovaná záležitosť, ktorá si získa hlavne hĺbavejšieho diváka. Bola to hra a čo je hlavné, hra veľmi funkčná. Hra s divákom, ktorá chytí už od začiatku a nepustí až do finálneho rozuzlenia kto z koho. Až na pár momentov som veľmi spokojný aj s tým, ako sa tu autori vyhrali s charaktermi postáv a hlavne akú metodiku a slovné pasce na to použili. Poučný snímok. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

1 místnost, 7 kandidátů na jeden pracovní post a „vedení“, které se pomocí psychologického nátlaku, obratné manipulace...(neplést si se zastrašováním) snaží při „pracovním pohovoru“ vybrat nejschopnějšího kandidáta z dotyčných. Skutečný charakter člověka se totiž pozná ve vyhrocených (krizových) situacích. Bude dotyčný schopen vést firmu, nesesype se při prvním problému, bude schopen firmu nadřadit svému soukromí?! (Tohle nelze naučit, člověk se s tímto musí narodit, dá se to pouze rozvíjet). A vítězem se stává.....“největší bezpáteřní svině“. O (mnohem) větším přesahu snímku dostatečně svědčí fakt, že se tvůrci nespokojili "pouze" s polohou boj o pracov. pozici (viz včlenění sekvencí v podobě probíhající demonstrace MMF). Sice pouze "lehkým" nástinem" tam za okny zuří demonstrace, ale koneckonců i důležité otázky pohovoru se citelně otírají o toto téma. O samotném konci netřeba jakéhokoliv komentáře. Mám rád tyhle komorní „klaustrofobické“ psychologické snímky (ve stylu 12 Angry men, popř. 12) odehrávající se v uzavřených stísněných prostorách, kladoucí důraz na samotné dialogy a verbální souboje „face to face“. K úplné (mé) spokojenosti scházelo ještě VíCE (při)tlačit na pilu, ale i tak panuje s výslednou podobou převážně spokojenost. Pouze zcela nesouhlasím s interpretací přesněji řečeno nastolenou (volně ve vzduchu poletující myšlenkou): výhra, ale za jakou cenu? Na těchto důležitých postech v drtivých počtech případů sedí lidé nazýváni valnou většinou odpornými kreaturami s pokřivenou morálkou. Dotyční se ovšem tak necítí, popř. s touto skutečností nemají nejmenší problém. (O jejich zdraví "starost" mít opravdu nemusíte...spánek mají naprosto klidný). Neříkám, že je to dobře či špatně, to ponechám na každém z vás.... Pouze s dovětkem, že i takoví lidé jsou potřeba. Být svět tvořen pouze „dobráky“, mám silný pocit, že bychom se „samou láskou a pochopením“ navzájem postříleli a koneckonců i ta matička příroda si s nastolením "rovnováhy" (vy)pomáhá v podobě predátorů. Na druhou stranu, (si v konfrontaci s nimi), člověk občas připadá jako věc. To ze mě mluví osobní zkušenost(i)...... a za sebe JEDNOZNAČNĚ říkám, žít v takovém světě, (který bude složen z valné většiny z takovýchto lidí), bych JÁ žít nechtěl. Stačí, že nám vládnou... 90% s dovětkem, že tu 5-tou * si ponechávám v zásobě pro druhou projekci. p.s. zajímavý (výstižný) komentář uživ. gudaulin ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Po výborném rozjezdu v první půlce, kde se nám představí jednotliví uchazeči a následná metoda výběru, jsem byl nadšený. Příběh číšil originalitou, úkoly byly zajímavé a psychologický teror se pěkně stupňoval. Problém však přichází s druhou polovinou, kde jakoby scénaristům úplně došly nápady, dlouho se příběh plácá na místě, úkoly už přecházejí do stereotypní nudy a celkově se film sekne na čistě psychologické lince, ale úplně zapomíná na budovanou atmosféru, akci, napětí nebo se bojí jakkoliv přitvrdit. Samotný závěr mě pak už zklamal úplně, protože nám vlastně nic neřekl a jen za filmem zabouchl dveře. Veliká škoda, od podobné španělské tvorby jsem čekal něco více a potenciál tady byl, ale to, jak jej v průběhu filmu zazdili, mě bude mrzet ještě dlouhou dobu... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Opravdu výborná psychologická konverzačka, která by lehkým sestříháním získala punc dokonalosti. Ale na druhou stranu, ty přestávky, které bohužel trochu snižovaly aktuální napětí, zde však ani zdaleka nebyly zbytečně, spíš naopak, měly za úkol proklepnout kandidáty ve chvíli, kdy si mysleli, že testováni nejsou, vyvolat u nich pocit zdánlivého bezpečí. Co se týče pointy, možná trošku zklamaný jsem, napodobení Cleesova odkazu (navíc mi ho částečně podsouvala i kamera) by mi přišlo více než trefné a navíc dokonale cynické, ale závěr v této podobě vyznívá zase mnohem více pragmaticky (alespoň ve světle dnešního světa), takže proč ne. I když, dle daných pravidel (pokud jsem natolik naivní a věřím, že zde vůbec nějaká byla), se tvůrci se svým vítězem tak trochu sekli (nebo plichta?). V každém případě nemůžu a vlastně ani nechci jít pod 5*, sice slabších, ale v daném žánru jde bez debat o jednoho z nejlepších zástupců, takže zasloužených. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama