Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Malá Terezka přijíždí na prázdniny k babičce a dědovi, kteří tvoří svéráznou dvojici. Zatímco děda Malý, vesnický všeuměl, se celý život pokouší, samozřejmě marně, létat na rogalu, jeho žena vše shovívavě pozoruje a v klidu přitom pokuřuje doutníky. Prázdninová pohoda však netrvá dlouho. Místní zbohatlík a nepoctivec Napakunk chce, aby mu děda vyřezal sochu jeho dcery Pepiny v životní velikosti. Děda však odmítne. Pepina je totiž tak tlustá, že nenajde tak silné dřevo. Další den proto Napakunk porazí památnou lípu, pod níž se kdysi děda seznámil s babičkou, a přiveze ji dědovi. Ten ho však vyhodí a rozzlobený lakomec v noci zničí strašidelný park, který děda vyrobil pro Terezku. Té se podaří zachránit jediné dřevěné strašidýlko, Cvikýře. Ten nečekaně obživne a předvede Terezce své zázračné dovednosti. Nemůže sice konat dobré skutky, jen strašit, ale i toho dokáže Terezka využít. Od té chvíle se Napakunk stává obětí soustředěného útoku zlomyslných kouzel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (89)

Arccos

všechny recenze uživatele

Upřímně, je to spíše slabší, scénář i herecké výkony. Důvod, proč nemůžu ohodnotit, je ale ryze osobní vztah k tomuto filmu - natáčel se totiž v naší a sousední dědině a okolí. Dědečkova strašidla strašila (ve všech významech tohoto slova) na zahrádce domu ještě donedávna a možná, že tam ještě pořád jsou. EDIT PO LETECH: Tak strašidla tam už nejsou, stejně jako ten dům... ()

Eisenmann 

všechny recenze uživatele

Na tenhle příběh jsem se strašně rád koukal jako malý. Má to vtip, je v tom cosi tajemného a herecké výkony jsou tak opravdové, zejména pan Hrušínský, že mě to dokázalo přikovat k televizi. Je to jednoduše milá rodinná filmová záležitost, kterou kdykoliv rád uvidím na obrazovkách už třeba jen proto, abych si zavzpomínal. ()

Reklama

Tunri 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem se strašidel z filmu bála, ale teď, po deseti letech, tenhle film zbožňuju, hlavně kvůli panu Hrušínskému a babičce Štěpánkové. Triky jsou sice nic moc, hlavní postava má docela zřetelně paruku, kterou také mohli vybrat méně okatou, ale příběh je hezký, moralizace příjemná a herecké obsazení povedené. Rodinná pohádková komedie, ale kvůli té vrbě se mi chtělo brečet. Pět hvězdiček pro originalitu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Film mého dětství. Vždycky jsem potají záviděl malé Terezce ty strašidla, jak pro ní její děda udělal :-). Zajímavá herecká dvojice Hrušínský st.-Štěpánková, která působí dost různorodě a komicky. Nesmím také zapomenout na let rogalem a nežádané obarvení vlasů malé Terezky. Nevím proč, ale když někdo řekne, že tetování a resp. snaha zbavit se ho je bolestivé, vždy si vybavím scénu s panem Dočolomanským... ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Strašidla z Vikýře jsou pro mne obrovským překvapením. Podle mne je to jeden z nejlepších rodinných filmů, který v sobě má příchuť moderní pohádky a také něčeho trošku strašidelného. Tím je samotné oživlé strašidlo Cvikýř, které vyrobil dědek Malý, věčný snílek, že jednou sám vzlétne na svém vlastnoručně vyrobeném kluzáku. Strašidlo je milé, roztomilé, i když také dělá nějaké ty lumpárny a hodně se podobá samotnému dědkovi Malému. Hlas Jiřiny Bohdalové je už takovou samozřejmostí u takového pohádkového strašidla... Další zajímavou postavou je zbohatlík Napakunk, takový malý kmotr místní vesnice, který si potrpí na sochy svých dog, jenž vypadají jako dalmatinové. Jejich přemísťování z brány na střechu a zase do postele bylo fakt srandovní, stejně jako vylitý kýbl černé barvy na malou Terezku, rozřezávání přilby Hrušínského a Dočolomanského snaha zbavit se svého tetování. Celá tato moderní pohádka se hemží úsměvnými scénami, nádhernými, i když lehkými filmovými triky a navozuje příjemnou rodinnou podívanou. [4931. hodnocení, 84. komentář, 61%] ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Vůz, v kterém ve filmu jezdil Napakunk (Josef Somr), byl Mercedes Benz W 123 vyráběný od roku 1976. (JARDAHONDA)
  • Natáčeno v obci Machová v okrese Zlín. Dále v obcích Kojetín a Mysločovice, na zámku Račice, lomu Drysice a Kroměříži. (Vitex26)

Reklama

Reklama