Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (371)

nunka 

všechny recenze uživatele

Chance nie je žiaden mentálny atlét, rád sa díva na TV, rozumie prírode, cíti s ňou a okolitý svet pozná len z televíznej bedne. Jeho život je jednoduchý a je v ňom dokonale šťastný (vďaka svojej intelektovej kapacite).... Peter Sellers mu svojím vzhľadom dodal správnu štipku elegancie, "serióznosti" a grotesky. Scenár jeho plochú emotivitu skúša viacerými absurdnými zážitkami, tá je permanentne svojská. Chance ako filmová postava je maximálne originálna, bravúrne herecky prevedená! Dej mi šak miestami prišiel slabý, chvíľkami zbytočne sarkasticky vygradovaný, čím na povrch pretlačilo bezduchý humor a divácku rozpačitosť. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Labutí píseň Petera Sellerse. Geniální filmová adaptace knihy Jerzy Kosinskiho. Formálně i strukturálně čistý film - bez experimentálních střihových přechodů, bez progresivní práce s kamerou, a také bez zbytečného větvení jednoduchého příběhového rámce - poklona jednoduchosti a přímočarého vyprávění... Jedna základní dějová linie sledující prostý příběh mentálně retardovaného (či možná autistického?) zahradníka, jenž si své povolání nese později i ve svém jméně... Oslava umírněného herectví Peter Sellerse, který za tímhle projektem stojí především - to on si ho vymohl na studiu a považoval ho za svou bilanční uměleckou šanci. Peter Sellers tu hraje tak, že v podstatě svým hereckým výrazem neguje celou svou předešlou hereckou tvůrčí dráhu - zmizelo všechno přehrávání, prvoplánová situační komika, humor založený na pantomimě a gagu, přichází skutečné herecké mistrovství nebo možná kontemplace - člověk bez osobnosti, bez smyslu empatie, jehož ostatní považují za génia...kdo ví, co všechno Peter Sellers v tomto podobenství viděl... Na diváka působí především dva silné momenty - ta čistota, jednoduchost (jakoby tvůrci osekali vše nepotřebné a přebývající důsledně poučeni premisou Occamovy břitvy) a satirické vyznění... Satira útočící na televizní základ americké ,,televizní" demokracie, na zaslepenost světa mocných, kteří mezi sebe často vezmou člověka podobného Chancymu Zahradníkovi...ale i na nás samotné, na to, jak si konstruujeme mínění o objektu na základě torza skutečně relevantních informací... Tenhle film přesto nádherně pohladí a i vy můžete spolu s postavou Petera Sellerse díky našemu přínosnému mediálnímu věku empaticky říci: Byl jsem při tom... ()

Reklama

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::::: Geniální dílo s geniálním a brilantním hereckým výkonem Petera Sellerse ! Na to, jak byl film dlouhý, jsem se nenudil ani chviličku ! Moc krásný, inspirující a laskavý film. Na tohle se můžu dívat kdykoliv a kdekoliv, kde je televize a elektřina ;-) ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Milý a kvalitní film. Ale: po celou dobu jsem se cítil krajně nepříjemně, že se to musí každou chvíli zvrtnout. Všichni prozří a chudák zahradník bude za hlupáka. Ale nestalo se to, což mě opravdu překvapilo. Líbilo se mi, že autor předlohy je zároveň autorem scénáře, tak by to mělo být. Klady filmu jmenovat nebudu, protože jich je nespočet, zápory nenacházím. Přesto nedávám plné hodnocení, proč? Sám nevím, prostě mě to až tak nezaujalo...HUDBA: Johnny Mandel ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chudák Hal Ashby nevedel, že dal týmto filmom podnet pre všetkých idiotov v Čechách a na Slovensku, ako sa stať politikom. Ich činy mi pripomínajú geniálne politické a ekonomické nápady záhradníka Chancea. Jednou z vád tejto vydarenej politickej a spoločenskej satiry je jej prílišná dĺžka. Takto pôsobí občas trochu rozťahane. Nič iné som zo Sellersom nevidel, takže prekvapený z jeho obsadenia proti jeho typu nie som. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Po vydání knihy a zajištění práv na její zfilmování získal Peter Sellers hlavní roli. Ihned zaslal Jerzymu Kosińskému telegram, kde stálo: „Zahradník je připraven do práce“. (HellFire)
  • Hal Ashby si ve filmu zahrál malé cameo muže u pořadače dokumentů. (Terva)
  • Natáčelo se také na usedlosti Biltmore Estate v Severní Karolíně. (džanik)

Reklama

Reklama