Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Tento, poltergeistovskou tematikou sa zaoberajúci film som videl už dávnejšie (asi v TV) a hoci sa mi páčil, z nejakých záhadných dôvodov som naň pozabudol, takže keď som naň nedávno náhodou natrafil, neváhal som si ho ďalšou projekciou opäť pripomenúť. The Entity je pozoruhodným, mrazivým hororom s parádnou atmosférou, ktorému vo väčšom rozlete zabránil jedine nižší rozpočet. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny filmu jsou skoro na 5 hvězd, závěr až na finální tečku je snad skoro na odpad. Bytost jsem viděl už kdysi jako chlapec ještě s mlíkem u brady a tehdy se mi moc nelíbila, snad jen ty hanbaté scény:) Po letech už je to o hodně lepší zážitek ( hanbaté scény už tak neprožívám:) a ty první dvě třetiny jsou vynikající duchařinou, ne příliš strašidelnou, ale strhující a napínavou, vše ale směřuje k "technickému vyvrcholení" v rámci laboratorního pokusu a to je hooodně nepovedené, ale údajně to byl film podle skutečných událostí, no budiž..pak ale přišla finální tečka v podobě jedné jediné věty a zas mi to zlepšilo náladu. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem, že to bude o něčem jiném. Už jen to, že hned v prvních pár minutách se duch projeví tak brutálně, je chyba, aspoň co se týče budování napětí. Spíš než horor jsem to viděla jako mysteriózní film o tom, jak onu bytost zneškodnit s přispěním vědy, což strašidelnosti ubírá ještě víc. Největším pozitivem je pro mě výkon hlavní hrdinky, které mi bylo líto, sem tam dobrá atmosféra a hudba. Doktor mi vadil. Že to je podle skutečné události se mnou moc nehnulo. A chvílemi jsem se strašně nudila. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jdu oznámit znásilnění neviditelnou bytostí, pravděpodobně mužského pohlaví, navíc silně zapáchající. S tímhle absurdním bludem přichází rozrušená (a možná i vzrušená) Carla Morenová na psychiatrii a jen zázrakem ji tam rovnou nehospitalizují. Nejde však o výplod pomatené mysli, protože útoky neznámé entity jsou hmatatelné a stupňují se. Než se postižená žena stačí z hrůzného zážitku vzpamatovat, má dům plný parapsychologů, a je zralá na blázinec. Dvouhodinová stopáž potrápí diváka stejnou měrou jako duch naši nebohou hrdinku v podání talentované Barbary Hershey. Přičemž první hodina je téměř strhující a podkreslená neobyčejně nadčasovou hudbou Charlese Bernsteina, kdy se jedná o velmi sugestivní zážitek. Jenže story, která mimochodem vychází ze skutečné události, postupem času řídne a jeví se jako neúměrně natahovaná, což je škoda, a kdyby tvůrci uměli skončit včas a o dobrou půl hodinu film ošidili, tak by se jednalo o sevřený hororový zážitek. Film už v závěru divákovu pozornost neudržel tak, jako po slibném rozjezdu, vyjma erotického zabarvení, ve kterém odhalíme, že hlavní hvězda filmu si s depilací hlavu neláme, však to byla osmdesátá léta a všichni měly bobříky, ale nikoliv mlčení. Sidney J.Furie, ještě než se propadl do tenat zapomnění, se jevil jako velmi talentovaný režisér, který si vyzkoušel i hororový žánr, ale postupem času jeho kariéra zcela upadla. Barbara Hershey s Ronem Silverem film utáhli, ale nějakého velkého rozuzlení jsme se nedobrali. Výsledkem je slušná a místy napínavá hororová jízda s nezaměnitelnou osmdesátkovou atmosférou a skvělým hudebním motivem k tomu. Duchové, třeste se! 60% ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Bytosť” je mimoriadne desivý (pomenej známy) horor, nakrútený podľa skutočných udalostí, s obsahom samých, paranormálnych javov a jedného poltergeista, na jednej strane a s oponentmi, to jest skeptickými doktormi, na strane druhej, pričom v strede celého diania sa nachádza človek, ktorý nielenže zažíva návštevy, doplnené i o časté znásilnenia týmto extrémne, »nadržaným démonom« , ale zároveň sa snaží hľadať pomoc aj u «odborníkov» , kedy trebárs taký dr. Phil Sneiderman, prisudzuje tieto, podľa neho halucinačné a hysterické stavy, najskôr vnútorným, psychologickým problémom, prameniacich z minulosti, skrátka je viac presvedčený o tom, že si v podstate iba „vymýšľa” , aby bola proste zaujímavá, než by skôr uveril teórii »lovcov duchov« , ktorými doslova pohŕda, čo je niečo, ako mysteriózny, kultový seriál The X-Files, kde postavy Foxa Muldera a Dany Scully, boli na tom nejako podobne... Už divák pred obrazovkami veľmi dobre vie, že Carla Moran je neuveriteľne atraktívna, rozvedená žena s tromi deťmi z dvoch vzťahov, ktorá vonkoncom len tak bohapusto nefantazíruje, keďže to, čo sa jej momentálne deje, to sú všetko samé, explicitné a sugestívne sekvencie, ktoré časom ešte poriadne pritvrdzujú, ktorých svedkami budú taktiež aj niektorí, zrovna prítomní, ale i napriek tomu, ako sa povie: „Najviac si to odserie najmä ona” (prepáčte za hrubý výraz !). Barbara Hershey podáva naprosto strhujúci, herecký výkon, ktorý chcel oveľa viac odvahy, než povedzme, metodického herectva, a la Meryl Streep. Režiséra Sidneyho J. Furieho, jednak považujem za akéhosi «béčkového tvorcu» , ale "The Entity" z roku 1982, je totálny majstrštyk, ktorý mu vyšiel perfektne ! Pozoruhodný strih profesionálneho strihača Franka J. Uriostea a depresívna kamera Stephena H. Buruma, len vylepšujú celkovú atmosféru a dojmy. PS: Vďaka za typ Martymu Scorsesemu. Pozrite si ho aj vy, všetci ostatní. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Pro scény, kde se entita dotýká Carly Moran (Barbara Hershey) vymyslel tým speciálních efektů systém přístrojů, pomocí kterých byli schopni foukat horký vzduch. (HellFire)
  • Podobný prípad sa mal skutočne odohrať v roku 1974. O takých zážitkoch hovorí žena menom Doris Bither z Kalifornie. (joske88)
  • Syn skutečné Carly Moran popisoval, jak byla jeho matka při jednom z útoků odhozena a uhodila se do hlavy. Když se pokusil zakročit, byl taktéž odhozen a zlomil si ruku. Během natáčení této scény si David Labiosa hrající Billyho přivodil stejné zranění. (HellFire)

Reklama

Reklama