Reklama

Reklama

VOD (1)

Seznamte se se Stuartem Shorterem. Má rád alkohol a heroin. Užívá si bolest. A je bezdomovec, zklamaný světem a posedlý noži. Ovšem jeho životní příběh je absolutně úžasný. HBO si vám dovoluje představit filmovou adaptaci stejnojmenné autobiografie.  Spisovatel Alexander Masters se ohlíží zpět na život svého kamaráda Stuarta, bezdomovce a alkoholika, který v dětství zažil traumatickou událost. Krátký život Stuarta Shortera byl jeden velký chaos - bezdomovec, který si hrál s noži, holdoval drogám a alkoholu a měl sklon k násilí. Když se však setkal s Alexem, nabral jeho život nový směr. Alex se rozhodl, že o Stuartovi napíše knihu a Stuart ho přesvědčil, že má příběh koncipovat pozpátku, aby byl více vzrušující. Stuart tedy vypráví příteli dobrodružství svého života, líčí příběhy současnosti a postupně se vrací do dětství. Jeho osobitý smysl pro humor dodává tragikomický nádech. Historky o přepadení pošty, pokusech o sebevraždu a střídání nejrůznějších institucí umožňují Alexovi nahlédnout do zcela odlišného světa. Náhle není tak těžké pochopit, jak se mohl Stuartův život vymknout kontrole. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

Sykii 

všechny recenze uživatele

Takhle zřízeného Hardyho jsem ještě teda neviděl a je pravda, že tuhle roli zahrál opravdu skvěle. Největší věc je tady scénář a největší řádky tady pocházejí ze Stuarta Shortera. I když je Stuart na mizině vypadá to jako by byl hodně inteligentní nebo normálně schopný muž alespoň tak na mě to působilo někdy, jen prostě udělal několik špatných rozhodnutí. Myslím že stojí za to se na film jednou podívat. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Většina filmů z dílny HBO má solidní dávku kvality, ale taky málokdy někoho překvapí. Bejvaj takovou čtyř-tří hvězdičkovou záležitostí. Když se seženou obstojný herci (a většinou je aspoň jeden známější,např. Rickman v "Something the lord made"), diváka většinou čeká fajn zážitek. Nic nedrhne, nic neskřípe, nic nevybočuje. Pokud má někdo rád filmy o zástupci spodiny, co vypráví svůj příběh a diváka pomalu a jistě nutí s ním sympatizovat - i přes značné osobní nedostatky (alkoholismus, násilí, kradení, fetování, odpudivý zjev apod.), nevidím důvod, proč by se jim Stuart nelíbil. Má to zajímavou postavu, má to vtip, sympatického Cumberbatcha a skvělého Hardyho, dokáže to být dojemný, ale neutápí se to v sentimentu. A nakonec si taky rejpnu do angličtiny - Hardyho "mluva" není nejlepší způsob jak natrénovat angličtinu, kdybych neschrastila anglický titule, bylo by to, jako kdyby mluvil hindštinou. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem se tomuto filmu od začátku hrozně bránila a snažila se to vidět z pohledu odměřeného diváka, který nebude hodnotit dobře jen na základě toho, že právě viděl další smutný příběh, který se k tomu opravdu stal.. Přestože měl Stuart i dobré chvilky, stále to byl pouliční rváč, alkoholik, závislák na heroinu a sociopat se slabostí pro nože. Takových většinou neumím litovat, protože někdo se prostě zvedne a jde dál, Stuart se v tom rád máchal a všechny své výtržnosti sváděl na to zlé, co se mu přihodilo. Je na každém člověku, jakou si zvolí cestu, je na každém člověku, jak se s tím popere.. je to jeho volba. Na druhou stranu jsme každý jiný a život občas zasazuje jednu ránu za druhou.. Co se filmu týče, je to takové vděčné téma, ale i já se přidávám na stranu většiny, které nakonec bylo Stuarta líto (přestože jsem se tomu úpěnlivě bránila!), já však nedokážu dát více než tři hvězdičky, protože mě to zase až tolik nevzalo a klidně bych brala více sentimentu (to, jak se SPOILER!! divák dozví, že hlavní postava zemřela, bylo naprosto bez emocí a vyznělo to asi jako scéna, když někdo ve filmu zjistí, že nezaplatil účet, prostě to s divákem nehne KONEC SPOILERU). Jinak tleskám Hardymu, původně mi připadalo, že přehrává, ale v závěru byl výborný, narozdíl od Cumberbatche, ten ani neměl co hrát. Mimochodem Hardyho angličtina mi tedy nepřipadala tak strašná a to prosím nemám dokonalou angličtinu. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Léta před tím, než se z Benedicta Cumberbatche stal geniální Sherlock a z Toma Hardyho drsný záporák Bane a popularita jejich osobností nabyla monstrózních rozměrů, prožili spolu nezapomenutelné chvíle coby dvojka nesourodých a neobvyklých přátel. Zatímco Ben zastává civilní roli "obyčejného" a vyrovnaného Alexandra Masterse, a v tom co jeho role může nabídnout, je výborný, Tom coby Stuart Shorter, je mu dokonalým protikladem a herecky toho má však víc, co říct. Silný scénář, výborně zpracované téma a v hlavní roli dva z nejtalentovanějších Britů současnosti. Prostě jeden z nekonečného množství brilantních kousků s nálepkou Made in Britain:) "Občas si myslím, že jsem ďáblovo dítě. Pustil jsem ďábla dovnitř. Teď ho nemůžu dostat ven. Snažil jsem se. Vypálit ho ven, vyřezat ho ven... Ani si nevšiml." ()

KoRniky 

všechny recenze uživatele

Příběhy podle skutečné události na mě vždycky zapůsobí mnohem silněji, než jiné... Hardy mě s každým dalším filmem co s ním objevím přesvědčuje o tom, že je opravdu skvělý herec. Role podivínů a zvláštních existencí mu prostě sedí. Smutný příběh o tom, jak a proč se člověk může dostat až na dno. Bez titulků jsem se u toho celkem zapotila, Stuartova uhuhňaná angličtina musí dát zabrat i kdejakému studovanému filologovi, který nežil aspoň nějaký čas v Anglii. A když už jsme u toho, nemůžu se nepozastavit na komentářem uživatele Olík. Jistě, každý máme svůj nazor na herecké výkony, ale aby k tomuto výkonu ještě zmiňoval příšerný český dabing, no to ne prostě. Dabing nemá s filmem naprosto ale vůbec nic společné, jen mu ubližuje a dabing se má sakra zakázat!! Radši nebudu rozumět všemu, než abych měla dabingem domrvený zážitek z výborného filmu. _____ A dala jsem si tu práci a titulky udělala, tak je máte na titulkách com a doufám, že už se na to s dabingem nikdo nikdy nepodívá. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • V roli nenáviděného soudce se představil skutečný otec Benedicta Cumberbatche. (ilovebritain)
  • Budova pošty v záběrech z let 1979 a 1993 je skutečně původní pošta v Cambridge, nyní prázdný obchod. (akisha)
  • Za skvelý výkon alkoholického násilného narkomana Stuarta bol Tom Hardy nominovaný na cenu BAFTA TV Award. Rovnako film získal niekoľko cien, vrátane za najlepší scenár (Best TV Film) a najlepšiu drámu (Special Jury Prize, RTS Television Award). (Deftie)

Reklama

Reklama