Reklama

Reklama

VOD (1)

Seznamte se se Stuartem Shorterem. Má rád alkohol a heroin. Užívá si bolest. A je bezdomovec, zklamaný světem a posedlý noži. Ovšem jeho životní příběh je absolutně úžasný. HBO si vám dovoluje představit filmovou adaptaci stejnojmenné autobiografie.  Spisovatel Alexander Masters se ohlíží zpět na život svého kamaráda Stuarta, bezdomovce a alkoholika, který v dětství zažil traumatickou událost. Krátký život Stuarta Shortera byl jeden velký chaos - bezdomovec, který si hrál s noži, holdoval drogám a alkoholu a měl sklon k násilí. Když se však setkal s Alexem, nabral jeho život nový směr. Alex se rozhodl, že o Stuartovi napíše knihu a Stuart ho přesvědčil, že má příběh koncipovat pozpátku, aby byl více vzrušující. Stuart tedy vypráví příteli dobrodružství svého života, líčí příběhy současnosti a postupně se vrací do dětství. Jeho osobitý smysl pro humor dodává tragikomický nádech. Historky o přepadení pošty, pokusech o sebevraždu a střídání nejrůznějších institucí umožňují Alexovi nahlédnout do zcela odlišného světa. Náhle není tak těžké pochopit, jak se mohl Stuartův život vymknout kontrole. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

emma53 

všechny recenze uživatele

To, co zlomilo a nakonec i zabilo srdce takového kluka, jakým byl Stuart je moc smutný příběh. Důležitým momentem ve Stuartově životě je setkání s Alexem a my jsme tak mohli být jeho prostřednictvím svědky jednoho velmi krátkého a tragického života. Já se vůbec nedivím, že si po tomhle hereckém výkonu vybrali Toma Hardyho i do jedné z hlavních rolí v seriálu The Take jako Freddyho. Kdo viděl, pochopí. A Benedict byl jako vždy bezchybným hereckým partnerem. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zuřil jsem kvůli té nespravedlnosti. Ale tehdy poprvé v životě jsem se opravdu začal zajímat o bezdomovce.“ –„Odprejskni, kreténe!“ Poutavý příběh Stuarta, člověka na okraji společnosti („bezdomovec“ mi nepřijde vzhledem k viděnému jako příliš vystihující označení), ke kterému si však divák postupně nachází cestu stejně jako Alexander. A sbližování je to jak smutné, tak zábavné, resp. alespoň já se během toho depkaření několikrát zasmál. S tím souvisí i vtipná a nápaditá animace, která oživovala jinak docela mdlý vizuál (ale vzhledem k náběhu na dokumentární vyprávění jsem s ní neměl větší problém). A na celkové atmosféře se jistě podepisuje i výborná hudba. Důvodem, proč Stuartovi nemůžu a nechci přiklepnout 5*, je až přílišné idealizování Stuartova chování-čekal bych jednoznačně víc konfliktů, emocionálních výbuchů, přestřelení (ne jedno jediné, navíc ještě nijak zvlášť velké, kterého se k tomu ještě dopustí Alexander při společné večeři). „Hej to si poslechni. To je můj malej.“ – „Neznám tě, odprejskni, nechci s tebou mluvit!“ ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jména Benedict Cumberbatch a Tom Hardy jsou samy o sobě zárukou kvality, takže otázka zněla, kdo z nich zahraje lépe. Tipoval jsem prvního jmenovaného, ale nakonec souboj vyzněl naprosto jasně ve prospěch mumlajícího bezdomovce. Jak mě hned ze začátku štval, tak si mě stejně rychle získal. Stuart je zkrátka sympaťák, i když se utápí ve vzteku, drogách, smradu a depresi. Příběh jeho života působí zpočátku odlehčeně, ale záhy atmosféra zhoustne. Konec už je poctivě mrazivý, zvlášť moment, kdy do sebe všechno zapadne. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film miluju. Je smutný, ale na druhou stranu úžasně vtipný. Příběh o přátelství Stuarta (vynikající Tom Hardy) a Alexandra (rovněž vynikající Benedict Cumberbatch :)) mě skutečně dojal, zasáhl, pobavil a všechno. :) Skvělé vtipné scénky i silné dramatické momenty, píseň od Baby bird - You're gorgeous, ještě jednou - mí doslova mí milovaní herci, (Benny i Tom jsou tu tak mlaďouncí :) Film by si dle mého názoru zasloužil být u nás trochu známější. :) legrační rozhovor s herci - http://www.youtube.com/watch?v=_5SbV8VQBvE&feature=related, trailer: http://www.youtube.com/watch?v=zMBP99ZRxHM Alexander, do you want to stay for tea? My favorite: Convict Currey. We used to make in jail. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Pro mě teda silný undergorund. Příběh je to velmi silný a asi to není úplně pro každého. Velmi vtipnná záležitost je sledovat mladého Benedicta Cumberbatche, který se od toho dnešního liší jen dvěma vráskami na obličeji. Ovšem mnohem vtipnější záležitost je sledovat mladého Toma Hardyho. Co si budeme povídat, Hardyho čisté (nebo naopak hodně nečisté) herectví, je alfa-omega tohoto snímku. Netuším kolik drog v něm při natáčení kolovalo, ale doufám, že méně než ve Stuartovi. Nicméně, je to herecky výjimečný výkon. Né, že by Hardy cokoli někdy vypustil, ale přeci jen, tohle je na všechny ceny za hlavní roli, co existují. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • V roli nenáviděného soudce se představil skutečný otec Benedicta Cumberbatche. (ilovebritain)
  • Budova pošty v záběrech z let 1979 a 1993 je skutečně původní pošta v Cambridge, nyní prázdný obchod. (akisha)
  • Za skvelý výkon alkoholického násilného narkomana Stuarta bol Tom Hardy nominovaný na cenu BAFTA TV Award. Rovnako film získal niekoľko cien, vrátane za najlepší scenár (Best TV Film) a najlepšiu drámu (Special Jury Prize, RTS Television Award). (Deftie)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno