Reklama

Reklama

VOD (1)

Seznamte se se Stuartem Shorterem. Má rád alkohol a heroin. Užívá si bolest. A je bezdomovec, zklamaný světem a posedlý noži. Ovšem jeho životní příběh je absolutně úžasný. HBO si vám dovoluje představit filmovou adaptaci stejnojmenné autobiografie.  Spisovatel Alexander Masters se ohlíží zpět na život svého kamaráda Stuarta, bezdomovce a alkoholika, který v dětství zažil traumatickou událost. Krátký život Stuarta Shortera byl jeden velký chaos - bezdomovec, který si hrál s noži, holdoval drogám a alkoholu a měl sklon k násilí. Když se však setkal s Alexem, nabral jeho život nový směr. Alex se rozhodl, že o Stuartovi napíše knihu a Stuart ho přesvědčil, že má příběh koncipovat pozpátku, aby byl více vzrušující. Stuart tedy vypráví příteli dobrodružství svého života, líčí příběhy současnosti a postupně se vrací do dětství. Jeho osobitý smysl pro humor dodává tragikomický nádech. Historky o přepadení pošty, pokusech o sebevraždu a střídání nejrůznějších institucí umožňují Alexovi nahlédnout do zcela odlišného světa. Náhle není tak těžké pochopit, jak se mohl Stuartův život vymknout kontrole. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

Dale 

všechny recenze uživatele

Je neobvyklé natočiť biografiu niekoho, kto nebol známy a nič v živote nedokázal, dokonca bol feťák, kriminálnik a bezdomovec. Tým odpadá zaužívaný scenár, že hlavná postava si prejde všetkým tým zlým, aby to prekonala a dostala sa na výslnie. To by ale nebol ten hlavný problém. Ten tkvie v tom, akým štýlom to je natočené. Celý film je o rozhovoroch medzi Tomom a Benedictom, s občasnými flashbackmi z Tomovej minulosti a tie rozhovory začnú dosť nudiť, aj keď si hlavný hrdina toho zažil počas života dosť aj na niekoľko ďalších životov. Keby sme miesto rozhovorov sledovali jeho život, mohlo to byť oveľa zaujímavejšie, aj keď takto by možno až tak nevynikol fantastický herecký koncert Toma Hardyho, porovnateľný s najlepšími hereckými výkonmi všetkých čias. Len kvôli nemu sa oplatí tento film vidieť. ()

magnolia 

všechny recenze uživatele

jako režie a celkové vyznění bylo takové, mno, lehce rozpačité - teda až na pár vrcholně absurdních vtípků. na druhou stranu to, co předvedl tom hardy, bylo naprosto neskutečně a neuvěřitelně boží - žrala jsem mu každý pohyb. a i když tam cumberbatch (výjimečně) neměl moc co hrát, opět nezklamal. takže řekněme, že film nic moc (spíš teda nic) - ale ústřední dvojice vybroušeně skvostná ;o) ()

Reklama

Sykii 

všechny recenze uživatele

Takhle zřízeného Hardyho jsem ještě teda neviděl a je pravda, že tuhle roli zahrál opravdu skvěle. Největší věc je tady scénář a největší řádky tady pocházejí ze Stuarta Shortera. I když je Stuart na mizině vypadá to jako by byl hodně inteligentní nebo normálně schopný muž alespoň tak na mě to působilo někdy, jen prostě udělal několik špatných rozhodnutí. Myslím že stojí za to se na film jednou podívat. ()

Scylla 

všechny recenze uživatele

K tomuhle malému filmu jsem se dostala úplně náhodou při procházení filmografií oblíbených herců (vážně tam hrají oba dva spolu?!) a jsou to právě takové nečekané nálezy, které člověka nejvíc potěší. Zobrazení nelítostného osudu sebe-destruktivního hlavního hrdiny neupadá do patosu (doufám, že nikdy nevznikne hollywoodský remake), nadlehčuje ho břitký humor a třešničkou na dortu jsou krátké animované vsuvky (mohlo jich být klidně víc). Televizní vizuál tomu sluší, tak nějak podtrhuje realitu, ve které se odehrává. Herecké výkony na jedničku (Hardy se s těžkou rolí popral skvěle, Cumberbatch nezůstává pozadu). Zábavné, mrazivé, dojemné a skvělé. Jdu si sehnat knihu. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jména Benedict Cumberbatch a Tom Hardy jsou samy o sobě zárukou kvality, takže otázka zněla, kdo z nich zahraje lépe. Tipoval jsem prvního jmenovaného, ale nakonec souboj vyzněl naprosto jasně ve prospěch mumlajícího bezdomovce. Jak mě hned ze začátku štval, tak si mě stejně rychle získal. Stuart je zkrátka sympaťák, i když se utápí ve vzteku, drogách, smradu a depresi. Příběh jeho života působí zpočátku odlehčeně, ale záhy atmosféra zhoustne. Konec už je poctivě mrazivý, zvlášť moment, kdy do sebe všechno zapadne. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Budova pošty v záběrech z let 1979 a 1993 je skutečně původní pošta v Cambridge, nyní prázdný obchod. (akisha)
  • Za skvelý výkon alkoholického násilného narkomana Stuarta bol Tom Hardy nominovaný na cenu BAFTA TV Award. Rovnako film získal niekoľko cien, vrátane za najlepší scenár (Best TV Film) a najlepšiu drámu (Special Jury Prize, RTS Television Award). (Deftie)
  • V roli nenáviděného soudce se představil skutečný otec Benedicta Cumberbatche. (ilovebritain)

Reklama

Reklama