Reklama

Reklama

8 žen

  • Francie 8 femmes (více)
Trailer

Francúzsko päťdesiatych rokov. Osamelé sídlo v zasneženej krajine. Rodina sa stretáva na sviatky. Oslava sa však nekoná - milovaný otec bol zavraždený! Vrahom môže byť iba jedna z ôsmych žien tak blízkych pánovi domu. Dominantná manželka? Jeho staropanenská švagriná? Lakomá svokra? Drzá slúžka alebo lojálna gazdiná? Alebo jedna z jeho dvoch pekných mladých dcér? Prekvapujúca návšteva očarujúcej sestry obete zvráti pátranie na hystériu a rivalitu. Postupne sa začínajú odhaľovať rodinné tajomstvá. Humorné situácie sú okorenené hudobnými vsuvkami i zvodne zradnými tancami. Tajomstvo ženskej duše je odhalené. Osem žien: krásnych, vášnivých, inteligentných, citlivých a nebezpečných. Jedna z nich je vinná. Ktorá to je? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (232)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Divadelně laděná nuda, která na filmovém plátně působí extrémně komicky a staticky. Doufal jsem, že půjde o působivou hru několika koček, které si přehazují krvavý nůž ze zad manželky jedné z nich. Vše šlo mimo, když mi došlo, že se bude hodně zpívat a zbytek nic. Škoda, všech těch nudných písniček, které mezi ženami příliš nefungují a mezi kterými je nejkrásnější jednoznačně Emmanuelle Béart a herecky dominují Catherine Deneuve a Isabelle Huppert. Francoise Ozon promarnil jednu ze svých šancí jak mě dostat, ale alespoň ukázal, jak je pro muže těžké být se ženami... ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Slyšet v kině francouzštinu je při dnešní nadvládě angličtiny vždycky příjemným osvěžením (tady navíc v šansonovitých popěvcích hlavních hrdinek). Po filmové stránce není ale Osm žen nic moc, jenom divadelní hra hozená na plátno včetně přehrávání většiny hereček. Místy mi to připomínalo české konverzačky z 50. let. Přesto je Osm žen v současné nabídce spíš nadprůměr. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jsem naštván sám na sebe, že jsem si nedokázal Ozonův film užít tak, jak by si zřejmě zasloužil. Ale popravdě nevím, zda chyba vězí více ve mě, či ve filmu. To závěrečné uklánění mě sice trochu dojalo, ale hlavně ve mě vzbudilo představu, jak by to mohl být krásný zážitek, kdybych 8 žen mohl vidět v divadle, jenomže v Ozonově zpracování filmovými prostředky to na mě s kriminální zápletkou kombinující psychologické drama, komedii a navrch muzikál(!) ne vždy plně fungovalo. Hlavně jsem měl pocit, jakoby se Ozon občas nevěděl rozhodnout, zda chce pojmout příběh vážně nebo více jako komedii, ke které to má často svým pojetím blízko, ale z výkonů většiny hereček (ačkoliv hrají výborně... byť spíše drama) tu většinou moc komedie není cítit. Mile mě překvapila Isabelle Huppert, která tady více méně jako jediná perfektně zvládla i komediální polohu (v rámci své postavy zejména v první polovině) a svou zábavně hysterickou paničkou mi připomínala naší „Janžurku“. Potěšilo přímo symbolické setkání s Danielle Darrieux (proslavenou právě jiným konverzačním dramatem s podobným dějem odhalování viny v jedné místnosti: Marie-Octobre), svým hudebním číslem mě dost okouzlila Béartová, naopak Deneuve na mě působila i přes pořád půvabný vzhled až příliš chladně. Hudební čísla se mi líbila snad všechna, jenomže některá z nich hýřila tak veselou náladou, že mě rozptýlila a pak jsem se nedokázal naplno zpátky dostat do dramatu a to samotné drama pro mě bohužel neoplývalo tak silnou atmosférou. Sledovalo se mi to sice příjemně, rád jsem 8 žen viděl, ale když mi postupně bylo naprosto jedno, jak děj vyústí a na čí straně vzplane vina, asi bylo něco špatně... Jinak poslední dobou mám to "štěstí", že skoro v každém filmu, kde se před kamerou setkává více hereček najednou, děj jakoby nutně musel vyústit do lesbického motivu a tady mi ono lesbické vzplanutí na podlaze po ostré hádce dvou žen přišlo úplně jako fraška. Sice si tento pěkný kousek budu díky neotřelému muzikálovému prvku nejspíš ještě dlouho pamatovat, ale s ohledem na celkový dojem jsem nenašel pevný důvod k 4. hvězdičce. [70%] ()

Toshiro 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra se všemi pozitivy a nedostatky. Vyšetřuje se vražda mezi 8mi ženami v sídle odříznutém od světa. Postupně se vše komplikuje a zaplétá a člověku chybí motivace si to pamatovat. Finální zvrat je jasný tak od třetiny filmu. Na druhou stranu herecké výkony jsou prostě divadelně dobré a charaktery zajímavé. Dost se mi taky líbili písničky, které teda čistě filmově byli jak pěst na oko :). ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Krásný dům plný půvabných a elegantních žen, jeden nebožtík s kudlou v zádech, přestřihnutá telefonní šňůra, venku sněhová vánice a nepojízdné auto.. Tvůrci to rozehráli úchvatným způsobem, francouzská detektivka ve zcela nečekaném kabátku, s tancem, zpěvem a postupným odkrýváním jednotlivých tajemství.. Celé je to nesmírně hravé, zábavné a hlavně originální propojení žánrů, u mě filmová spokojenost.. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (9)

  • Když Louise ukazuje fotku svého bývalého zaměstnavatele, tak ukazuje fotku Romy Schneider. (Teres)
  • Hlavní inspirací byla řežisérovi atmosféra detektivek Agathy Christie. (cubajz)
  • Film měl premiéru na Berlínském filmovém festivalu 2002, kde získal cenu Poroty a Stříbrného medvěda za výtvarné stvárnění. (Terva)

Reklama

Reklama