Reklama

Reklama

Pí a jeho život

  • USA Life of Pi (více)
Trailer 2

Chlapec, tygr a oceán. Strhující dobrodružství nečekaných trosečníků v dojemném příběhu o lidské víře a naději... Působivý vizuální snímek Pí a jeho život byl natočen podle stejnojmenného románu kanadského spisovatele Yanna Martela. Kniha poprvé vyšla v roce 2001 a následujícího roku byla oceněna prestižní britskou literární Man Brookerovu cenou. Děj zachycuje životní vyprávění hlavního hrdiny s jednoduchou přezdívkou Pí, jemuž se podařilo přežít námořní katastrofu na palubě záchranného člunu ve společnosti bengálského tygra. Filmového zpracování se ujal slavný režisér Ang Lee (Ledová bouře, Tygr a drak, Zkrocená hora), jemuž se podařilo jednoduchý příběh převést ve velkolepou vizuální vizi o lidské víře. Za ztvárnění výpravného spirituálního dobrodružství byl Ang Lee nakonec odměněn Oscarem v kategorii za nejlepší režii. Snímek dále získal ocenění za nejlepší kameru (Claudio Miranda), vizuální efekty a filmovou hudbu. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Je to pouze omezenost, či neznalost daných jedinců :) Mnoho lidí nedokáže oddělit například pojem "víra" od pojmu "náboženství" či "církev" i přesto, že to jsou naprosto různé věci. Taky mnoho lidí nedokáže uvažovat o víře jako o individuálním přístupu v rámci každého věřícího. Existenci Boha nelze potvrdit stejně tak, jako ji nelze vyloučit. Proto ať si každý věří v co chce, ale neovlivňuje tím životy ostatních (církev a obecně rekrutivní náboženství) a to v případě věřících vůči ateistům tak i ateistům vůči věřícím.

Jinak ohledně filmu - nemyslím si, že ten zajímavější byl pravdivý. Myslím si, že to byl pouze jeden jediný příběh uchopený z dvou úhlů pohledu a záleží jen na přístupu člověka, z jaké strany chce na daný příběh pohlížet. Resp. ukazuje to, že člověk jako materialista uvidí svět vždycky trochu depresivnější a krutější, kdežto člověk jako idealista, otevřený hlubším zkušenostem a jakémusi metafyzickému myšlení, uvidí vždycky něco víc, což tam vždy nutně nemusí být, ale co mu může usnadnit dané trápení nebo těžkou situaci. :) 

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Když si tak čtu některé komentáře vyjadřující se k víře ve filmu, tak si říkám, jestli jsou lidi fakt mentálové, nebo jim ten rádobyateismus leze už na mozek. :)

Ano, Pí dal vybrat ze dvou příběhů, a spisovatel si vybral ten zajímavější. Ale jak je vidět dále, ten zajímavější byl pravdivý. Takže pokud už chcete vyvozovat filozovické závěry, film je o víře v Boha, nikoliv o tom, že Bůh je výplodem fantazírování, abychom přežili.

A dále, ti co píšou že se jedná o agitku? Nikdo tam neprosazoval jakékoliv náboženství, ba NAOPAK.

Já už fakt nevím, jestli jsou někteří češi tak antiteističtí protože je to cool, nebo protože nevidí svět okolo. :) A pokud je nezaujme ani tenhle film, pak škoda slov...

na příspěvěk reagoval Beckett51, roning85

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Tak ja to beriem ako dobrodružnú rozprávku. Prednosť má hlavne originálny príbeh a vizuál spolu s hudbou.

Prirovnať by som mohol k Dobrodružstu s pandou, oproti ktorej vedie jednoznačne vizuál a hudba. Aj Aljaška je podobne ladená dobrodružná rozprávka, ale nemá vizuál ani hudbu a oproti nej Pi a jeho život disponuje ešte celistvejšou dejovou linkou. Hlavný dej začína prakticky až pred stredom filmu, kde je chlapec sám na mori. Atmosféra stúpa a udržuje sa až do konca (všimnite si, ako umne rednú prestrihy na rozprávača čím bližšie je dej s chlapcom na mori, tam už nenájdete takmer ani jeden, potom bližšie ku konci sa znova objavujú).

 

Ani dobrodružstvo s pandou ani Aljaška nekonkurujú tomuto filmu. Podobne kvalitná ako Pi  je napríklad Malá princezná.

Uživatel Tristan Rafael smazal svůj příspěvek.

wenca

wenca (hodnocení, recenze)

Mají surikady znazornovat lidskou společnost a ostrov jejich svět?

wenca

wenca (hodnocení, recenze)

A prvni polovina taky byla fake, tam shrnul do par vteřin potičku mezi mamou, Gerardem a japoncem

wenca

wenca (hodnocení, recenze)

Pochopil jsem správně, že ta verze o kuchařovi, mámě, namořníkovi je real a on si vymyslel tohle aby měl lepší pocit? 

na příspěvěk reagoval robi281

germiny

germiny (hodnocení, recenze)

Tak jsem se na tento film podíval po celkem náročném dnu večer před usnutím a to byla asi přesně nálada na takový styl filmu :) Pěkně uklidňující.

JohnyMaSpani

JohnyMaSpani (hodnocení, recenze)

Každej má svůj názor, já aniž bych měl kdovíjaký info o tomhle snímku jsem šel do kina a dodnes toho lituju.

Firebug

Firebug (hodnocení, recenze)

Kubeska

Pro takovýto film (tedy není to typický blockbuster a není to ani nezávislý indie snímek s kulervoucí myšlenkou) je zdejší hodnocení celkem adekvátní. Vedle silně nadhodnocených popcornových výplachů (Iron Man 3, The Lone Ranger...) to působí zvláštně, ale co neděláš - lidé jsou různí :-) A to číslo vpravo nahoře u každého filmu reflektuje jen pouze jeho oblíbenost, nikoliv kvalitu.

Kubeska

Kubeska (hodnocení, recenze)

Další film, který by si zasloužil vyšší hodnocení. Ty tři hvězdičky od místní elity rádoby odborníků jsou pro mě záhadou.

na příspěvěk reagoval Beckett51, Firebug

Pod

Pod (hodnocení, recenze)

Kdybych měl místo, tak určitě zařadim do oblíbených. Jeden z nejlepších filmů minulého roku, na a vůbec...

Lazyt

Lazyt (hodnocení, recenze)

docela nechápu jak moc užitečné jsou ty změny poměrových strany ve filmu, až na to že si to chtěl někdy ang lee vyzkoušt vím ale přijde mi to divné a matoucí

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Tak o čem bude tajuplný Tomorrowland?

Tak o čem bude tajuplný Tomorrowland?

28.08.2013

Epické sci-fi Tomorrowland, jehož první klapka padla v pondělí ve Vancouveru, je dalším filmem Brada Birda, kterým se pokusí zopakovat famózní úspěch Mission: Impossible – Ghost Protocol, případně… (více)

Reklama

Reklama