Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Polovina 80. let, Camden College, Nová Anglie. Chladnokrevný cynik Sean Bateman (James Van Der Beek) navenek působí jako mladík ze slušné, zazobané rodiny, ve skutečnosti však prodává drogy celé univerzitě a spí přibližně s polovinou její dívčí populace. Avšak - stejně jako všichni kolem - touží jenom po spolužačce Lauren Hyndeové (Shannyn Sossamon), která se rozhodla zachovat věrnost svému povrchnímu příteli Victorovi (Kip Pardue), i když by nepohrdla ani bisexuálním Paulem. Paul ovšem nedá dopustit na Seana, zatímco Victor nejvíc touží po penězích a snad i po Laře (Jessica Biel), která by si ráda podmanila Lauren. Naštěstí je tady ještě drogový dealer Rupert, který má jen jedinou lásku: peníze. Semestr mejdanů, podrazů a zvráceností je v plném proudu a vypadá to, že vztahy Seana a jeho kamarádů se ještě pořádně zapletou.

Satirický pohled na milostný mnohoúhelník prosycený drogami, chtíčem a zkažeností natočil Roger Avary, známý jako režisér černé komedie Zabít Zoe a osvědčený spolupracovník Quentina Tarantina - spolu s nímž získal Oscara za scénář kultovního morytátu Pulp Fiction - historky z podsvětí. Film byl natočen podle stejnojmenného románového bestselleru Breta Eastona Ellise - spisovatele, který před třemi lety inspiroval divácky mimořádně úspěšný thriller Americké psycho. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

klerik 

všechny recenze uživatele

Avary je šialenec. Tentoraz svoj prístup k filmu slušne spojil s obsahom. Nie je to však taký kontroverzný film, aký by ste očakávali (autor predlohy Bret Easton Ellis). Na rozdiel od filmov Larryho Clarka (napr. ŠIKANA) je toto akési poctivejšie a prijateľnejšie, aj keď tu chýbajú silnejšie momenty i postavy (potenciál tu však rozhodne bol). Výpoveď mladej generácie ostala na pol ceste, ale pritom sa, hlavne vďaka režisérovi, nejedná o zlý film... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mazeeeec. Tak tohle me opravdu mile prekvapilo. Rozhodne nejuchylnejsi kolej jaka se kdy ve filmu objevila. Mistni sebranka studentu bud chlasta a suka na party nebo se poflakuje po skole, bere drogy a kazdej ma nejakou tu uchylku. Je videt, ze je Avary kamos Tarantina, protoze misty tady byl humor fakt drsnej. Sice to nema nejakej vyraznejsi pribeh, ale je to proste film o studentech s jejich problemama (s kym sukat, kde sehnat drogy), ale vubec to nevadi a film ani na chvily nenudi. Navic kdyz je to cely podporeno vynikajici hudbou. Herci zahrali vsichni do jednoho slusne, skutecne jim verite, ze to je banda silenejch studentu. Ale to co predved James Van Der Beek to je proste narez jako svine. Zatimco v Dawsonove svete, je za takovyho hodnyho kamarada, tak tady se furt chova i tvari jako nejvetsi psychopat a je maximalne krutej (husta je napriklad scena kdy se rozhoduje jaky ma moznosti s holkou). Hodne se mi libily ruzny vychytavky s kamerou. At uz tolik diskutovana scena kdy se Sean a Lauren setkaji, tak i to pousteni filmu pozpatku atd. Film ze sveho tempa ztraci jen v okamzicich, kdy se tvurci pokouseji o nejaky romanticky blaboly, ale tech tu je nastesti minimum. Neni to sice cistejch 5*, ale Avary si je zaslouzi. ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Roger Avary to nemá vůbec jednoduché po ukončení "společné filmové dráhy" s Quentinem Tarantinem, kde to skončilo už po PULP FICTION. Ale jde vidět, že příběh zlatých hodinek nebyla náhoda, komediální esence je potvrzena, ale bohužel nepřichází nic nového. To čeho se obávali Weitzovi, Gansel, nebo Poirier, že na stříbrné plátno prostě nepatří to se Avary odvážil vložit bez sebemenšího rozmyšlení. To vidím jako velký plus, bohužel vše ostatní už nám bylo předloženo s krásně roztáhnutýma nohama se stále stejným omamujícím parfémem. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

„Žena mi utekla s mým asistentem. Všechny přednášky v tomto semestru se ruší.“ Pokaždé, když vidím tento film přemýšlím, jestli se mi víc líbí on, nebo literární předloha Breta Eastona Ellise. A nedocházím k jednoznačnému závěru. Kniha je lepší už jen dobou, v níž se odehrává, má to takový dnes už historický charakter, film je zasazen do současnosti, což mu trochu ubírá na zajímavosti a taky z knihy vybírá jen pár věcí. Na druhou stranu je ale sevřenější a ne tak mozaikovitý jako kniha, která mnohdy působí jako nahodile vytržené a hala bala seřazené stránky z deníků několika lidí. Příjemný u filmu je i trochu nezvyklý styl vyprávění a hra se střihem a najde se i pár opravdu výborných scén (ztráta panictví jedné z hlavních hrdinek, Shawnovo rozhodování z několika možností, co bude následující okamžiky dělat, úchvatná postava Dicka, dvě matky sjíždějící se prášky nebo dvě holky šňupající kokain přičemž jedna druhou odrazuje, aby se nezahazovala se Shawnem, protože je to dealer), ovšem i těch špatných (takřka jakýkoliv výstup zfetlého dealera nebo Paula). Nelze také samozřejmě opomenout Shannyn Sossamon a Jessicu Biel. 3,5* ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vydařený >nezávisláček< na téma >sex, drogy & stud'i’um< , ovšem v lehkém rauši na dojezdu, bez lásky a beze studu... ;-) . . . I bez nějaké velké hloubky sdělení zajímavě epizodicky (obzvláště v úvodu seznámením s postavami) vystavěný, zásobou místy až drsných scének dobře vybavený, dokonale >americký< (po našem řečeno) >mládežnický< film - ale pozor (!), žádná taková nějaká studentská komedie!!!... A vlastně i svým neotřelým způsobem i docela >romantický< ... ;-)) . . . Nečetl jsem knihu, takže nemusím a nemám proč srovnávat, ale u filmu jsem se skvěle bavil, právě tou autorskou neotřelostí, nekorektní nadsázkou a tvůrčí nápaditostí, hudební POPmix (ten šílený šlágr v menu dvd ve fázi repete obzvláště...) nevyjímaje... ;o)))... Tři a půl hvězdičky tedy za film, z nutnosti zachovat pravidla pak za vše výše zmíněné a v dobrém rozmaru a s lehkou vášní zaokrouhleno nahoru... ;-) - - - - - (poprvé viděno kdysi v roce 2004 v době vydání na dvd, komentář zde přidán po vychutnaném znovuzhlédnutí jako devětapadesátý - 15.3.2008) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Scéna s párty "Konec světa" byla natočena dne 11. září 2001. (ČSFD)

Související novinky

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Reklama

Reklama