foto

James van der Beek

  • nar. 8.3.1977 (40 let)
    Cheshire, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Světlovlasý sympaťák James Van Der Beek se narodil 8. března 1977 v Cheshiru v americkém Connecticutu jako nejstarší ze 3 dětí Melindy a Jima Van Der Beekových. Herectví však nebylo to, o čem jako malý kluk snil. Do svých třinácti let se totiž toužil stát hráčem amerického fotbalu, ale po otřesu mozku mu bylo lékaři i rodiči doporučeno se svého snu vzdát.

Byla to hlavně jeho matka Melinda, bývalá tanečnice na Broadwayi, která mu pomohla se prosadit ve světě herectví. Začal účinkováním v divadle na malých scénách, doopravdy prorazit se mu ale podařilo až v New Yorku, když mu bylo 16 let, kde se začal naplno a profesionálně věnovat herecké kariéře.

V roce 1995 debutoval malou rolí ve filmu ANGUS, o rok později si zahrál v romantickém dramatu MÁ MĚ RÁD, NEMÁ MĚ RÁD (mimochodem po boku Juda Lawa a Claire Danes), ale až v roce 1998 se vryl do paměti spousty lidí jako jako romantický snílek Dawson Leery, když získal hlavní roli v úspěšném teenagerovském seriálu DAWSONŮV SVĚT. Vedle něj se v seriálu proslavila i například Katie Holmes ( Joey Potter), Joshua Jackson ( Pacey Witter), nebo Michelle Williams ( Jen Lindley).

Tato role mu sice změnila život, nálepka mladého naivního Dawsona mu ale zůstala, a proto jsme ho později už v žádné jiné velké roli nezahlédli. Nedá se ale ovšem tvrdit, že z filmového plátna se vytratil úplně. V roce 1999 s ním byl natočen film VARSITY BLUES, kde hlavním tématem bylo opět dospívání a také americký fotbal a roku 2001 si zahrál v dobrodružném westernu TEXAS RANGERS.

V dalších případech se James Van Der Beek už objevil pouze v cameo rolích ( např. SCARY MOVIE, JAY AND SILENT BOB STRIKE BACK), nebo menších rolích ( např. seriál HOW I MET YOUR MOTHER) bohužel však nijak významných. V roce 2008 nás ale ještě může třeba překvapit v thrilleru THE BOY IN THE BOX, tak vyčkejme a uvidíme.

Alena "cielle" Kubová

Herecká filmografie

Filmy

2015 Power/Rangers
2013 Prodloužený víkend
The Magic Bracelet
2012 Backwards
2011 Salem Falls (TV film)
2010 Velký třesk
2009 Ničivá bouře (TV film)
Paní Zázračná (TV film)
Stolen
Únos za bílého dne (TV film)
Zrazený Tchaj-wan
2007 Final Draft
Football Wives (TV film)
Robot Chicken: Star Wars (TV film)
Vražedná chapadla (TV film)
2006 Danny Roane: First Time Director
Sex, Power, Love & Politics (TV film)
Zamoření
2005 Svatební víkend
2002 Pravidla vášně
2001 Jay a mlčenlivý Bob vrací úder
Texas Rangers
2000 Scary Movie: Děsnej biják
1999 Varsity blues
1998 Vůle přežít
1996 Má mě rád, nemá mě rád
1995 Angus

TV seriály

2017 Carters Get Rich (TV seriál)
Pokoj 104 (TV seriál)
Pizza Boy (E02)
Vampirina (TV seriál)
What Would Diplo Do? (TV seriál)
2016 Kriminálka: Oddělení kybernetiky (TV seriál)
Legacy (S02E18)
Flash Squad (S02E17)
5 Deadly Sins (S02E16)
další epizody (8)
2015 Kriminálka: Oddělení kybernetiky (TV seriál)
Shades of Grey (S02E10)
iWitness (S02E09)
Python (S02E08)
další epizody (23)
2014 Friends with Better Lives (TV seriál)
2013 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Na dobrou noc (S09E11)
P.S. Miluji Tě (S08E15)
2012 Mrcha od vedle (TV seriál)
2009 Nemocnice Mercy (TV seriál)
Zapomenutí (TV seriál)
2008 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Hrady z písku v písku (S03E16)
2007 Myšlenky zločince (TV seriál) - herec, a.z.
Strach a odpor (S02E16) - a.z.
Odhalení (S02E15)
Velká hra (S02E14)
2006 Ošklivka Betty (TV seriál)
2005 Medium (TV seriál)
2001 Robot Chicken (TV seriál)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Dawsonův svět (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)

Dokumentární

2010 Když mně bylo 17 (TV seriál)
1999 Dawson's Creek: Behind the Scenes (TV film)
Saturday Night Live 25 (TV film)
Songs from Dawson's Creek (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2012 Eric Andre Show, The (TV pořad)
64. Emmy Awards (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2001 Total Access 24/7 (TV pořad)
2000 2000 MTV Movie Awards (TV pořad)
1999 The 51st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Hudební videoklipy

2011 Kesha - Blow (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Power/Rangers

TV seriály

2017 What Would Diplo Do? (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace