Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (226)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Než jsem si film pustila, tak jsem nevěděla o čem bude. Došlo mi to až v průběhu filmu, že je to příběh o autorce Králíčka Petra. Bylo to krásně natočené. Kresby vypadaly úžasné a líbily se mi chvíle, kdy je autorka viděla se pohybovat. Žila ve svém vlastním světě plné zvířátek s lidským oblečením a to z ní udělalo slavnou autorku dětských knížek. Její matka mi nesnesitelně lezla na nervy, být na jejím místě odejdu už dávno. Romantická linka mezi Renée a Ewanem byla krásná, milá až na její konec, který mě překvapil. Celkově příběh krásně utíká a plyne, že nemáme chvilku, kdy by jste se nudili. Renée zvládla svojí roli úžasně, jen mi místy přišla jako Bridget Jones. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasický, hrejivý, naleštený dobový hollywood v tom dobrom zmysle slova. Veď predsa by bolo nefér točiť klasický životopis o tvorkyni slávnych detských knižiek. Feministická variácia Hľadania krajiny nekrajiny. Lenže Noonan nedokáže vydolovať toľko emócií, čo Forster, Zellweger nie je taká pekná, ako Winslet a McGregor predsa len nie je až taká osobnosť, ako Depp. Odhliadnuc od porovnávania je Miss Potter veľmi pekný, milý film, ktorý vynikne viac počas vianočných sviatkov, ale ktorý aj napriek svojej krátkej stopáži nie je schopný vyhnúť sa nudnejším sekvenciám. Je to skôr rozprávka s temnejšími pasážami a realistickejšie poňatím záverom. 70%. ()

Reklama

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Ale áno, je to milé. Renée aj Ewan sú príjemní (i keď mne sa ešte viac pozdávala Emily Watson) a keďže film je nám prezentovaný skrz optiku autorky literatúry pre najmenších, aj neskrývaná naivita je ospravedlniteľná a hodí sa ku konceptu. Absenciu dramatickosti však už odpustiť neviem ("len-tak-mimochodom" úmrtie jednej dôležitej postavy nepovažujem za dobrý dramatický zvrat). Miss Potter je príliš priamočiara, jednoduchá a "bezkonfliktná", než aby dokázala poskytnúť hlbší (a aj emocionálnejší) zážitok či si nebodaj vynútiť aj viaceré pozretia. 7 / 10. Zlatý J.M. Barrie a Finding Neverland. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Svým naladěním a také dějem připomíná film Pýcha a předsudek, který mě v kině hodně nudil, div že jsem u něho neusnul a zkrátka jsem se těšil až se na plátně objeví závěrečné titulky a film skončí. Dlouho jsem si myslel, že tyhle anglická dramata jsou všechna na jedno brdo. Avšak snímek Miss Potter můj názor změnil. Bylo v tom jakési kouzlo. Co se týče hereckých výkonů, Renée Zellweger svou roli mistrně zvládla a také láska mezi hlavními postavami byla zahraná tak, že působila důvěryhodným dojmem a nedocházelo k žádným hereckým přetvářkám. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Beatrix Potterová by mě jakoby někoho připomínala. Ano, ano, mám podobného fantazíru doma :). I mojí ženě před očima ožívá spousty obrázků a nakreslených zvířátek a vím, že by se jí knížky "miss Potterové" určitě moc líbily! První polovina filmu byla nádherná, zklamal mě konec. Jenže vždyť si ho nikdo přeci nevymyslel. Byla to přeci životopisná story a to já uznávám velice! Navíc Ewan zahrál naprosto úžasného štramáka na jedničku! 75% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová vydala během svého života přes 23 knih. (Rodriguez)

Reklama

Reklama