foto

David Bamber

  • nar. 19.9.1954 (63 let)
    Walkden, Manchester, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anglický televizní a divadelní herec David James Bamber se narodil 19. září 1954 ve Walkdenu, Anglie jako nejmladší ze čtyř dětí horníka a zdravotní sestry. První herecké zkušenosti sbíral již jako teenager, ale příliš si nevěřil. Přesto se rozhodl pro studium v oboru drama na Bristol University, a poté na londýnské Royal Academy of Dramatic Art, kde získal v roce 1976 Zlatou medaili, a jejíž je v současnosti členem.

Bamber pracoval na mnoha britských televizních seriálech, mini-sériích a filmech. V roli pana Collinse se představil v úspěšné adaptaci Jane Austen PÝCHA A PŘEDSUDEK (1995) televize BBC. Objevil se v několika epizodách sérií THE NEW STATESMAN (1987) a CHALK (1997). V mezinárodním měřítku se proslavil rolí Marcuse Tulliuse Cicera v historickém seriálu ŘÍM (2005). K pozoruhodným filmovým projektům patří účast v akčním dramatu AGENT BEZ MINULOSTI (2002) a válečném dramatu o chystaném atentátu na vůdce v závěru 2. světové války podle skutečnosti - VALKÝRA (2008). V oceňovaném projektu KRÁLOVA ŘEČ (2010) si střihl roli ředitele divadla.

David je také úspěšný divadelní herec, v roce 1995 získal cenu Laurence Oliviera pro nejlepšího herce za postavu Guye ve hře My Night with Reg (1994), kterou posléze vysílala i televize BBC. Jako hlasový herec se podílel na audiodramatech The Council of Nicaea (2005) a The Way We Live Right Now (2008).

Herec je ženatý od roku 1982 s herečkou Julií Swift a mají spolu čtyři děti, dceru Hayley (*1988) a syny Thea (*1991), Jonathana (*1995) a Ethana (*1998). Rodina žije v Severním Londýně, David je nadšeným kuchařem, rád hraje na klavír a poslouchá hudbu. I když se mu od školních let zvedlo sebevědomí, stále si netroufá na hlavní role a skromně o sobě tvrdí, že je dobrý ve vedlejších rolích. Přesvědčivá role Hitlera ve Valkýře hovoří za mnohé, i když je dobré zmínit, že jeho podobnost s touto osobou je čistě náhodná.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2017 Borg/McEnroe
Šíleně normální
2016 Chubby Funny
One Crazy Thing
2015 Christmas Eve
Záskok
2010 Králova řeč
Prokletá vesnice (TV film)
2008 Valkýra
2007 Amazing Trousers, The
Já jsem Bob
Jedno s druhým
2006 Miss Potter
2005 Clap, The
2003 Hrad bude můj
Pollyanna (TV film)
2002 Agent bez minulosti
Daniel Deronda (TV film)
2001 Merchant of Venice, The (TV film)
2000 Děti železnice (TV film)
1999 Wetty Hainthropp Investigates (TV film)
1998 Neville's Island (TV film)
1997 My Night with Reg
1995 Heavy Weather (TV film)
1993 Příliš vydařený útěk (TV film)
1990 Silnice Dakota
1988 Velká očekávání
1985 Doktor a ďáblové
1982 Privates on Parade

TV seriály

2017 Podfu(c)k (TV seriál)
Pear Shaped (E08)
Coming Home To Roost (E07)
Going In Heavy (E03)
Quacks (TV seriál)
2016 Camping (TV seriál)
Medici: Masters of Florence (TV seriál)
Epiphany (E08)
Purgatory (E07)
Ascendancy (E06)
Tina and Bobby (TV seriál)
Viktorie (TV seriál)
The Queen's Husband (S01E06)
Obyčejná žena (S01E05)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Smrtící umění (S18E04)
2015 Smrt v ráji (TV seriál)
Damned If You Do... (S04E03)
2014 Pán času (TV seriál)
Mummy on the Orient Express (S08E08)
2013 Blandings (TV seriál)
Dům podezřelých (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
2012 Obchodní dům Paradise (TV seriál)
Epizoda 7 (S01E07)
2011 Borgiové (TV seriál)
Francouzský král (S01E06)
Lucrezia se vdává (S01E04)
2009 Kolize (TV seriál)
Psychoville (TV seriál)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Černá kniha (S12E02)
2007 Řím (TV seriál)
Bitva u Philippi (S02E06)
Hrdinové Republiky (S02E05)
Želva a zajíc (S02E04)
další epizody (6)
2006 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Láska až za hrob (S09E02)
2005 Beethoven (TV seriál)
Řím (TV seriál)
Únorové kalendy (S01E12)
Slavnost (S01E10)
Caesarion (S01E08)
další epizody (9)
2003 Mile High (TV seriál)
1997 Chalk (TV seriál)
1995 Pýcha a předsudek (TV seriál)
1994 Capital Lives (TV seriál)
1993 Buddha of Suburbia, The (TV seriál)
1986 Call Me Mister (TV seriál)
1984 Cockles (TV seriál)
Poldové (TV seriál)

Dokumentární

2011 Nacistické evangelium (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace